Проучване сред 254 бургаски ученици: 92% се хранят пълноценно, 7% пушат, 20% са уморени

училище, ученици, клас

92% от анкетирани бургаски ученици смятат, че се хранят пълноценно, а 7 на сто съобщават че пушат до 10 цигари дневно. Също 7% съобщават, че пият алкохол, като цифрата е драстично сравнена спрямо предходната година, когато процентът им е 23%. Това сочат данните от анкетно проучване направено от служители на РЗИ Бургас.

То е направено с цел проверка на здравни знания, умения, нагласи и за идентификация на дефицити в знанията по превенция и контрол на туберкулозата сред ученици. Анкетирани са 254 ученика /109 момчета и 145 момичета/ на възраст от 14 до 17 години.

Семействата на 89% от обхванатите се състоят от 4 и повече души. 6% от анкетираните живеят в жилище под наем, а 94% в собствено такова. На въпроса ”Колко пъти се храните на ден?” - 52% съобщават, че се хранят 4 или повече пъти на ден, а 12% от анкетираните се хранят 2 пъти през деня.

95% от учениците смятат, че храненето им е пълноценно и в него присъстват необходимите за растежа и развитието им хранителни вещества. Затвърждава се положителната тенденция от последните години за запазване на висок относителен дял на подрастващите, които съобщават, че се хранят здравословно. Пълноценното и разнообразно хранене в тази възраст е изключително важен фактор за правилното физическо и психическо развитие, спомагащо за предпазване от редица заболявания и укрепване на здравето.

20% от участвалите в анкетното проучване изпадат често в състояние на умора и преумора, при 39% за предходната година.

76% знаят, че при поява на суха кашлица, изпотяване, намаляване на телесното тегло, поява на температура и болки в гръдния кош, трябва да потърсят консултация с лекар. 2,3% от анкетираните съобщават, че са имали или имат в семейството си болен от туберкулоза. 54% от учениците, при 68% за 2018г. са осведомени, че са имунизирани с БЦЖ ваксина, но 61% от анкетираните не са наясно, че намалените защитни сили на организма са предпоставка за появата на болестта туберкулоза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони