Прокуратурата спря трафик на над 1 тон кокаин от Перу и Боливия

Със задържането на главните организатори в мега аферата с прекурсори за Холандия , Варненската окръжна прокуратура е спряла подготвен трафик на над 1 тон кокаин от Перу и Боливия.

Наркотикът е трябвало да пристигне във Варна, но е бил предназначен за Холандия и част от него за Обединеното кралство. Това разкри окръжен прокурор Виолета Радева, която получи м.г. грамота и награден нож от главния обвинител на РБ Сотир Цацаров за работата си по разплитане на сложния международен казус с над 16 тона прекурсори за производство на амфетамини.

Заляването им от митническите служби във Варна и задържането на двамата холандски граждани Курт М. и Робърт П. е осуетило опита им да направят трасе за кокаина през страната.

"Пуснаха един товар с информация че там ще има кокаин, но когато пристигна товарът, който беше също под наш контрол се установи, че в него няма наркотични вещества, очевидно пробваха трасето", каза прокурор Радева.

Тя припомни, че в разкриването на мащабната контрабанда с прекурсори са работили в широко взаимодействие ДА"Митници", ДАНС, Евроджъст, както и прокурорите от международния отдел на ВКП, за да бъде осъществена контролната доставка за Холандия през територията на 5 държави.

Варненският окръжен съд даде вече ход на делото срещу двамата холандски граждани, които чрез фалшиви документи внесоха през митнически пункт Варна-Запад на три пъти прекурсорите на обща стойност над 225 млн. лева в периода от 26 януари 2017 до 16 март 2018 г.

Важното е, че разкрихме главните организатори, а не разни бушони, за каквито са били използвани български граждани, които или не са знаели предназначението на товара, или са нарко-или алкохолно зависими, посочи прокурор Радева.

Делото се гледа по общия ред, като се очаква да бъдат разпитани 11 свидетели, между които и защитени."Лоша шега изигра на тези холандски граждани подценяването на нашите служби и митническическите власти, че България като външна граница на ЕС може по някакъв начин да бъде компрометирана. Както видяха това не е много лесно", коментира още прокурор Виолета Радева.

2018 беше година на митническите разследвания, посочи и.д.окръжен прокурор Радослав Лазаров в отчета за работата на Варненска Окръжна прокуратура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право