Проф. Кантарджиев: Очакваме пика около Великден, но зависи как се спазват мерките

Жертвите на коронавируса в Италия надхвърлиха 10 000

Северна Корея е изстреляла две балистични ракети

Борис Джонсън с писмо до всяко британско домакинство

Китай съобщи за 45 нови случая на заразата и 5-ма починали

Бебе почина от коронавирус в САЩ, 123 750 са заразените в страната

Седем нови случая на COVID-19 у нас, общо стават 338

Ето какво ще е времето днес

Каква смърт очаква зодиите

На 29 март 2020 да почерпят

Стрелците ги очаква успех, а Раците споделена любов – Дневният хороскоп на Алена

Ще оцелеят само тези, които се адаптират към новостите

60-годишен монах от Света гора е заразен с коронавирус Пътувал наскоро до Великобритания

Седма жертва на COVID-19 у нас Починала е 73-годишната жена, която се лекуваше в болницата в Благоевград

Дъфи спира да говори за изнасилването си Певицата била дрогирана по време на инцидента

Проучване на „Афис“: 75,8% от от българите не одобряват премахването на надбавките за трудов стаж

75,8% от от българите не одобряват премахването на надбавките за трудов стаж. Това показват данните от проучване на агенция „Афис“, във връзка с предложения за промени в Кодекса на труда.

„Одобрявате ли предложената промяна в Кодекса на труда, която предвижда премахване на надбавките за трудов стаж?“

Трима от всеки четирима граждани не одобряват тази промяна, а само един от десетима я одобряват. Останалите 14% нямат мнение.

Това негативно мнение е сравнително равномерно застъпено в градове и села, сред млади и стари и различни етноси и занятия. С едно изключение обаче – в категорията „работодатели и арендатори“. При тях одобрението се среща 3 и половина пъти по-често от обичайното (35% вместо 10%).

За отбелязване е, че сред хората във възрастовия интервал 18-29 г., съотношението „одобрение – неодобрение“ също е доминиращо негативно (11% към 59%).

„Одобрявате ли предложената промяна в Кодекса на труда, предвиждаща разрешаване на сключването на трудови договори, при които работникът е длъжен да се явява на работа „на повикване“ и да му се заплаща само за отработените часове?“

55% от пълнолетните българи не одобряват тази идея, а 28% я одобряват. Останалите 17% са без мнение. И тук по-подробните разбивки показват, че гледната точка силно зависи от позицията на гражданина в релацията „работодател-работник“. При бизнеса и категорията на „самонаетите„ съотношението между съгласни и несъгласни се обръща и става 49% към 38%.

„Одобрявате ли предложената промяна в Кодекса на труда, предвиждаща двойно увеличение на разрешените часове за извънреден труд – от 30 на 60 часа месечно?“

54% не одобряват тази инициатива, а 27% я одобряват. Останалите нямат мнение. И по този въпрос е налице инверсия при „предприемачи, арендатори“ (60% са за, 31% против). Сред хората с доход на член на семейството от най-високата категория – над 1000 лв. месечно, 46% „за“, 41% „против“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. да се премахнат!
    при демокрацията трябва да се дава път на профанизацията!

  2. Нашите т.н. „работодатели“ начело с онова фашизирано капиталистче В.Велев искат да премахнат всички социални придобивки, извоювани с годините, и да им работим хем без пари, хем само когато имат нужда. Само че човек има нужда да яде всеки ден.

  3. През на соц-а, като безпартиен началник/дефицит на специалисти/ имах големи проблеми с работници, партийни членове и профсъюзни деятели с голям стаж.Недоброто образование и високото самочувствие бяха пречка пред тяхната преквалификация/ти ли бе, инженерче ще ме учиш?Не стига, че получаваха най-големите заплати, но и често проваляха производството.Младите се справяха без проблеми.Оттогава съм против „клас просл.време“, невинаги е свързан с резултата.Коригирах заплатите с КТУ, ако някой си спомня що е то?.Разбира се зачестиха доносите и жалбите до партийните органи относно „лошия“ началник и „неправилната“ му кадрова политика.Но ме търпяха, бях нужен. Такива работи.

  4. И аз не мисля, че трябва да има такъв. В частния сектор отдавна няма. Това са само държавните служители. И няма как да се съглася, че двама човека, работещи една и съща работа, с едни и същи задължения, и понеже единия я работи 10години повече, трябва да взима по-голяма заплата. Никъде го няма това. Като е по-добър специалист вследствие на тези години опит, ще е на друга длъжност и на друго заплащане.

    1. Това е според КТ и ако някой от частния сектор не го спазва – значи нарушава Кодекса. А не мога да се съглася, че работещия с десет години повече няма да има по-голям опит. Самите работодатели разчитат на по-опитните, но искат да ни прецакат.

  5. Класът за опит донякъде тушира инфлацията и позволява работника да се задържи по-дълго на едно и също работно място. В противен случай следва предоговаряне на всеки 2-3 години, което при отрицателен резултат води до текучество на вече обучен персонал. Аз съм привърженик на така наречения „коефициент на трудова активност“, но то е мярка на месечна основа, а не перманентна като класа.

  6. „Афис“ е лъжливата агенция на Юрий Асланов. Повече не и публикувайте лъжите, ако сте сериозна медия.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.