РЗИ установи завишени стойности на манган във водата в Перник Не се препоръчва продължителен прием

Великобритания обмисля да забрани нискоквалифицираната работна ръка на Острова Решението на Борис Джонсън ще засегне хиляди българи

Бюджетът на София от 1,722 млрд. лв. влезе за разглеждане в СОС

Орландо Блум ще озвучава принц Хари в пародиен анимационен сериал за британското семейство

Зрелищен арест на българин в Германия, застрелял сънародник с 14 куршума

Петима фенове на „Левски“ на срещата с Борисов, обявиха имената им

Кола се удари в стълб на столично кръстовище, един човек загина

Намаляха и птиците на язовир „Тича“

Решават за грипна ваканция в петък

Трима руски граждани с обвинения за отравянето на Емилиян Гебрев

Карлос Контрера след СОС: София няма проблем с водата. Не си играйте със страховете на хората!

Шестима са ранените при верижната катастрофа с трамваи (СНИМКИ)

Финансовото министерство предлага намаляване на държавните такси за хазартните оператори

Белият дом отбеляза 15-годишнината на Тръмп и Мелания с невиждана снимка

Фолксваген плаща глоба от 196,5 милиона долара

Пролетта започва от Кастамону Тази година градчето в Северна Турция е културна столица на тюркоезичния свят

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Нищо чудно, ако не сте чували за Кастамону. Този град не се намира нито на Егейското, нито на Средиземноморското крайбрежие на Турция, където са най-известните й курорти, а във вътрешността на страната, на 230 км северно от столицата Анкара и на 170 км южно от Черно море. Център е на едноименна провинция, в която са съсредоточени най-големите дърводобивни и дървопреработващи предприятия на страната. Тук се произвеждат всичкият ламинат на южната ни съседка, както и плоскости за мебелната промишленост. А това е така, защото Кастамону е един от най-гористите райони, покрит с иглолистна растителност. Градът се намира на 800 м надморска височина и свежият боров въздух се усеща късно вечер, когато стихне трафикът.

До Кастамону може да се стигне най-лесно по въздуха, защото има летище, с прекачване в Истанбул. По шосе от Истанбул пътят е 500 км на изток през планини и отнема повече от 6 часа. Най-предпочитаният маршрут е откъм Анкара, защото е изградена магистрала, а преди няколко години е пуснат тунел през

планината Илгаз

който съкращава пътя с един час. Тази планина е особено важна от географска гледна точка, защото на север от нея, където е и град Кастамону, климатът е коренно различен – усеща се влиянието на Черно море. Тя и другите планини наоколо крият живописни каньони и водопади, богато биоразнообразие, което е под наблюдението на международната мрежа PAN Parks. Не случайно тук са насочени новите усилия на местната и държавната власт за развитие на туризма – културно-исторически, пешеходен, рафтинг, велосипеден, конен… Почивката не е само море, все пак.
Тази година Кастамону беше избран за културна столица на тюркоезичните народи и една от проявите бе

празникът Невруз

за посрещане на пролетта. Това се случи на 21 март, с настъпването на астрономическата пролет, а преди седмица – на 3 и 4 април – част от изпълнителите, танцували и пяли на площада в Кастамону, гостуваха в Пловдив и София, като преди това бяха обиколили и други балкански страни.
Пъстра гледка представляваха участниците от двайсетина държави, автономни области и райони, предимно от Азия, с техните национални костюми, а площадът, за който казват, че е един от десетте най-важни в Турция, защото на него са се вземали отговорни държавнически решения, трудно побираше напиращата публика. Сред цялото културно многообразие изненадват два момента – специалните гости, сред които министърът на културата и туризма г-н Нуман Куртулмуш, се чукнаха с шарени яйца (било символ на разпукващата се пролет) и прескочиха огън (нещо, което у нас се прави на Сирни заговезни).
А защо точно Кастамону беше център на празника Невруз? Защото в този град, намирал се някога

на Пътя на коприната

но останал дълги години изолиран от цивилизацията, са съхранени особено добре традициите и културата на Анадола. В Кастамону, който се е появил през Средновековието, но се е развивал най-вече през 18-и, 19-и и 20-и век, има запазени над 3000 стари къщи. Някои са реновирани и превърнати в музеи, ресторанти, ханове, други предстои да бъдат възстановени, но под строгото наблюдение да се запази архитектурата им.
За живописните пазарчета и покритите базари около джамиите няма да говорим, но не можем да не надникнем в няколко музея. Като този на шапките например. Идеята за него дошла от… Кемал Ататюрк. Той обичал да идва в града, дори прекарал тук известно време през 1925 г. Та веднъж дошъл с мека европейска шапка, което довело модата на този тип мъжки аксесоар, а по-късно – и до създаването на музей. Там могат да се видят например каскетът на Бюлент Еджевит и бомбето на Сюлейман Демирел. Има и дамски капели от началото на 20-и век.
В Кастамону се намира единственият запазен хан за камили, който впечатлява с внушителните си размери и доказва, че именно оттук са минавали керваните. В града можете да видите нагледно как се правят традиционни покривки с щампи, как се произвежда

прочутата халва на конци

която буквално се топи в устата. Всичко това се майстори на ръка. Впрочем, Кастамону е известен със своите готвачи. Оттук са вземали хората, които приготвяли храната на султаните и отговаряли за това с главата си. И сега готвачите на най-възловите места в държавата са от този град. Напълно сме съгласни с избора на властта, след като опитваме няколко традиционни ястия…
В късния следобед е най-добре да се качите до часовниковата кула, откъдето се открива прекрасен изглед към града и крепостта от византийско време на отсрещния хълм, и да изпиете чаша чай или турско кафе. В далечината се вижда джамия, пред която е паркиран… самолет. Оказва се, че е кафене. Часовникът също има своята история. Изработен в Страсбург, той бил поставен в Истанбул през 1889 г., но жената на султан Абдул Меджит, уплашена от звъна му, който е като камбана, пометнала и казала, че не го иска. Така часовникът бил преместен в Кастамону, за радост на туристите.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Не на турската пропаганда в този сайт ! Не искаме нищо да знаем за тези изроди !

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.