Продължава офанзивата на Хафтар срещу Триполи

Маршал Хафтар, командващ Либийската народна армия, в Рим, септември 2017 г.

Маршалът отиде в Кайро

Саудитска Арабия пое финансов ангажимент

Въпреки призивите на международната общност и ЕС в частност за прекратяване на бойните действия в Либия, силите на базирания в Бенгази маршал Халифа Хафтар продължиха през уикенда офанзивата си срещу Триполи, окопавайки се допълнително около либийската столица, предадоха световните агенции.

Кампанията започна преди близо две седмици. По последни данни близо 160 души са загинали, а други над 500 са били ранени по време на битката в последните дни около либийската столица, без да се уточнява каква част от тях са цивилни жители.

Информацията за напредъка на сраженията е бедна, след като по-рано миналата седмица бе обявено, че силите на маршал Хафтар са установили контрол над летището на Триполи. Успоредно на офанзивата срещу столицата, либийският генерал е провел в неделя срещи с президента на Египет, Абдел Фатах ал-Сиси, който му е обещал подкрепа във войната.

Финансов ангажимент с голяма тежест спрямо офанзивата на Хафтар срещу западно-признатото правителство пое и Саудитска Арабия преди дни, припомнят наблюдатели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят