Прокурор Емилия Русинова: Непълнолетният, наръгал връстник в „Надежда“, се върнал на местопрестъплението да си вземе очилата

Непълнолетният, наръгал свой връстник в „Надежда“ , се е върнал на местопрестъплението да си вземе очилата. Това каза по време на брифинг Емилия Русинова - административен ръководители на СГП относно досъдебното производство срещу 15-годишното момче, което наръга с нож свой връстник.

„Вчера СГС определи най-тежката мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на обвиняеми извършител на деянието. Такава мярка за неотклонение по отношение на непълнолетно лице се взима в изключителни случаи. В конкретния случай е преценено, че са на лице тези изключително случаи, тъй като от една страна самото деяние, а именно опита за убийство и убийството винаги са деяния със завишена степен на обществена опасност. Събраните по делото доказателства говорят и за завишена опасност на непълнолетно лице, извършител на деянието“, обясни Русинова.

Тя уточни, че деянието е извършено с дълъг около 30 см ловджийски нож, острието е 18-сантиметрово. „Обвиняемият е потърсил оръжието специално в дома си, взел го на 27. 07. 2018 г. с ясното съзнание къде отива и какво цели да извърши. Затова и квалификацията на деянието е предумишлено. Между пострадалото момче и обвиняемия е имало конфликт, предхождащ случилото се, но с давност около 26-27 дена поне, защото е било в рамките на учебната година. На въпросния ден обвиняемият се обадил на пострадалия с искане за среща, за да си организират бой. Тази среща не се осъществява, тъй като се разминават. Впоследствие обвиняемият разбира къде се намира пострадалото лице, отива на адреса, там живее друг техен съученик и неговия брат. Посредством братя са извикания пострадалото лице и техния съученик и се е разиграла случката, която е тежко криминално престъпление“, разказа Емилия Русинова.

Тя уточни, че първоначално е имало заплахи от страна на обвиняемия, а пострадалият и другите двама свидетелите са се опитвали да го успокоят. „Да му обяснят, че не е в състояние да извърши това, но обвиняемият се е нахвърлил, намушкал е пострадалият в коремната кухина, установено е, че има и други наранявания на ръката и в областта на шията, което конкретно говори за целения резултат – умишлено умъртвяване. Интересното в случая е, че няма никаква критичност от страна на непълнолетния обвиняем, тъй като след като си е тръгнал от местопроизшествието с окървавения нож е срещнал други техни познати, показал е как е нанесъл удара. На всичко отгоре се е върнал на мястото на местопрестъплението, за да си вземе очилата, които е забравил. Имало е събрали се хора, той не се е поинтересувал за състоянието на своя съученик. Демонстративно е напуснал местопроизшествието“, допълни тя.

Русинова поясни, че първоначално поводът е бил качени в интернет, снимки, клип, които обвиняемият е приел за осмиващ. „Но е имало доста дълъг период от качването на снимките и последните комуникации между пострадалият и обвиняемия“, коментира тя.

Русинова поясни, че в момента няма как да бъде проведен разпит на пострадалия. „В момента, в който е в състояние и ни се позволи ще извършим необходимите процесуално-следствения действия“, заяви тя.

Осмиващите клипове са вид закачка за децата и ние като общество трябва да им обясним, че това е тормоз, който може да има сериозни последствия, коментира от своя страна директорът на СДВР - ст. комисар Ивайло Иванов.

Той уточни, че такъв вид тормоз не е бил насочен само срещу извършителя на престъплението. „По данни на свидетели, тези осмиващи клипове са били насочени и към други съученици от класа на двамата. Свидетелите казват, че децата така са си създавали един вид забавление, ученическа работа. Извършителят не е единственият човек, срещу когото има такива клипове или в случая – колаж. Това не, че не е проблем, напротив. Но и да е имало проблем, това не е начинът за решаването му. Това трябва да бъде обяснено на всички деца, които използват такива закачки – това е ролята на родителите, това е ролята на учителите, това е ролята на всички нас като общество“, посочи ст. комисар Ивайло Иванов.

Директорът на СДВР уточни, че самите деца не могат да предвидят сериозността на ситуацията и последствията. „Защото те в самия ден, когато разпрата е станала, са се опитали да го успокоят, да кажат, че е шега. Не са целели по някакъв начин да го осмиват само него или да са искали да наранят самочувствието му. Те самите не са осъзнавали какво може да бъде въздействието върху него, когато са направили този клип“, обясни той.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България