Арабската лига порица Тръмп за Голанските възвишения

Ердоган похвали Джасинда Ардърн: Поведението на премиера Ви е пример за света

Деца и родители преобразиха двора на ДГ „Света Богородица”

Доналд Туск за Брекзит: До 12 април всичко е възможно, готови сме и за най-лошото

Избираме как да се пенсионираме до 2023 г.

Строят нова улица за 250 хил.лева в Сливен

Вежди Рашидов първи посрещна Ян Енглерт

Гимназия в Сливен откри барелеф на голям български архитект и инженер

Започва ремонтът на три моста по магистрала „Тракия“

Андрей Новаков за пакета „Мобилност”: Опитват да ни вземат мача в съблекалнята и то с помощта на съдиите

Елена Йончева: Правителството на Борисов не успя да осъществи нито един значим енергиен проект

НФСБ ще се яви самостоятелно на евроизборите

Вижте как митничари изгориха наркотици за 20 млн. лева (ВИДЕО)

Задържаха Анушка за грабеж на 560 лева от възрастен мъж

Предложение: Шест месечни такси глоба за кражба на ток

Прокурори и полицаи се обучаваха за престъпленията от омраза

Съвместно обучение за полицейски служители и прокурори за установяване на и работата по престъпления от омраза се проведе във Велико Търново. В него участват 25 прокурори и полицаи от зоната на Апелативна прокуратура – Велико Търново.

Обучението се реализира в рамките на двугодишен проект „Изграждане на всеобхватно наказателно правосъдие в отговор на престъпленията от омраза“, който се осъществява от Службата за демократични институции и човешките права при Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в партньорство с Прокуратурата на Република България и Национален институт на правосъдието. Проектът се изпълнява в рамките на четири държави-членки на ОССЕ – България, Гърция, Италия и Полша – за да се помогне за изграждането на всеобхватно наказателно правосъдие.

Лектори са Томе Шекерджиев – ръководител на проекта, Салма Юсеф – прокурор във Великобритания, Хермас Ренес – полицай, специализиран в противодействие на престъпления с дискриминационни мотиви от Холандия, Франсоа Делю – консултант по въпроси за престъпления от омраза от Белгия и прокурор Калина Серафимова от Върховна касационна прокуратура. Предвидено е в рамките на последователни сесии да се обсъдят въпроси за мащаба на предубежденията и предразсъдъците в местната среда, разбирането за престъпленията от омраза и тяхното въздействие, установяването на потенциални случаи и ответните действия на разследване.

Представени са международната и регионалната правна уредба, документи на ООН, ОССЕ и от съдебната практика на Европейския съд по правата на човека, и примерни казуси.

„Престъпленията от омраза са деяния, мотивирани от пристрастия или предразсъдъци към определени групи хора въз основа на раса, етническа принадлежност, език, религия, националност, сексуална ориентация, пол или друга фундаментална характеристика. Престъпленията от омраза не засягат само лица или конкретни групи, но и хора или имущество, свързани с група, която споделя защитена характеристика, като читалища или места за поклонение. Престъпленията от омраза засягат сигурността на хората, техните общности и обществата като цяло“, обясняват държавни обвинители.

Предвижда се да бъде издаден специален наръчник за справяне с въпросния вид престъпления, като ще се ползват добри практики за България и за държавите–членки на ОССЕ в рамките на наказателното правосъдие.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Няма престъпление,което да не е от омраза,към другия или към себе си. Освен икономическите,но и те в голямата си част са свързани с омразата.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.