Протестен марш в Барселона срещу независимост на Каталуния (СНИМКИ)

Хора, които се противопоставят на каталунската независимост, излязоха на протестен марш в столицата на региона в събота, националния празник на Испания. Това се случва на фона на очакваната в началото на следващата седмица присъда в процеса срещу водещи каталунски сепаратисти, предад БНТ.

Размaхвайки испански - и някои каталунски знамена, и носещи знамена за борба срещу независимостта, 10 000 души маршируваха в центъра на града, сочи информация на полицията.

Броят е значително по-нисък от 65 000 души, участвали в подобна демонстрация преди две години.

Националният празник отбелязва пристигането на испанската експедиция, начело на която е италианецът Христофор Колумб, в Америка през 1492 г., а някои от празнуващите в Барселона изразиха надежда каталунските сепаратисти да бъдат осъдени.

"Със сигурност се надявам те да бъдат осъдени за опита им за преврат", каза 60-годишният Пепи Ордонес. "Те не спазваха конституцията."

Дванадесет обвиняеми, повечето от които са членове на бившото правителство на Каталуния, могат да получат дългогодишни присъди, ако бъдат осъдени за опита за отцепване на областта през 2017 г., който предизвика голяма политическа криза. Основните обвинения включват бунт и подбуждане.

Фернандо Санчес, който ръководи основната антисепаратистка група,"Каталунско гражданско общество", каза на журналистите: "Искаме да отправим апел за спокойствие и отговорност."

"Страхувам се, че ще има насилие", каза друг демонстриращ, 62-годишният Мануел Руеда. "Всичко, което искаме, е да започнем да живеем отново, както преди 10 години, без сепаратистки или испански знамена навсякъде, когато всички живееха спокойно заедно", добави той.

Коментари

Задължително поле