Удължават при необходимост мярката 60/40 до края на годината

Снимка: Пламен Стоименов

Удължават мярката за запазване на заетостта, известна като 60/40, до 30 септември. Това се споразумяха синдикати, правителство и работодатели след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

При необходимост мярката ще се удължи до края на годината, но вече ще важи само за отделни сектори, които имат нужда, обяви социалният министър Деница Сачева.

„Всички работодателски организации подкрепиха проекта за постановление. Смятаме, че той значително разширява обхвата и ще спомогне за запазване на заетостта в следващите 3 до 6 месеца. Надяваме се от септември да започне възстановяване и ръст на заетостта. Имаме уверение, че ако това не се случи, ще се помисли за удължаване и по-ясно таргитиране на засегнатите сектори”, заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

Разширяват секторите, които могат да кандидатстват по нея – в сектор здравеопазване ще се допуска кандидатстване за фирми, които нямат договор с НЗОК, допуска ес кандидатстване на зъболекари, кръвни центрове и тъканни банки; в образованието – както досега право имат частните градини, но вече и учебните центрове.

Без достъп до мярката остават селското, горското, рибното стопанство, финансови и застрахователни дейности, държавно управление, дейности на домакинства като работодатели и дейности на екстериториални организации и служби.

От 1 юли компенсацията ще се изчислява върху осигурителния доход за май, а не както досега за януари. Държавата покрива отново 60% от него, както и 60% от осигуровките. Отпада изискването работодателят да е платил всички данъци и осигуровки за работниците си от 1 януари 2020 г., само трябва да ги е декларирал. Те обаче трябва да са платени до края на 2019 г.

Увеличава се срокът за обработка на заявленията на работодателите от Агенцията по заетостта от 7 на 10 дни, защото екипите имат много работа, аргументира се министър Сачева.

По думите й за работодателите, от секторите туризъм и пътнически превози, които кандидатстват по мярката 60/40, заедно с другата мярка, по която дават 290 лева на работник от двата сектора, реално компенсацията става 80 на 20.

От 1 юли работодателите ще могат да кандидатстват и по мярката "Заетост за теб", с която биха могли да наемат безработни лица за период от 3 месеца, за които ще получават 610 лева, плюс осигуровките. Ако работодател кандидатства по мярката "Заетост за теб", заедно с 60/40, не може да кандидатства за едно и също лице", уточни социалният министър.

Коментари

Задължително поле