Прокуратурата образува проверка заради блокадата на „Капитан Андреево“

Софийска градска прокуратура започва проверка за престъпление против политическите права на гражданите по време на протеста и блокадата на ГКПП „Капитан Андреево“ миналия петък, когато беше и последния ден за политическа агитация преди изборите на 26 март.

Протестиращи, които носеха знамена на ВМРО и НФСБ, блокираха граничните пунктове по турската граница в опит за спиране на „изборния туризъм“ и автобусите с изселници от Турция. Напрежението на „Капитан Андреево“ ескалира и се стигна до леки сблъсъци между патриотите и пътуващи през пункта.

До главния прокурор са постъпили множество сигнали от граждани за това, че на 24 март 2017 г. в района на ГКПП „Капитан Андреево“, по време на митинг, са извършени недопустими действия срещу български граждани и е извършен опит да им се попречи да упражнят избирателните си права в изборите на 44-то Народно събрание, съобщиха от прокуратурата.

Твърди се, че кандидати за народни представители и други лица са отправяли заплахи и са упражнили насилие, което е станало публично известно и чрез медиите.

Според сигналите са налице данни за извършено престъпление против политическите права на гражданите по чл. 167 ал. 1 от НК.

Главният прокурор изпрати всички сигнали на Софийска градска прокуратура за извършване на проверка.

Предвид данните за извършено престъпление от общ характер и от лица, ползващи се с имунитет по смисъла на чл. 160 от Изборния кодекс, прокурори от Софийска градска прокуратура започват лична проверка.

В хода на проверката ще бъдат изискани от средствата за масова информация всички записи и предавания, съдържащи кадри от поведението на лицата, срещу които са сигналите. Ще бъдат снети обяснения от граждани и длъжностни лица (служители на МВР) и ще се изискат относимите по случая документи.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право