Протест спира автобусите

Протест на превозвачи. Снимка: Архив

Превозвачи недоволни от сивия сектор и тол таксите

Искат затвор за нелегални маршрутки

Автобусните превозвачи започват протестни действия от 13 декември, заяви Магдалeна Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Символичните протестни действия ще продължат до 13 януари. Ако дотогава няма пътна карта с ясно разписани поети ангажименти и конкретни срокове, ще започнем ефективна стачка, допълни тя.

Причина за недоволството на бранша са неизпълнените от държавата обещания за решаване на проблемите с нерегламентирания превоз на пътници, тол таксите и субсидирането на сектора.

“Основният проблем, който трябваше да бъде решен, беше нормативната промяна на Закона за автомобилните превози. Към днешна дата законът все още не е финализиран, а реално промените не са толкова много и големи, за да изискват дълъг период от време.

Другият проблем, който е изключително важен и който не намери решение, това е нерегламентираният превоз на пътници. Ясно е, че с административни действия и мерки този проблем не може да бъде решен.

Единственият възможен вариант е инкриминиране на това деяние”, каза още тя.

Милтенова допълни, че средствата за субсидиране на бранша са крайно недостатъчни, а това води до отлив на превозвачи, фалиране на фирми и оставяне на населението без транспорт.

Коментари

Задължително поле