Протест в Самоков срещу увеличението на цената на водата

Жителите на Самоков излязоха на протест срещу увеличението на цената на водата. Те се събраха пред сградата на местното ВиК-дружество и поискаха ревизия на работата му, предава БНР.

Жители на града заявиха: „Протестираме против това, което е направено, да се вдигне цената на водата без знанието на нашите граждани. Подкрепяме си нашия кмет, подкрепяме си нашето общество, подкрепяме си и общинските съветници и искаме да се даде отговор на това защо е решено и подписано без съгласуване с нашите органи тук на града.

Протестираме, защото нашите институции изобщо не са уведомени, за да се вдигнат тези проценти. Ние във водата газим, а жадни ще ходим. Може ли такова нещо? Налягането е лошо и водата трябва да се пречиства;

Да си дойде тук управата, да си е на местна почва от местни хора. Не ни трябват чужди управници“.

Ръководителят на ВиК-София Никола Нитов обясни, че решението за повишаване на цената на водата е на Комисията за енергийно и водно регулиране. "Работим и при загуба в момента, за да можем да решаваме проблемите на хората", посочи той.

"Тази цена на водата е определена от комисията по енергийно и водно регулиране следствие на представен от нас бизнес план. Те са гледали редица неща, редица показатели преди да определят тази цена. Другото, което искам да Ви кажа за 2020 година социално поносимата цена е около 4 лева и 30 стотинки с ДДС, включена доставка на вода, пречистване и отвеждане. Цената на водата в Самоков беше 78 стотинки без ДДС, а сега става 1,28 без ДДС", коментира още Никола Нитов.

"Сърдечно благодаря, че толкова много хора сте се събрали тук, защото когато обясняваме на общите събрания, когато повдигаме въпросите за водата, за канализацията, за водопреносната мрежа, някак си излиза, че едва ли не кметът, общинският съвет има такива приумици, а аз винаги съм казвал, че хората на Самоков са особено чувствителни за темата вода", заяви кметът на Самоков Владимир Георгиев пред протестиращите.

Дружеството работи на загуба и повишението е необходимо, за да бъдат направени инвестиции във ВиК сектора в бъдеще.

Коментари

Задължително поле