Прокурор Николай Цветков: Ще се разследва упражнен ли е контрол при водната криза в Перник

Водният режим в Перник се затяга още, кметът на града свиква кризисен щаб. На този фон, от Окръжната прокуратура заявиха в петък, че двама министри може да бъдат подведени под отговорност.

В Закона за водите ясно е посочено какво е задължението на министрите, на МОСВ и МРРБ, и надолу по йерархията, до управителя на ВиК. Въпреки че обемът на язовира намалява прогресивно и отминават месеците, в които може да се напълни - водата намалява, но никой не взима мерки. Това заяви Николай Цветков, говорител на Окръжната прокуратура в Перник, по БТВ. Той обясни още, че управителят на ВиК Перник е подал докладна до кмета, че нивото на водата пада и има опасност от воден режим.

"Язовирната стена е ремонтирана, изтеглени са 32 млн. лева за това Беше докарана фирма, която да използва водолази, тъй като ремонтът следва да се извършва в тази част, която е под водата. Уверенията бяха, че това по никакъв начин няма да попречи на нивото на водата в язовира", отбеляза още прокурорът.

По думите му обаче, според справка, която са дали от Министерството на околната среда и водите, през месеците май, юли и август са изпуснати над 7 млн. кубика от язовира.

В началото на септември двама депутати от Перник бяха направили запитване по време на парламентарния контрол. Тогава министър Аврамова каза, че има временно проблем с водата, като до края на годината нивото ще бъде възстановено. Не знам как е мислила, че ще стане, каза още Николай Цветков.

"Цялата водопроводна мрежа е стара, самото законодателство също", отбеляза прокурор Николай Цветков.

"МРРБ отговаря за стената на язовира, както и за цялата система, която отвежда водата до абонатите. МОСВ отговаря само за водата, която е в язовира. Всеки чака другия да свърши работа. Надолу по веригата също чакат някой да се разпореди за нещо", каза той.

По думите му безстопанственост има и когато не е упражнен достатъчно контрол, именно това ще се разследва от специализираната прокуратура.

На първо място трябва да образуват досъдебни производства и след това експертизите ще докажат всички нарушения. В Закона за водите е разпоредено както за директора на Басейнова дирекция, така и за шефа на ВиК, за общинските съвети също има разписано каква е отговорността, както и за областния управител и на края - за кмета, обясни прокурорът. Според него това са хората, които на практика не са свършили нищо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България