Просветнят министър се срещна с училищните директори в Сливен

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев проведе среща с директорите на училища и детски градини в Сливенска област, началника д-р Бисерка Михалева и експертите от РУО. В срещата участва областният управител Чавдар Божурски. „Основен приоритет в работата ми е и ще е механизмът за обхват на децата в образованието. Вярно е, че вие имате водеща роля в този процес. Но желаният краен ефект ще се получи тогава, когато всички институции изпълнят отговорностите си по механизма. Поемам ангажимент това да се случи. Желая ви успех”, заяви областният управител. Кметът на Сливен Стефан Радев и народният представител Галя Захарива благодариха за подкрепата за образованието в Сливенска област и в страната.

"Много трудно се проследява днес правото на образование на децата заради свободното движение в страната и в чужбина. Когато едно дете се появи в района на една институция, то трябва през механизма и междуинституционалните екипи да бъде обхванато в образователната система", каза Вълчев. Министърът подчерта, че между образователните институции, кметовете и областните управители има добро партньорство. Като полезна практика той оцени работата на медиаторите в Сливенска област, които с примера си мотивират децата да ходят на училище. Проблем в областта са ранните бракове и пътуванията на семействата в чужбина, като по време на престоя им зад граница децата не посещават училище. На територията на областта са създадени 63 екипа за обхват, в които са включени 595 представители на институциите.До края на септември те ще трябва да посетят близо 2 600 адреса на деца и ученици.

По време на дискусията бе обсъдена нуждата от обучения и на ученици, и на учители за дигитални умения, въвеждането на иновации в образованието, поощряването на избора на технически специалности и професионално образование. Бяха направени предложения за законодателни промени.

След това министър Вълчев посети ОУ „Св.св.Кирил и Методий” в Сливен, където бе открита спортна площадка по петанк за родители, ученици и учители. Гост бе на ОУ „Н. Прокопиев” в твърдишкото с.Сборище, на СУ „Христо Ботев” и началния етап на СУ „Иван Вазов” в Нова Загора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони