Протестъри стъкмиха правила да гребат от хазната

Вицепремиерът Томислав Дончев

Правен абсурд е НПО-та сами да решават как да усвояват публичен ресурс

Няма обяснение защо Министерството на правосъдието не написа подзаконовия акт

Партийно, семейно и фирмено обвързани неправителствени организации създадоха правила, по които ще бъдат усвоявани и управлявани пари от хазната. Вчера бе последното заседание на работната група, в която влязоха 22-ма представители на НПО-та. По голямата част от тях се оказаха действащи функционери от партията на Христо Иванов “Да, България”, протестъри и представители на зеления октопод. Предстои приемане на написания от работната група правилник за дейността на Съвета за развитие на гражданското общество от Министерски съвет. Неговият 15 членен състав ще бъде функция на правилата за избор, които създаде работната група.

Най-спорна по време на последните заседания на работната група се оказа темата за свързаността, както между отделните НПО като юридически лица, така и между онези, които ще бъдат номинирани за членове на Съвета за развитие на гражданското общество. И на последното заседание проблемът не бе решен.

Юристи коментираха пред “Труд”, че възлагането на работна група от НПО да пише правила, как НПО ще усвояват публичен ресурс е правен абсурд. В Министерство на правосъдието има цяла Дирекция “Съвет по законодателството”, чиято работа е да пише законови и подзаконови актове.

Самият състав на групата от НПО, която писа правилата създаде очакване, че в бъдеще огромен публичен финансов ресурс ще се разпределя от едни и същи хора, под различни шапки в неправителствения сектор. Годишно от държавните институции НПО-та усвояват между 60 и 70 млн. лв. За първи път през 2018 г. в бюджета са предвидени и 1 млн. лв. за проекти на организации, регистрирани в обществена полза.

Коментари

Задължително поле