Променяме изискванията за изтребителя, искаме оферти и за нов Ф-16 и “Еврофайтър”

Връщат уволнените офицери през последните 10 г.

“Променяме изискванията за придобиване на нов тип боен самолет”, заяви във В. Търново заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Сега ще бъде включена и опция с бонуси за нови самолети. “Остават вариантите за американските F-16 и шведските “Грипен”, поясни Запрянов. Бюджетът за проекта остава 1,5 млрд. лв. Ще има възможност не само за “втора ръка” F-16, но и за нови самолети F-16, както и за “Еврофайтър”. “Проектът за придобиване на нов тип изтребител ще бъде разширен, но няма да бъде променян от гледна точка на модификациите самолети, които могат да бъдат доставени.”, обясни Запрянов. Което би следвало да означава, че няма да искаме оферта за нови изтребители Ф-18, както обяви наскоро министър Красимир Каракачанов.

“След дългогодишната реформа в армията недостигат много кадри”, каза Запрянов. Според него дисбалансът с окомплектоването на кадрите, особено на офицерски за Сухопътните войски, става критичен за боеспособността на армията. Затова МО обмисля как да върне съкратените офицери през последните 10 г., стана ясно още.

Коментари

Задължително поле