Професия стюардеса - от обслужване на борда до психология

Френският маникюр е най-подходящ за външния вид на стюардесите.

За да изпълнява престижната професия, красавицата трябва да притежава и умения на пожарникар и лекар

Владеенето на езици помага в работата

Професията стюардеса или стюард е сред най-престижните и трудно изпълними поприща по целия свят. Всеизвестен факт е, че всеки член на самолетния екипаж трябва да е перфектно поддържан и да изглежда добре. Малко хора знаят обаче, че да си изрядна стюардеса означава да си едновременно обучен психолог, лекар, пожарникар и сервитьор. Освен тези умения всеки бордов домакин е необходимо да знае минимум два езика.

„Фактът, че владея няколко езика, много ми помага в работата, защото често се случва да успокояваме пътниците, които са притеснени, а за целта трябва да можем да говорим на един език. Стюардесите всъщност изпълняваме няколко роли едновременно - освен че сервираме храни и напитки на борда, ние често влизаме в ролята и на психолози, и ако се наложи - на лекари“, разказа пред „Труд“ стюардесата Гергана Иванова, която от 2013 г. досега работи в компанията „България ер“.

По думите на хубавицата в 4-годишната си кариера няколко пъти й се е налагало да помага на пътници, които изпитват панически страх от летене и им прилошава. „В такива ситуации извеждаме пасажера в част на самолета, където няма много хора, и започваме да му задаваме въпроси, да водим непринуден разговор. Така лека полека пътникът се разсейва, успокоява се и вижда, че няма нищо страшно. Много е важно в такива ситуации той да осъзнае, че каквото и да се случи, кабинният екипаж е подготвен и може да му се довери“, допълва Гергана.

Преди да се качи на борда, всеки стюард и стюардеса трябва да премине през едномесечно обучение. По време на него членовете на кабинния екипаж се запознават с аварийно-спасителните средства на самолета, разиграват се различни сценарии за действие при аварийни ситуации. „Професията на стюардите и стюардесите е много комплексна. Освен че сервираме храна и напитки, ние сме обучени при нужда да реагираме като пожарникари, психолози и лекари. И всичко това е събрано в една приветлива визия и широка усмивка, с която вдъхваме доверие в пътниците“, споделя стюардесата.

Освен че много хора не знаят за допълнителните умения на самолетния екипаж, малко известен факт е, че някои от стюардите и стюардесите посрещат пътниците с ръце зад гърба, защото тайно следят точния брой на пътниците. „По време на бординга аз и колегите сме като скенерчета - оглеждаме добре всеки пътник за съмнителен багаж и броим пасажерите. Преди самия полет пък проверяваме и самолета“, обяснява Гергана.

Тя е категорична, че работата едновременно е отговорна, но и много забавна и приятна. Случвало се е например по време на полет пътници да питат дали може да отворят прозореца, защото им е топло. Други пък питали по средата на полета кога ще излети самолетът.

 

Особености на професията

Гримът и перфектният маникюр са задължителни

Червеното червило е забранено

Всяка стюардеса на борда трябва да бъде с добре поддържан външен вид. Униформата им трябва да бъде изгладена, а шалчето с логото на авиокомпанията трябва да бъде завързано около врата като панделка.

„Задължително трябва да носим грим, който обаче да не е прекалено силен - леки сенки, слаба очна линия и червило. Разбира се, всяка стюардеса може да избере сама какви нюанси грим да ползва, защото всяка една от нас е с различен цвят на косата или тен на кожата. Червеното червило обаче е абсолютно забранено.

Маникюрът също е задължителна част от нашата визия, но трябва да бъде добре поддържан. Прекалено дългите нокти с ярки цветове са неприемливи, защото дразнят погледа на пътниците. Френският маникюр е най-подходящ“, категорична е стюардесата Гергана Иванова от екипажа на „България ер“.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл