Прокуратурата: Още преди лятото ще се вземат мерки за спокоен сезон

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

„Традиционно всяка година се създава необходимата организация още преди летния сезон, създават се съответни щабове, за да не се допусне нарушаване на реда, да се вземат превантивни мерки, за да няма инциденти." Това заяни в Бургас прокурор Румяна Арнаудова по повод работата по опазване на обществения ред за "Лято 2018". Главният прокурор ще дойде на място, заедно с министъра на туризма и министъра на вътрешните работи, коментира Арнаудова. В Бургас тя бе за отбелязването на 20-годишнината от създаването на Апелативна прокуратура.

"Прокуратурата започна разследване, все още няма обвиняеми лица, събират се доказателства. Основната експертиза, която е назначена, не е изготвена. Когато съберем всички доказателства, тогава ще можем да направим обосновани правни изводи", коментира говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров – Румяна Арнаудова, по повод разследването за наводненията в региона, които взеха пет жертви през октомври миналата година. "Ако има виновни лица, които са ги стопанисвали и са допринесли за тези наводнения, бъдете сигурни, че ще има обвиняеми“, каза и ръководителят на Апелативна прокуратура Любомир Петров.

По повод проверките, извършвани в седем болници в страна, сред които и бургаската УМБАЛ, Румяна Арнаудова каза, че под прицела на прокуратурата не е болницата, не са хората, които се грижат за болните, а действията на онези лица, в резултат на които са доведени до тежко финнасово състояние. „Касае се безстопансвеност. По този начин главният прокурор е разпоредил разследването да се води от Софийска градска прокуратура. Очакваме и до края на месеца Министерството на здравеопазването да ни изпрати информация за всички останали болнични заведения на територията на страната. Разпитват се свидетели, ще бъдат назначени експертизи. Предмет на разследването са не само умишлени или неумишлени действия по безстопанственост, но и умишлено сключване на явно неизгодни договори. Ако се съберат доказателства, че високопоставени длъжностни лица, включително министри и зам. министри, са дали разрешение за медицински действия в нарушение на закона, ще бъдат обвинени по тези дела.“

Първите индикации за органите на прокуратурата били протестите във Врачанската болница. "След като станаха публично известни и достигнаха до нас, Главният прокурор се самосезира за финансовото състояние на тази болница. Много бързо се установи, че в нея реално работи забраненият иначе от 2010 г. модел на болница в болница. Това провокира главвният прокурор да разпореди проверка на всички такива договори, които са били сключени, резлутатите, от които се оказа, че са над 326 договора на територията на страната. Очакваме окончателните резултати“, каза още Румяна Арнаудова.

Коментари

Задължително поле