Световният елит в ските с първи тренировки в Банско

БАБХ: Отпада забраната за движение на свине и месо в 39 ферми и 66 кланици

Русия разработва ваксина срещу китайския вирус след съмнение за първи случай на болестта в страната

Станишев: Гласоподавателите не припознават БСП като алтернатива

„Тойота“ и „Хонда“ изтеглят около 6 млн. коли заради дефектни въздушни възглавници

Започват обучения в Търново за виртуален маркетинг на занаятчийски продукти FairDeal Това е първата по рода си платформа

Директорът на АДФИ: Не мога да кажа дали разликата в тълкуването на Закона за хазарта отговаря на нормативите или не

Общината в Сливен: Не участваме в съвместни проекти с фондация на зам.кмет

Лъчо от „Скандау“: Бащинството не ме промени

„Левски“ привлече вратар от „Цървена звезда“

Общо 35 години затвор за машинистите по делото „Хитрино“ Съдът им наложи домашен арест, слагат им електронни гривни

КПКОНПИ установи конфликт на интереси на главния архитект на Благоевград

Борисов приема фенове на „Левски“ в петък

Задържаха айтозлия, откраднал косачка

Алиша Кийс с първо турне от 7 години насам

Проект за 70 млн. евро прави Варна европейски здравен център

Медицинският университет /МУ/ във Варна разработва стратегически проект, който ще промени облика на здравеопазването в Североизточна България и ще превърне морската столица в европейски здравен център, съобщи ректорът на МУ проф. Красимир Иванов. Висшето училище  кандидатства пред ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ за 70 млн. евро, с които да  изгради център за върхови постижения в транслационната и персонализираната медицина.

Той ще е без аналог у нас и ще има модерно оборудвани  сектори по нуклеарна медицина, радиохимия,  радиофармация, както и роботизирана система за микробиология и вирусология. В центъра ще се прави прецизна диагностика на редки болести чрез декодиране на човешкия геном, като целта е да се усъвършенства персонализираното лечение, обясни проф. Иванов.

Проектът е продължение на мащабните инвестиции на МУ във варненските болници, които са клинични бази за обучение на студенти и специализанти. Последното вложение е високотехнологичен оперативен микроскоп за над 200 000 лв., който вече работи в клиниката по неврохирургия в УМБАЛ „Св. Анна“. Той гарантира максимална прецизност при сложни интервенции, сигурност и по-бързо възстановяване за пациента, поясни ръководителят на клиниката проф. Светослав Калевски.

За пример той даде жена с огромна мозъчна аневризма, която бе изписана в добро здраве вчера 5 дни след сложната операция. Към апаратурата е монтирана система за наблюдение, която позволява студентите в реално време да наблюдават интервенциите. Клиниката в „Св. Анна“, в която годишно се лекуват над 1100 души от цялата страна и от чужбина, е първата на Балканите с подобен  микроскоп, подчерта проф. Калевски.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.