Дневен хороскоп на Алена за вторник, 21.01.2020

На 21 януари 2020 да почерпят

Светът се сбогува с Windows 7 От 14 януари 2020 Microsoft спря техническата поддръжка

Дете увисна на 10 метра височина от лифт в Боровец, баща му го спаси

Борисов пристигна в Швейцария за участие в Годишната среща на Световния икономически форум (СНИМКИ)

Пенсионни фондове влагат пари в недвижима собственост

Есемес от „паяка”, ако ни вдигне колата (обзор)

Тръмп: Обвиненията за импийчмънт са оскърбление към конституцията

Русия е доставила на Турция повече от 120 ракети за системите С-400

Израелци и германци купуват ваканционни имоти у нас Предпочитат оферти с една спалня

Стаите за туристи с патентен данък и ДДС Трябва да подадат декларация в общината до 31 януари

8-годишно момче е сексуално насилвано и заснето с камера По случая е образувано досъдебно производство и са задържани две непълнолетни лица

Шефът няма право да налага глоби

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 21 януари 2020

Община Перник: До 10 дни градът ще започне да черпи вода от основния изпускател на язовир „Студена“

Проливен дъжд едва не прогонва първите чужди туристи Франция открива Варна като морска дестинация през 1909 г.

Първите чуждестранни туристи, които идват по нашето Черноморие, са гости от Франция. Така за първи път Западът научава за България като черноморска дестинация и с това се поставя началото на масовия организиран туризъм не само по нашето Черноморие, а изобщо в България.

През август 1909 г. Варна се готви да посрещне около 200 туристи от Франция, предимно интелектуалци – учени, писатели, хора на културта и изкуството. По това време кмет на града е Иван Церов с мандат от 1909 до 1912 г. Той трескаво се подготвя за посрещането на френските туристи – първите в историята официални гости по българското Черноморие. Кметът отправя покана до пълномощния ни министър в Париж Димитър Станчов да присъства на тази среща и той охотно приема. Обръща се и с молба да новоназначения тогава министър-председател на България Александър Малинов да отпусне определна сума за посрещане и настаняване на видните гости.

Царица Елеонора предоставя двореца „Евксиноград“

Така на 21 септември 1909 г. френският параход „Ил дьо Франс”, пътуващ от черноморския град Севастопол на Кримския полуостров и с главен ръководител на делегацията Луи Оливие, акостира на пристанище Варна. Царица Елеонора Българска, съпруга на цар Фердинанд Първи, предоставя любезно двореца „Евксиноград” като място, където да бъдат приети гостите, както и да разгледат природния парк и забележителностите в околностите на двореца. На това място туристите са изкушени и от отлежалото вино в избата. Като заклети почитатели на този любовен еликсир, французите са във възторг.

Всичко върви по план, но точно по време на посещението на френските гости над града се излива пороен дъжд, който е на път да развали тържеството. Градоначалникът на Варна, заедно с останалите посрещачи, както и жителите на града не са предполагали, че точно в този ден лошото време ще осуети плановете. Част от измокрените до кости видни туристи са натоварени на файтони и каруци и се отправят към местността Побити камъни край Варна, една от атракциите на морския ни град. Друга част със специален влак се отправят към Гебедже (днешна Девня, разположена на около 30 км от Варна), за да разгледат Девненските извори.

Бурно веселие, въпреки пороя

Кметът Иван Церов
Кметът Иван Церов

Министърът на народното просвещение Никола Мушанов, който също присъства на тази среща с френските туристи, дава банкет в тяхна чест. Френските гости получават като подарък мускалчета с гюлово масло, шишенца с българска ракия и бъклици с вино, традиционни нашенски сувенири. Въпреки проливния дъжд навън, на банкета цари истинско веселие. Пеят се български и френски песни, прозвучават химните на двете страни – „Марсилезата“ и „Шуми Марица”.

В края кметът на Варна Иван Церов държи емоционално слово, прието с бурни овации. Най-разочаровани от първото официално пребиваване на чуждестранни туристи по нашето Черноморие са занаятчиите и търговците, които не могат да пласират стоката си от дюкянчетата заради лошото време, което възпрепятства френските туристи да се разходят свободно из града. Като компенсация гостите получават комплект картички с илюстрации от Варна.

Когато французите се завръщат в родината си, техният делегат Луи Оливие изпраща официално благодарствено писмо до кмета на Варна Иван Церов за чудесното посрещане… въпреки неблагоприятните атмосферни условия. По-късно тогавашният френски консул в България Александър Мерсeние връчва на Иван Церов свидетелство от Министерството на просвещението и изящните изкуства, с което е провъзгласен от френското консулство за „Офицер на народното просвещение“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.