Протестиращи срещу миграцията влязоха в сблъсъци с полицията в Брюксел

Белгийски крайнодесни активисти влязоха днес в сблъсъци с полицията в Брюксел. Простиращи срещу споразумението на ООН за миграцията нанесоха щети в района с институциите на ЕС, включително по основната сграда на Европейската комисия, съобщиха световните медии.

След себе си те оставиха изпочупени стъкла, изкъртен паваж, изтръгнати улични мебели, изкривени пилони със знамена на ЕС. Към мястото бяха изпратени десетки автомобили на силите на реда, включително водни оръдия и бронирана техника. Според властите група от около 300 души е била основният причинител на щетите и голяма част от виновниците бяха задържани.

По-рано днес в града се състояха две прояви - на привържениците и на противниците на споразумението за миграцията. По данни на властите в проявата в защита на документа са участвали около 1000 души, а противниците са били около шест пъти повече.

Два часа след началото на протеста на противниците на миграцията настъпиха безредици точно пред входа на Европейската комисия. Протестиращите настояха за оставката на правителството и за поставяне на националния интерес над всичко. Те призоваха границите на Белгия да бъдат затворени.

Споразумението на ООН за миграцията не бе подкрепено от националистическата партия Нов фламандски алианс (НФА), най-голямата в страната и мандатоносител на правителството допреди седмица. Заради решението на премиера Шарл Мишел да пътува до Маракеш за подписването на споразумението НФА напусна правителството. Политици очакват да се наложи Мишел да подаде оставка в следващите дни и да бъде съставено служебно правителство. Възможно е това да предизвика предсрочни избори, но може и служебният кабинет да остане на власт до редовните избори идната пролет.

Протестиралите срещу споразумението за миграцията днес бяха представители на младежката организация на крайнодясната партия Вламс беланг, от сдруженията на фламандските ученици католици и на учениците националисти, от групата "Да направим Фландрия отново велика" и сподвижници на университетското движение "Защита и приятели" от Гент. Неотдавна водачът на движението от Гент бе изключен от университета заради крайни възгледи. В социалните мрежи се разпространяваха призиви днес Брюксел да бъде превърнат в "малък Париж", защото политиците разбирали само езика на насилието.

Коментари

Задължително поле