Продължават преговорите за съставяне на управляваща коалиция в Германия

Все още не е ясен изходът от преговорите за съставяне на управляваща коалиция в Германия. Разговорите продължават днес на обяд, въпреки че срокът, поставен от канцлера Ангела Меркел, изтече.

По план днес Християн-демократическия съюз на Меркел трябва да обсъди резултатите от консултациите за създаване на управляваща коалиция с либералите и "зелените".

По-рано германският канцлер изрази надежда, че безпрецедентната тристранна коалиция между нейните консерватори и две по-малки партии може да успее. Официални преговори могат да започнат само ако се прецени, че предварителните разговори са успешни.

Проектоспоразумението е 61 страници, а разискванията продължиха до късно през нощта.

Председателят на Свободната демократическа партия на Германия (СвДП) Кристиан Линднер изрази оптимизъм, че оставащите различия между партиите, искащи да изградят коалиционно правителство в страната ще бъдат превъзмогнати.

По думите на Линднер е постигнат прогрес по много въпроси, но все още има различия относно климатичните изменения и миграцията.

„Ние решихме да използваме следващите дни, за да превъзмогнем оставащите различия“, заяви той. „Подобен исторически проект не трябва да се проваля заради няколко недостигащи часа“, добави той.

Коментари

Задължително поле