Прокуратурата иска по-тежко наказание за възпитателя, измамил ученик и прибрал печалбата му от лотарията

Снимка: Архив

Протест с искане за по-тежко наказание внася Районната прокуратура в Кубрат срещу присъдата на възпитателя Ергин Хасан, който измамил свой 14-годишен  ученик от възпитателното училище-интернат в Завет и прибрал печелившия му билет от лотарията за 100 000 лв., съобщиха от Апелативна прокуратура във Варна.

Както „Труд” информира, на първа инстанция съдът наложи 2 години лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок за 44-годишния възпитател. Съдът постанови той да върне парите на момчето.

Прокурор Пламен Пенчев от Кубрат протестира наложения размер на наказанието. Според него възпитателят трябва да бъде осъден на 3 години условно с 5 години изпитателен срок. По протеста ще се произнесе втората инстанция – Окръжен съд – Разград.

Прокурор Пенчев не се ангажира с категоричност дали 100 000 лв., които възпитателят е получил по сметка, мамейки детето, са налични наистина. Сметката била запорирана след гръмването на скандала и се предполага, че преди това от нея са  теглени пари.

От Апелативна прокуратура припомниха, че 44-годишният мъж е бил предаден на съд с обвинителен акт на прокуратурата в Кубрат за възбуждане и поддържане в заблуждение на свой възпитаник да му предаде печеливш лотариен билет на стойност 100 000 лева или 1 кг злато, с което причинил на 14-годишния възпитаник на интерната имотна вреда. Измамата е била в особено големи размери и представлява особено тежък случай. Това е станало на 17 септември 2015 г. Момчето, което била на разходка навън, първо си купило три билета, които изтрило на място, но нямало попадение. Четвъртият билет се оказал печеливш и на това станала свидетелка продавачката в магазина, както и други деца от интерната.

„Момчето се похвалило на възпитателя си. Той поискал да вземе печелившия талон, за да го съхранява. Намеренията на възпитателя обаче били да се възползва от чуждата печалба. Дори обяснил, че той е пратил Иван да му купи лотариен билет, като му дал пари за това. Месец по-късно Ергин представил печелившия билет и получил печалбата от 100 000 лева. Клипът с печелившия участник бил излъчен по телевизията и така Иван разбрал, че е измамен.  Момчето се разстроило и след намесата на директора на интерната клипът бил спрян”, припомнят факти от обвинителния акт от прокуратурата.

 

Коментари

Задължително поле