Президентът прехванат от ДАНС (обзор) Водено е дело срещу престъпна група, пречила на проверка на КПКОНПИ срещу държавния глава

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 29 януари 2020

Тежка катастрофа затвори пътя Русе-Силистра

Френският самолетоносач „Шарл Де Гол“ ще акостира в Кипър

Кубрат Пулев: След мача с Кличко приятелите ми драстично намаляха

Софиянци живеят два пъти по-добре от варненци Стара Загора е веднага след столицата и изпреварва по-големите градове

Българин, завърнал се от Пекин, е потърсил помощ във ВМА

Лондон пуска „Хуавей” въпреки натиска на САЩ Великобритания смята, че може да контролира рисковете

Прессекретариатът на президента: Няма как да коментираме записите, разпространени от прокуратурата

След среща на Горанов с ресторантьори и хотелиери: Отлагат Наредба Н-18 за шест месеца Планираният за утре протест срещу наредбата се отменя

Румен Радев: Не можем да продължаваме напред, ако не сме стъпили здраво на нашите традиции

19 цивилни са станали жертва на конфликта в Източна Украйна през 2019-та

€2000 на бебе дава Гърция (обзор) Сумата е еднократна, ще се изплаща на две равни вноски

Сирийски правителствени сили превзеха град в провинция Идлиб

Екатерина Захариева: И четиримата българи в Ухан искат да се върнат, няма да ги изоставим

Прокурори и полицаи се обучаваха за престъпленията от омраза

Съвместно обучение за полицейски служители и прокурори за установяване на и работата по престъпления от омраза се проведе във Велико Търново. В него участват 25 прокурори и полицаи от зоната на Апелативна прокуратура – Велико Търново.

Обучението се реализира в рамките на двугодишен проект „Изграждане на всеобхватно наказателно правосъдие в отговор на престъпленията от омраза“, който се осъществява от Службата за демократични институции и човешките права при Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в партньорство с Прокуратурата на Република България и Национален институт на правосъдието. Проектът се изпълнява в рамките на четири държави-членки на ОССЕ – България, Гърция, Италия и Полша – за да се помогне за изграждането на всеобхватно наказателно правосъдие.

Лектори са Томе Шекерджиев – ръководител на проекта, Салма Юсеф – прокурор във Великобритания, Хермас Ренес – полицай, специализиран в противодействие на престъпления с дискриминационни мотиви от Холандия, Франсоа Делю – консултант по въпроси за престъпления от омраза от Белгия и прокурор Калина Серафимова от Върховна касационна прокуратура. Предвидено е в рамките на последователни сесии да се обсъдят въпроси за мащаба на предубежденията и предразсъдъците в местната среда, разбирането за престъпленията от омраза и тяхното въздействие, установяването на потенциални случаи и ответните действия на разследване.

Представени са международната и регионалната правна уредба, документи на ООН, ОССЕ и от съдебната практика на Европейския съд по правата на човека, и примерни казуси.

„Престъпленията от омраза са деяния, мотивирани от пристрастия или предразсъдъци към определени групи хора въз основа на раса, етническа принадлежност, език, религия, националност, сексуална ориентация, пол или друга фундаментална характеристика. Престъпленията от омраза не засягат само лица или конкретни групи, но и хора или имущество, свързани с група, която споделя защитена характеристика, като читалища или места за поклонение. Престъпленията от омраза засягат сигурността на хората, техните общности и обществата като цяло“, обясняват държавни обвинители.

Предвижда се да бъде издаден специален наръчник за справяне с въпросния вид престъпления, като ще се ползват добри практики за България и за държавите–членки на ОССЕ в рамките на наказателното правосъдие.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Няма престъпление,което да не е от омраза,към другия или към себе си. Освен икономическите,но и те в голямата си част са свързани с омразата.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.