Въоръжени атакуваха Министерството на информацията в Кабул

13 души са задържани преди дербито между „Левски“ и „ЦСКА“

Оставиха в ареста 21-годишния мъж, обвинен в убийството на майка си

​В Словения заловиха 275 кг наркотици, задържани са 9 души

Сайтът на парламента се срина

Берен Саат се скара със свекърва си

Една Деси пролет прави Деси Ламбина изпразни сметките си за благотворителния проект „Магис”

Задържаха трима души за пушене на марихуана пред НС

Адел се раздели със съпруга си

Алла Пугачова бяга от болница, заради Емил Руската Примадона стана на 70

Косово върна в страната над 100 джихадисти и техни семейства от Сирия

Елизабет Шу в комиксова екстраваганца „The Boys” се насочва към тийн аудиторията

Евродепутатът Ева Майдел: Имаме най-добрите икономически показатели в новата история на България

Билков цяр „Разгонен козел” носи потентност Фармацевтка забърква 135 фиторецепти, има дори за рак

Четирима пострадаха при верижна катастрофа край Търново Помляни са 6 коли на пътя Велико Търново – София край с. Ново село

Проучване на „Афис“: 75,8% от от българите не одобряват премахването на надбавките за трудов стаж

75,8% от от българите не одобряват премахването на надбавките за трудов стаж. Това показват данните от проучване на агенция „Афис“, във връзка с предложения за промени в Кодекса на труда.

„Одобрявате ли предложената промяна в Кодекса на труда, която предвижда премахване на надбавките за трудов стаж?“

Трима от всеки четирима граждани не одобряват тази промяна, а само един от десетима я одобряват. Останалите 14% нямат мнение.

Това негативно мнение е сравнително равномерно застъпено в градове и села, сред млади и стари и различни етноси и занятия. С едно изключение обаче – в категорията „работодатели и арендатори“. При тях одобрението се среща 3 и половина пъти по-често от обичайното (35% вместо 10%).

За отбелязване е, че сред хората във възрастовия интервал 18-29 г., съотношението „одобрение – неодобрение“ също е доминиращо негативно (11% към 59%).

„Одобрявате ли предложената промяна в Кодекса на труда, предвиждаща разрешаване на сключването на трудови договори, при които работникът е длъжен да се явява на работа „на повикване“ и да му се заплаща само за отработените часове?“

55% от пълнолетните българи не одобряват тази идея, а 28% я одобряват. Останалите 17% са без мнение. И тук по-подробните разбивки показват, че гледната точка силно зависи от позицията на гражданина в релацията „работодател-работник“. При бизнеса и категорията на „самонаетите„ съотношението между съгласни и несъгласни се обръща и става 49% към 38%.

„Одобрявате ли предложената промяна в Кодекса на труда, предвиждаща двойно увеличение на разрешените часове за извънреден труд – от 30 на 60 часа месечно?“

54% не одобряват тази инициатива, а 27% я одобряват. Останалите нямат мнение. И по този въпрос е налице инверсия при „предприемачи, арендатори“ (60% са за, 31% против). Сред хората с доход на член на семейството от най-високата категория – над 1000 лв. месечно, 46% „за“, 41% „против“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. да се премахнат!
    при демокрацията трябва да се дава път на профанизацията!

  2. Нашите т.н. „работодатели“ начело с онова фашизирано капиталистче В.Велев искат да премахнат всички социални придобивки, извоювани с годините, и да им работим хем без пари, хем само когато имат нужда. Само че човек има нужда да яде всеки ден.

  3. През на соц-а, като безпартиен началник/дефицит на специалисти/ имах големи проблеми с работници, партийни членове и профсъюзни деятели с голям стаж.Недоброто образование и високото самочувствие бяха пречка пред тяхната преквалификация/ти ли бе, инженерче ще ме учиш?Не стига, че получаваха най-големите заплати, но и често проваляха производството.Младите се справяха без проблеми.Оттогава съм против „клас просл.време“, невинаги е свързан с резултата.Коригирах заплатите с КТУ, ако някой си спомня що е то?.Разбира се зачестиха доносите и жалбите до партийните органи относно „лошия“ началник и „неправилната“ му кадрова политика.Но ме търпяха, бях нужен. Такива работи.

  4. И аз не мисля, че трябва да има такъв. В частния сектор отдавна няма. Това са само държавните служители. И няма как да се съглася, че двама човека, работещи една и съща работа, с едни и същи задължения, и понеже единия я работи 10години повече, трябва да взима по-голяма заплата. Никъде го няма това. Като е по-добър специалист вследствие на тези години опит, ще е на друга длъжност и на друго заплащане.

    1. Това е според КТ и ако някой от частния сектор не го спазва – значи нарушава Кодекса. А не мога да се съглася, че работещия с десет години повече няма да има по-голям опит. Самите работодатели разчитат на по-опитните, но искат да ни прецакат.

  5. Класът за опит донякъде тушира инфлацията и позволява работника да се задържи по-дълго на едно и също работно място. В противен случай следва предоговаряне на всеки 2-3 години, което при отрицателен резултат води до текучество на вече обучен персонал. Аз съм привърженик на така наречения „коефициент на трудова активност“, но то е мярка на месечна основа, а не перманентна като класа.

  6. „Афис“ е лъжливата агенция на Юрий Асланов. Повече не и публикувайте лъжите, ако сте сериозна медия.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.