София има нужда от два пъти повече нови жилища Нарастването на заплатите прави покупката на дом по-лесна

Калоян Паргов: Две години чакам анализ на причините за липсата на шофьори в градския транспорт

Банков скандал тресе Скандинавия След Дания и Швеция е замесена

Административният съд прекрати делата по жалби на роми от Войводиново

Бойко Борисов: Няма да позволим на БСП отново да фалират банки и ние да им ги оправяме През юли България ще влезе в чакалнята на Еврозоната, заяви премиерът

Белгия си търси дълговете от Кадафи Брюксел предлагал на Триполи съмнителна схема

Български производител вдига завод за над 40 милиона лева във Враца

Министърът на туризма награждава победителите от конкурса за детска рисунка „Моята ЕДЕН дестинация в България“

Джендър диверсия в българското училище Платформата за дигитализация е достигнала до 900 школа у нас

Мадуро затвори границата с Бразилия, за да спре хуманитарна помощ

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 22 февруари 2019

Осем съдии задържани в Литва

Германската икономика се нуждае от около 260 хил. чужденци

100 лв. глоба грози продавачи на кукуряк

Ученичка критикува лидерите на ЕС заради замърсяването на въздуха

Проливен дъжд едва не прогонва първите чужди туристи Франция открива Варна като морска дестинация през 1909 г.

Първите чуждестранни туристи, които идват по нашето Черноморие, са гости от Франция. Така за първи път Западът научава за България като черноморска дестинация и с това се поставя началото на масовия организиран туризъм не само по нашето Черноморие, а изобщо в България.

През август 1909 г. Варна се готви да посрещне около 200 туристи от Франция, предимно интелектуалци – учени, писатели, хора на културта и изкуството. По това време кмет на града е Иван Церов с мандат от 1909 до 1912 г. Той трескаво се подготвя за посрещането на френските туристи – първите в историята официални гости по българското Черноморие. Кметът отправя покана до пълномощния ни министър в Париж Димитър Станчов да присъства на тази среща и той охотно приема. Обръща се и с молба да новоназначения тогава министър-председател на България Александър Малинов да отпусне определна сума за посрещане и настаняване на видните гости.

Царица Елеонора предоставя двореца „Евксиноград“

Така на 21 септември 1909 г. френският параход „Ил дьо Франс”, пътуващ от черноморския град Севастопол на Кримския полуостров и с главен ръководител на делегацията Луи Оливие, акостира на пристанище Варна. Царица Елеонора Българска, съпруга на цар Фердинанд Първи, предоставя любезно двореца „Евксиноград” като място, където да бъдат приети гостите, както и да разгледат природния парк и забележителностите в околностите на двореца. На това място туристите са изкушени и от отлежалото вино в избата. Като заклети почитатели на този любовен еликсир, французите са във възторг.

Всичко върви по план, но точно по време на посещението на френските гости над града се излива пороен дъжд, който е на път да развали тържеството. Градоначалникът на Варна, заедно с останалите посрещачи, както и жителите на града не са предполагали, че точно в този ден лошото време ще осуети плановете. Част от измокрените до кости видни туристи са натоварени на файтони и каруци и се отправят към местността Побити камъни край Варна, една от атракциите на морския ни град. Друга част със специален влак се отправят към Гебедже (днешна Девня, разположена на около 30 км от Варна), за да разгледат Девненските извори.

Бурно веселие, въпреки пороя

Кметът Иван Церов
Кметът Иван Церов

Министърът на народното просвещение Никола Мушанов, който също присъства на тази среща с френските туристи, дава банкет в тяхна чест. Френските гости получават като подарък мускалчета с гюлово масло, шишенца с българска ракия и бъклици с вино, традиционни нашенски сувенири. Въпреки проливния дъжд навън, на банкета цари истинско веселие. Пеят се български и френски песни, прозвучават химните на двете страни – „Марсилезата“ и „Шуми Марица”.

В края кметът на Варна Иван Церов държи емоционално слово, прието с бурни овации. Най-разочаровани от първото официално пребиваване на чуждестранни туристи по нашето Черноморие са занаятчиите и търговците, които не могат да пласират стоката си от дюкянчетата заради лошото време, което възпрепятства френските туристи да се разходят свободно из града. Като компенсация гостите получават комплект картички с илюстрации от Варна.

Когато французите се завръщат в родината си, техният делегат Луи Оливие изпраща официално благодарствено писмо до кмета на Варна Иван Церов за чудесното посрещане… въпреки неблагоприятните атмосферни условия. По-късно тогавашният френски консул в България Александър Мерсeние връчва на Иван Церов свидетелство от Министерството на просвещението и изящните изкуства, с което е провъзгласен от френското консулство за „Офицер на народното просвещение“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.