На 19 март 2018 да почерпят

Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Проект за 70 млн. евро прави Варна европейски здравен център

Медицинският университет /МУ/ във Варна разработва стратегически проект, който ще промени облика на здравеопазването в Североизточна България и ще превърне морската столица в европейски здравен център, съобщи ректорът на МУ проф. Красимир Иванов. Висшето училище  кандидатства пред ОП “Наука и образование за интелигентен растеж” за 70 млн. евро, с които да  изгради център за върхови постижения в транслационната и персонализираната медицина.

Той ще е без аналог у нас и ще има модерно оборудвани  сектори по нуклеарна медицина, радиохимия,  радиофармация, както и роботизирана система за микробиология и вирусология. В центъра ще се прави прецизна диагностика на редки болести чрез декодиране на човешкия геном, като целта е да се усъвършенства персонализираното лечение, обясни проф. Иванов.

Проектът е продължение на мащабните инвестиции на МУ във варненските болници, които са клинични бази за обучение на студенти и специализанти. Последното вложение е високотехнологичен оперативен микроскоп за над 200 000 лв., който вече работи в клиниката по неврохирургия в УМБАЛ “Св. Анна”. Той гарантира максимална прецизност при сложни интервенции, сигурност и по-бързо възстановяване за пациента, поясни ръководителят на клиниката проф. Светослав Калевски.

За пример той даде жена с огромна мозъчна аневризма, която бе изписана в добро здраве вчера 5 дни след сложната операция. Към апаратурата е монтирана система за наблюдение, която позволява студентите в реално време да наблюдават интервенциите. Клиниката в “Св. Анна”, в която годишно се лекуват над 1100 души от цялата страна и от чужбина, е първата на Балканите с подобен  микроскоп, подчерта проф. Калевски.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.