Промяна в Плана на Витоша да поиска СОС

Сега действащият не позволява модернизацията на лифтовете

Започване на процедура за промяна на действащия План за управление на Природен парк „Витоша“ да поиска Столичният общински съвет от Министерството на околната среда и водите. За това настояха съветници по време на първото заседание на местния парламент след ваканцията.

Позицията бе обявена от Карлос Контрера, председател на групата на „Патриоти за София-ВМРО и Атака“ в СОС. След заседанието той бе потърсен от „Труд“ (виж карето).

Повод за искането са появилите се спекулации, че Столичната община е на път да издаде предписание за премахване на съществуващите лифтове на Витоша. По-голямата част от съоръженията са собственост на „Витоша ски“, а държавата, в лицето Министерството на младежта и спорта (ММС), притежава лифта „Заека“.

Както „Труд“ е писал в материалите си по темата, нито дружеството, нито ММС могат да модернизират въжените линии, тъй като сегашният План за управление влиза в противоречие със Закона за горите и Закона за устройство на територията.

В Плана на ПП „Витоша” е забранено новото строителство, тоест подмяната на лифтовете. Отделно модернизацията е допълнително блокирана от Закона за горите.

След натиск и лобиране на „зелените“, преди години в Закона за горите бе записано, че за да се подмени съществуващ лифт, то земята под него трябва да се извади от горския фонд. Тоест да се превърне в урабнизирана територия, което пък е забранено от действащия План.

За да изгради нов лифт по съществуващото трасе на стария, трябва да се сменят фундаментите и стълбовете. Тази подмяна според ЗУТ е строителство, а сегашният План забранява тази дейност.

В същото време „Витоша ски“ и ММС не могат да направят нищо със старите съоръжения, въпреки че дружеството от 10 години има готова стратегия за модернизация.

По време на заседанието на СОС Контрера се изказа остро срещу бездействието на съветниците от останалите групи.

„Промяната на сега действащия План ще даде възможност да се подменят лифтовете и влековете и разрухата на Витоша да спре. Тест за всеки от вас, като представител на столичани, ще бъде да го подкрепите и то публично. Ако не, то ще се наредите в кохортите на зелените кресливи неправителствени организации, които блокират и задушават Витоша. Какъв парадокс само! Пак повтарям, опомнете се, преди да станете съучастници в унищожението на лифтовете на Витоша“, заяви общинарят.

Карлос Контрера пред „Труд“: Не спират спекулациите за Природния парк

- Г-н, Контрера, едно от твърденията е, че лифтовете на Витоша са опасни. Вярно ли е това?

- След като работят, очевидно държавният технически надзор е извършвал проверки и е установил годността на тези лифтове да возят хора. Не съм експерт по въжени линии, но за да се допусне лифт до експлоатация, минава през много стриктни проверки. Но от няколко седмици спекулациите не спират и върви кампания, чиято цел е да бъдат наплашени хората, съоръженията да бъдат обявени за негодни и премахнати. Това ще е престъпление срещу планината и София. Единственият изход от ситуацията е ясен и е казан от всички експерти, юристи и тези, които се занимават с техническата част. Трябва да се направи изменение в действащия План за управление. Само така собственикът ще може да модернизира лифтовете - не само действащите, а и спрените.

- А спрените опасни ли са?

- Няма как да са опасни, защото не се ползват и на тях не се качват хора. Знам, че Княжевският лифт по предписание е обезопасен, но той не функционира от 1992 г. - 15 години преди да бъде приватизиран от „Витоша ски“. Моето мнение като планинар е, че старите лифтове трябва да се подменят с нови. Ако Княжевският лифт се модернизира, ще стига до „Офелиите“ и „Ветровала“. Ще е много удобен за ползване. Това е от ключово значение и за града, и за планината. Сега има колони от автомобили, които задръстват Витоша, замърсяват и природата, а най-екологичният транспорт не работи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България