Партията „Има такъв народ“ на Слави Трифонов подава в петък документи за регистрация в съда

Трима търговци на млечни продукти на съд за данъчни измами, ощетили бюджета с близо 1,2 млн. лв.

Самоуби се бивш шеф на ВиК „Йовковци“ във Велико Търново Никола Русев бе подсъдим за безстопанственост за над 800 000 лева

БЧК няма запас от защитни маски Закон трябва да защити доброволците от уволнение, призова акад. Христо Григоров

Доклад на ЕК: България постига важен напредък в укрепването на финансовия сектор Структурни реформи и допълнителни инвестиции са необходими за повишаване на производителността, съветват от Брюксел

Взеха проба за коронавирус на ученик от Хасково след завръщане от лагер

Засякоха мъртво пиян шофьор без книжка

Паника във Видин заради коронавируса, искат спешно заседание на общинския съвет

България и Гърция засилват сътрудничеството в транспорта, туризма и инвестициите

Започнаха текущи ремонти на основни булеварди в София

Проверяват за коронавирус трима шуменци, върнали се от Италия Двама се почувствали зле, издириха и трета жена

Варна с нов районен прокурор

Апаши съсипаха овощна градина, накълцаха дръвчетата

Борисов: Урсула фон дер Лайен ми изпрати СМС да поздрави България за макроикономическата стабилност

ЕС призова за координиран отговор на епидемията от коронавирус

Проучват прилепите в 55 пещери у нас

Български експерти правят теренния мониторинг на прилепите в България. Обследването обхваща 55 естествени пещери и изкуствени убежища на бозайниците и трябва да бъде осъществено до края на февруари 2020 г.

Мониторингът е по проекта на Изпълнителната агенция по околна среда „Анализи и проучвания на видовете и типовете местообитания в България, предмет на докладване съгласно чл. 17 от Директивата за местообитанията (92/43/ЕИО)“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“. Общо три екипа правят проучването, което е възлжоено на ДЗЗД „ЕНВИМОН“.

Екип 1 се ръководи от Свилен Делчев, който е експерт по прилепи и член на комисия за опазване на пещерите при Българската федерация по спелеология. Групата включва още двама специалисти – Ивайло Велинов и Анри Мориц Хаздай. Този екип вече е направил мониторинг на Шаралийската пещера и пещерата Моровица в село Гложене.

В екип 2 са включени Красимир Киров – ръководител, който е уредник-еколог в Историческия музей в Русе и експертите Любомир Янков, Таньо Марков и Крум Сираков. Те са извършили проверка на броя на прилепите в пещерите Андъка, Бачо Киро, Мусинска, Еменска, стената на язовир „Александър Стамболийски“, Орлова чука, Гъбарника и Божкова дупка.

Начело на екип 3 е Стоян Йорданов – експерт по прилепи, докторант към Софийския университет, като и специалистите Борислав Борисов и Велин Вълчев. Те са направили мониторинг на Братановата пещера, Еленина дупка – Калето, Прилепен хотел Перла-2, Голямата въпа. Посетени са още пещерите Иванова вода и Гаргина дупка.

Целта на мониторинга е определяне броя на зимуващите видове прилепи, като се използват само дистанционни методи: прави се заснемане на струпвания или единични екземпляри, измерване на температура и влажност на пещерното убежище, оценка на заплахите на местообитанието. Категорично не се вземат, задържат за временно или постоянно, нито живи, нито мъртви екземпляри от описаните видове прилепи.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.