Продажбите на нови коли се свиха с над 25%

Продажбите на нови коли намаляха с 35,6% за десет месеца.

България е в топ три на страните от ЕС по спад на сделките

Румъния и Ирландия имат ръст за втори пореден месец

Най-зле са в Латвия и Словакия

Продажбите на нови коли в Българи през октомври намаляха с 25,4% спрямо същия месец на миналата година, показват данни на Европейската асоциация на производителите на автомобили. През октомври у нас са регистрирани 2088 нови автомобила, при 2798 година по-рано. Така вече девет поредни месеца има сериозен спад на покупките на нови коли.

Българите са едни от най-пестеливите жители на Европа по време на кризата. България влиза в топ три на страните от ЕС по най-голям спад на продажбите през октомври. На първо място е Латвия, където регистрациите на нови автомобили са намалели с 29,3% до 1110 броя. На второ място е Словакия със спад от 29,1% до 6694 броя. А третото място си поселяме с Естония като и в двете държави свиването на покупките на нови автомобили е с 25,4%.

За първите десет месеца на годината спадът на продажбите на нови коли у нас е с 35,6% до 19 117 броя. Само в три страни от ЕС свиването е по-голямо – Хърватия, Португалия и Испания.

Общо за страните от ЕС през октомври има спад на продажбите на нови коли със 7,8% до 953 хил. броя. Това става след като през септември беше отчетен първият от началото на годината ръст в покупките на нови автомобили в ЕС – с 3,1%. Спадът през октомври се дължи на новите ограничикелни мерки срещу разпространението на Covid-19.

В почти всички държави от ЕС има спад на регистрациите на нови коли през октомври. Но две държави се отличават от общата тенденция и излизат по-бързо от кризата – Румъния и Ирландия. В Румъния продажбите на нови автомобили са нараснали със 17,6% спрямо същия месец на миналата година до 12523 броя. Това става след близо 80% ръст на сделките в Румъния през септември. В Ирландия продажбите през октомври се увеличават с 5,4%, сред повишение с 65,9% през септември.

Коментари

Задължително поле