Промените в училищата в Сливен се отлагат с два призива

"Не използвайте децата" и "Кажете кой е авторът на реформата"

Кметът на Сливен Стефан Радев обяви, че оттегля предложението за промени в училищната мрежа, за да се въведе едносменен режим на обучение. Дебатът по темата е възложен на работна група с участието на директори, родители, експерти и общинската комисия по образование. „Ще разгледаме въпроса за оптимизацията в образованието тогава, когато работната група изготви най-доброто предложение”, каза Радев. „За съжаление, беше направен опит да се прехвърли напрежението върху учениците. Не одобрявам въвличането на децата и противопоставянето между тях. Въпросът трябва да се реши от възрастните”, допълни той.

Общината направи крачка назад ден преди обявения от сдружение „Активен гражданин” протест срещу реформата. Това вероятно е случайно съвпадение на обстоятелствата, тъй като недоволството избухна още в средата на януари, когато бе съобщено, че някои училища се сливат, а други се местят в кварталите. „Сливенският случай” стигна до премиера, просветния министър, омбудсмана. Изненадващо едно от засегнатите училища изкара невръстни деца на протест в студа, което пък предизвика светкавичната реакция на Агенцията за закрила на детето.

На обявения от организаторите ден, 6 февруари, пред общината се събраха над 200 протестиращи, въпреки оттегленото предложение за промени. Дойдоха родители, учители, граждани, включително и общински съветници,  повечето - от опозицията в местния парламент. На протеста бе изказано мнение, че не общината, а друг е автор на т.нар.реформа. Поради отсъствието на кмета Радев, пред хората излезе председателят на общинския съвет Димитър Митев. Той увери присъстващите, че предложението не е отложено, а оттеглено, докато работната група вземе решение.

Сливен се разбунтува заради липсата на обществено обсъждане за промените, а не заради липсата на съгласие в предимствата на едносменния режим на обучение.  Сред идеите, които предизвикаха скандал, е закриването на единственото начално училище, което се радва на огромен интерес от родителите заради защитената среда и отличните условия на обучение. Виждането за неговото бъдеще бе да се влее в друго училище, при недостиг на необходимите класни стаи за едносменен режим, каквито са официалните намерения. Много въпроси предизвика и предложението елитната езикова гимназия да се премести от центъра в кварталите.

Езиковата гимназия дели обща сграда, общинска собственост, с природо-математическата гимназия, която също е водещо учебно заведение в Сливенска област. Питанията, които направиха учители и родители, бяха по какви критерии за преместване е избрана езиковата пред природо-математическата гимназия. Работната група, която тепърва ще бъде създадена, ще трябва да подходи с разум, а не с емоции към решаването на проблемите - призоваха както от общинската администрация, така и от работещите в сферата на образованието и родителите. Сред специфичните проблеми на местното образование са занижените критерии, при които деца влизат в някои средни училища с тройки от кандидатските изпити, както и фактът, че учениците от социално-слабите групи отдавна представляват повече от половината от всички ученици, а повечето от тях не срещат мотивация и подкрепа от семействата си за нуждата от училищно обучение. За жалост, Сливен бе сред пилотните градове за десегрегация на образованието, но от няколко години общината е прекратила ангажимента си към този проект. Не на последно място, по неофициална информация близо 2000 деца все още не са установени и не са записани в училище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България