Произвеждат най-ценното Bentley отново

Възкръсва знаменита състезателна машина от 1929 г.

Една от най-славните английски коли от предвоенната епоха ще бъде произведена отново в малка серия за колекционери. По повод 100-годишния юбилей от основаването на Bentley компанията събужда за нов живот легендарният модел Blower от 1929 г. с 4,5-литров двигател суперчарджър, от който идва и името на автомобила (в превод – „вентилатор“). Тази авангардна за времето си технология превръща Bentley в екстремна състезателна машина, поставила различни рекорди за скорост и спечелила четири поредни победи в Льо Ман.

За върховото представяне на машината допринася с уменията и техническите си идеи пилотът инженер сър Тим Бъркин. До днес обаче са оцелели само четири екземпляра от неговите автомобили. Това са най-скъпите коли на марката, като една бе продадена на търг за рекордната за британски автомобил цена от 5,5 милиона лири. Един от останалите запазени екземпляри ще служи за образец на майсторите от отдела за каросерии и индивидуализация Mulliner на Bentley, които с майсторските си ръце ще изработят още 12 броя от този модел.

Поради липсата на каталози и технически описания от 20-те години на миналия век, един от запазените автомобили ще бъде разглобен гайка по гайка до най-малкия детайл. Всеки компонент ще бъде описан и сканиран триизмерно, за да се произведе с максимална точност до оригинала.

Колите ще бъдат напълно автентични с единствената разлика, че се използват нови материали и се добавят някои модерни функции за безопасност. Водачите ще имат нужда от пилотско майсторство, за да управляват автомобила с мощност 175 к.с. и несинхронизирани предавки.

Коментари

Задължително поле