Жилищата в София са най-достъпни от 10 години Най-често дават 90 хил. евро за нов дом

Запазваме номера при продажба на автомобила

Людмил Ангелов с почит към Рахманинов

Обезщетения само за изрядни фермери

Кола блъсна майка с бебе в количка на пешеходна пътека в София

Разходите за здраве увеличени с 44 на сто Живеем с 590 лв. на месец

Близките на Криси искат присъдата за убиеца да остане без промяна Мирно бдение преди заседанието на Апелативния съд в Бургас

ВМРО изкарват вандалите от гробищните паркове

Дават повече пари за кардиохирургия

Електронните търгове свалят цените на лекарствата

ВМА: Двамата български студенти, завърнали се от Китай, нямат коронавирус Изписани са от болницата

АПИ: 690 превозни средства са засечени без електронни винетки днес до 17 ч.

Министерството на правосъдието изпрати до ОАЕ искането за екстрадиция на Васил Божков

Електротабло предизвика пожар на Орлов мост

Газова бутилка се взриви в Поморие Пенсионерка се отърва на косъм

Проучване: САЩ може да изпаднат в рецесия през следващите две години

Снимка: Архив

Има голяма вероятност икономиката на САЩ да изпадне в рецесия в близките две години, сочи допитване на Ройтерс сред икономисти, които виждат причини за безпокойство в продължителността на сегашния икономически цикъл, покачването на лихвите и протекционизма.

Според анкетираните 110 икономисти тази вероятност е 31 на сто. Те прогнозират икономическият растеж на САЩ да достигне средно 2,8 на сто през 2018 година, което ще бъде най-бързият темп от три години, подкрепян от най-голямата фискална реформа от 1980-те години.

Както и в предишните допитвания, икономистите все пак са на мнение, че ефектът от тази реформа ще бъде краткотраен. Затова се очаква растежът да се забави до средно 2,5 на сто през 2019 година и да спадне до 1,8 на сто през 2020 година.

Средната вероятност за рецесия през следващите 12 месеца е 15 на сто, според оценките на над 70 икономисти, отговорили на този въпрос. Съотношението е същото, както и през последните години. За следващите две години обаче тази вероятност достига 31 процента.

„Опасността от рецесия се увеличава реално след една година, или през 2020 година, тъй като тогава ефектът от бюджетното стимулиране ще започне да се разсейва“, обяснява Джоузеф Сонг, икономист в Банк ъв Америка Мерил Линч (Bank of America Merrill Lynch). Според него по това време ще се върне тенденцията за потенциален растеж, който е под 2 процента, а ако икономиката понесе негативен шок – заради петрола или заради долара – тогава растежът ще отслабне или ще стане отрицателен.

Икономистите съзират признаци, сочещи скорошно приключване на сегашния цикъл на експанзия. В сравнение с предишните допитвания сега е по-голям броят на анализаторите, които очакват Управлението за федерален резерв (УФР) да започне да понижава лихвите си през 2020 година. Засега обаче повечето ръководители на УФР са на мнение, че най-вероятно „скоро“ ще бъде необходимо да се увеличат лихвите в САЩ, ако перспективите за американската икономика не се влошат, сочат протоколите от последното им заседание по паричната политика.

Всички анкетирани икономисти, с изключение на един, очакват увеличение на лихвите през юни, а мнозинството от тях прогнозират още две увеличения до края на годината до диапазон от 2,25-2,50 процента, или общо четири увеличения за 2018 година. В сегашните си прогнози ръководството на УФР споменава само за три покачвания на лихвите през тази година.

Вече зрелият характер на сегашния цикъл на икономическа експанзия в САЩ може скоро да се окаже още по-изразен в сравнение с този цикъл в световната икономика, който също показва признаци на застаряване.
Реална е и заплахата от засилващ се протекционизъм. Американският президент Доналд Тръмп нареди да започне разследване за вноса на автомобили, което може да доведе до въвеждане на мита като тези за стоманата и алуминия. Тръмп заяви също, че ще предложи нови данъчни съкращения през ноември. Както обаче вече изтъкнаха мнозина икономисти преди гласуваните в края на годината от Конгреса данъчни намаления, на този стадий от икономическия цикъл такива данъчни съкращения не са оправдани, тъй като в страната има почти пълна заетост.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. но по-вероятно е скоро да не изпаднат в рецесия…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.