Протести и безредици в Каталуния заради ареста на Пучдемон

протест в Каталуния

Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон ще застане днес пред съдия, след като бе задържан по силата на европейска заповед в Германия. Арестът му предизвика протести и безредици в Каталуния, предаде БНТ.

Хората излязоха на протест по улиците на Барселона снощи след ареста вчера на бившия каталунски сепаратистки лидер Карлес Пучдемон в Германия, предаде ДПА. Полицията даде предупредителни изстрели във въздуха и използва палки срещу протестиращите, които замеряха полицаите с бутилки, яйца, метални предмети и отпадъци. Протестно шествие премина от представителството на Европейската комисия до германското консулство. Ранени бяха над 50 души, включително осем полицаи, четирима души бяха арестувани. По-рано протестиращи блокираха движението по главни пътища в Североизточна Испания.

Междувременно днес задържаният Карлес Пучдемон предстои да се изправи пред съд в в провинция Шлезвиг-Холщайн. Големият въпрос сега е ще бъде ли екстрадиран той в Испания. Според неговия адвокат обаче това няма да се случи.

"Не, не мисля, че Пучдемон ще бъде екстрадиран. Изправени сме пред абсолютно необичайна ситуация и дори ние, експертите, нямаме опит в тази материя, но при всички случаи действащите правила в Брюксел и Германия са сходни. Ще има първа процедура, по време на която ще се реши дали той ще остане в ареста, или ще бъде задължен периодически да се явява в полицията. След това ще започне същинската процедура, както се случи през ноември и декември в Брюксел, но каквото и да е решението на съдията, то подлежи на обжалване", каза адв. Жауме Алонсо-Куевияс.

Пучдемон възнамерява да поиска политическо убежище в Германия, твърди в. "Килер нахрихтен" Ако той действително подаде такава молба, тя ще бъде разглеждана от агенцията за миграцията, заяви представител на министерството на вътрешните работи на провинция Шлезвиг-Холщайн. Дори и тогава обаче шансовете на Пучдемон да получи убежище са малки, тъй като европейската заповед за арест като правило има приоритет пред подобна молба, отбелязва вестникът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа