Верижна катастрофа между два автобуса на градския транспорт и пет коли в София, един човек е пострадал

Майкъл Блумбърг плаща над 4 млн. долара за участието на САЩ в климатичното споразумение

Ученици и студенти в дискусия “Ние и Европейският съюз”

Кейт Мидълтън е приета в болница с контракции В същото лечебно заведение тя роди и първите си две деца Джордж и Шарлът

Фалшив се оказа сигналът за бомба пред президентството

В Нормандия е задържан мъж, заподозрян, че е заплашвал полицията

Със 7 млн. лева обновяват улици в община Симитли

Андреа Налес е първата жена, председател на социалдемократите в Германия

Кирил Ананиев: Здравословното хранене при децата е пряко свързано с намаляването на хроничните заболявания при тях

Кметове и жители от Симтлийско запретнаха ръкави, сами си правят навес на храм

Борисов: Президентската институция никога не ме е интересувала След пет години ще си управлявам партията, ако сме живи и здрави, казва премиерът в интервю за dir.bg

Глобиха школска лафка за храни с палмово масло

Ким Чен-ун пуска инспектори от САЩ на ядрения си полигон

Външните министри на страните от Г-7 се противопоставиха на дестабилизиращото поведение на Русия 

Община Добрич ще иска компенсации за домакинствата, останали 3 дни без вода

Пролетният мраз и слана опасни за овошките и ранните картофи

Снимка: Архив

Необичайно ниските и минусови температури тази пролет може да унищожат много видове овошки, както и да поразят посевите с ранни картофи на открито, особено в планинските райони, където априлският мраз бе придружен и със снеговалеж. Според специалистите от Института по овощарство и Института по зеленчукови култури “Марица” на най-голям риск от измръзване са изложени ранните череши, имащи вече оформени плодчета, бадемите, кайсиите, джанките и прасковите, при които цъфтежът е приключил. Черешите в Кюстендилско са измръзнали между 70 и 90% с падането до минус 24 градуса на температурите през януари, докато пораженията при ябълките и сливите са около 30%.

“Най-чувствителни на пролетния мраз са младите завръзи веднага след цъфтежа. Застрашени от измръзване са ябълките и някои видове круши, които са в период на цъфтеж, докато за дюлите времето не е толкова опасно и те ще издържат”, коментира директорът на Института по овощарство в Пловдив проф. Аргир Живондов. Според него там, където е валял мокър сняг, който се е стопил за час-два, не е страшно и овошките няма да пострадат и това няма да се отрази много на тазгодишната реколта.

“Ако температуратите са били под нулата за час, няма опасност овошките да пострадат, но ако е за по-дълго – измръзват”, допълва проф. Живондов. Според експертите най-критична е ситуацията в котловинните полета от двете страни на Стара планина – Златишко-Пирдопска, Карловска и Казанлъшка котловини.
Минусови температури са опасни за ранните картофи, засадени на открито, докато тези, които се отглеждат под полиетилен и в стъклени оранжерии, не са застрашени, твърдят от Института по зеленчуковите култури “Марица”. За лука и чесъна няма абсолютно никаква опасност, грахът на открито е по-устойчив на мраз, а салатите бързо се възстановяват.
Опасна за земеделските производители през  пролетта е сланата и доста стопани използват специални спрейове и препарати срещу нея. В страните от Европейския съюз много разпространен е т.нар. “антифриз” за овошки – той се разпръсква от специална машина, течността покрива цветовете и листата на овошките и ги предпазва от слани и измръзване. Използват се и т.нар. антифризни свещи, които се поставят под дърветата, за да осигуряват топлина.

Решение са и вентилаторните машини, които издухват топъл въздух, а една такава машина спасява от измръзване 10 дка. У нас обаче все още най-ефикасно си остава опушването с бали леко влажна слама, като методът се използва и в овощни градини, и в лозя. Балите се разнасят в градините или лозята през 10-15 метра, по една бала със слама се поставя през 2 реда към 2-3 часа през нощта и трябва да се прави всеки ден, когато се очаква слана. Целта е пушекът да се наслои като облак, за да предпази насажденията от сланата. Така димът от сламата създава по-топъл микроклимат – пушекът не позволява сланата да влезе в контакт с най-нежните органи като цветове и близалца, обясняват от Института по овощарство.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.