Бърни Сандърс се отказва от надпреварата за президент на САЩ

Хиляди хора горят с платени почивки Много туроператори могат да бъдат заличени заради прекратени застраховки

Над 60 000 починали от коронавируса в Европа

ЕК одобрява схема за гаранция от 255 млн. евро за малките и средните дружества в България

Захариева: Парите за „такса“ коронавирус ще бъдат върнати на гражданите

Тълпи на пазарите въпреки карантината Търговци и клиенти не ползват маски и ръкавици, показа проверка на “Труд”

Лондон не планира да сваля мерките

ДДС при продажба на недвижим имот

75-годишен мъж дари пенсията си на болницата в Чирпан

Българин отказа да си сложи маска в магазин във Виена и заплаши служители с отвертка, задържаха го

Отсрочват заеми до 3 или до 6 месеца Банките преценяват според досието на клиента

Шофьорът на камиона-ковчег от Есекс се призна за виновен

Путин с нови мерки за подпомагане на гражданите и бизнеса на Русия

Президентът Радев пусна промените в Закона за извънредното положение и в бюджета

За 15 дни вдигнаха на крака жена с COVID-19 39-годишна излекувана в Бургас

Проучване сред 254 бургаски ученици: 92% се хранят пълноценно, 7% пушат, 20% са уморени

училище, ученици, клас

92% от анкетирани бургаски ученици смятат, че се хранят пълноценно, а 7 на сто съобщават че пушат до 10 цигари дневно. Също 7% съобщават, че пият алкохол, като цифрата е драстично сравнена спрямо предходната година, когато процентът им е 23%. Това сочат данните от анкетно проучване направено от служители на РЗИ Бургас.

То е направено с цел проверка на здравни знания, умения, нагласи и за идентификация на дефицити в знанията по превенция и контрол на туберкулозата сред ученици. Анкетирани са 254 ученика /109 момчета и 145 момичета/ на възраст от 14 до 17 години.

Семействата на 89% от обхванатите се състоят от 4 и повече души. 6% от анкетираните живеят в жилище под наем, а 94% в собствено такова. На въпроса ”Колко пъти се храните на ден?” – 52% съобщават, че се хранят 4 или повече пъти на ден, а 12% от анкетираните се хранят 2 пъти през деня.

95% от учениците смятат, че храненето им е пълноценно и в него присъстват необходимите за растежа и развитието им хранителни вещества. Затвърждава се положителната тенденция от последните години за запазване на висок относителен дял на подрастващите, които съобщават, че се хранят здравословно. Пълноценното и разнообразно хранене в тази възраст е изключително важен фактор за правилното физическо и психическо развитие, спомагащо за предпазване от редица заболявания и укрепване на здравето.

20% от участвалите в анкетното проучване изпадат често в състояние на умора и преумора, при 39% за предходната година.

76% знаят, че при поява на суха кашлица, изпотяване, намаляване на телесното тегло, поява на температура и болки в гръдния кош, трябва да потърсят консултация с лекар. 2,3% от анкетираните съобщават, че са имали или имат в семейството си болен от туберкулоза. 54% от учениците, при 68% за 2018г. са осведомени, че са имунизирани с БЦЖ ваксина, но 61% от анкетираните не са наясно, че намалените защитни сили на организма са предпоставка за появата на болестта туберкулоза.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.