Възрастна жена се обеси след паник атака, че е болна от коронавирус

Китай обяви 4 април за ден на траур в памет на починалите от коронавирус

Пуснаха указанията за отсрочване на заеми Искаме разсрочване до 30 юни

Григор Димитров е дарил респиратори на болницата в родния си Хасково "Никога не съм забравял откъде съм тръгнал" казва тенисистът пред официалния сайт на ATP

Раздават пакети с храна на над 41 000 нуждаещи се

Алекс Петканова с гореща фотосесия по бельо Домът ни прилича на моден подиум, написа моделката

Нов японски тест за коронавирус дава резултат след 2 часа

ООН прие резолюция за сътрудничество срещу коронавируса

Засякоха петима мъже, нарушили карантината в Търновско

59-годишната жена от Карлово пребори коронавируса за 13 дни

ГЕРБ ще предложи замразяване на депутатските заплати Фиксирането им на нивото отпреди кризата ще ги остави по-високи

Верижна катастрофа затвори магистрала „Марица“ край Харманли

Шефът на „Бул Био“: Действието на БЦЖ ваксината върху коронавируса тепърва предстои да бъде доказано

Четвърти пациент е с положителна проба за коронавирус в Търновско

Инж. Олег Асенов, АПИ: Няма предпоставки за удължаване на срока на винетките

Професор Андрей Пантев – Мъдрецът от Дунава

Професор Андрей Пантев е не само историк, а аристократ на духа – за това биха свидетелствали поколения негови студенти. На 26 март той навърши 80 години.

Когато той говори в зала – без значение дали е в най-затънтеното селище, в университета или в парламента, слушащите го почти винаги го изпращат на крака. Когато пък се появи по телевизията, човек просто оставя дистанционното – то не му е необходимо. Винаги научаваш нещо или просто слушаш. Той наистина е историкът, когото всички разпознават. Знаят какво мисли за случилото се в световната история отпреди един-два века например, или пък за ставащото днес, но малцина имат представа за това какво е белязало живота му.

“Не съм толкова значима личност, за да съм интересен на околните”, без грам превземка казва историкът и дръпва с наслада от лулата си. Една от причините да не пише спомени се крие именно в признанието, че не може да бъде “откровен с всички и за всичко”.

“Не вярвам, че гръцката максима: “Опознай себе си!”, е валидна за отделния човек. Човешката душа не е витрина за разглеждане. Трябва да отнесем и някои тайни със себе си!” Тези думи на професора сигурно обезсмислят опитите да се научи повече за личния му живот.

Първата му среща със световното добро и зло е, когато четиригодишен удивено гледа белите пухкави следи на аеропланите, които бръмчат нависоко над бащиния му дом в кулското село Раковица. Като огромни птици. Без да знае, че това всъщност са бомбардировачи и че хвърлят нещо страшно. По-късно ще се доближи до смущаващата, но реалистична констатация на Уинстън Чърчил, че историята на света е история на войни. А момчето от Кулско е родено само на километър от манастир от XIII век. Майка му и баща му цял живот са учители, без да са познавачи на Гьоте и Бодлер, но внедряват онази доброта, която за него е по-силна от познавателната мъдрост. Глезените питомци на онова време го дамгосват сега като червен, без да знаят нищо за него. Когато става студент, майка му отива в циганското училище във Видин, за да взима повече, защото има студент в София. Един детски спомен обаче още пробожда сърцето и душата на професора, превърнал се е в рана, в скрита травма до края на дните му – баща му умира на масата пред семейството на връх Заговезни по обяд, задавя се. Това е нещо като среща със зловещото на едно шестгодишно дете.

Израсъл край брега на Дунава, властно го привлича тайнството на нейното течение. Всеки дунавски рибар за него е потомствен аристократ, а реката е магия, тя е част от кръвта му. Наставниците на неговата младост са писателите. От Достоевски до любимия му Ремарк.

Около професионалната биография на родения през 1939-а Андрей Пантев всичко е явно, Уикипедия и Гугъл знаят всичко. След гимназията във Видин, той завършва история в Софийския университет. Любопитен щрих от биографията му е, че в университета той е в едни випуск с именития ни литературовед проф. Никола Георгиев, с когото заедно са и войници в Разград. И двамата днес са едни от малцината български мъдреци. По молба на майка си Андрей се завръща в родното място и повече от три години е предпочитаният екскурзовод по стените на крепостта “Баба Вида”.

В търкалян от вятъра вестник прочита за конкурс за аспирант по история на Англия в Института за история при БАН. И заминава пак за София. Всичко потръгва. Един аспирант от кулско село става кандидат на науките, доцент, доктор, професор и прочее. И най-важното – започват да го забелязват и да говорят за него.

Специализира в Англия през 1969 г. и в САЩ през 1979 г. През периода 1982-1984 г. преподава балканска история в САЩ. Превръща се в един от любимците на студентите първо в Софийския университет, а после навсякъде, където се появява. Гост-професор е във Великотърновския университет в продължение на 35 години, Националната художествена академия, Пловдивския университет, УНСС и други висши учебни заведения. Президент е на Българската асоциация за американистика от 1990 г., а от 1999 г. е председател на гражданското обединение “Св. Георги Софийски”.

Наричат го една от “белите врани” на българския парламент – през трите мандата депутатство не си позволи да гласува различно от собствената си съвест. Още се помнят някои негови знакови несъгласия. Той се обяви против НАТО, против войната в Ирак, в Афганистан, против признаването на Косово. Беше и срещу демонтиране на нашите ракети, против чужди бази в България и прочие. И днес, когато някой се сети да го попита за това, скромно отговаря: “Не съм извършил подвиг, но не можех иначе.” Без поза и патетика. В парламента се сдобива и с определението най-добър оратор.

За него щастието има конкретика. Обича пукота на леда от топлия скоч, руската водка, арменския коняк, цигарите “Житан”,тютюнът “Челини”, залезите над “сънния” квартал “Младост”, където живее, дружния смях на съседна компания. А лулата е неговата запазена марка – тя му дава “усещане за сигурност по-силна от НАТО”. Убеден е, че понякога дребни неща могат да ни направят щастливи, а истински катастрофи – равнодушни. Смята, че душевният лукс от общуването с хора е повече от всякакво благосъстояние.

И най-важното, наистина обича и Отечеството си. Но с такава любов, която е несъизмерима с хонорар, платен офис или субсидия.

На многая лета, Професоре!

 

Дъщеря му прилича на него

Андрей Пантев има дъщеря, която прилича на него, каквото и да означава това. Професорът съжалява, че няма повече деца, но това вече е минало. А историята с жената на неговия живот, която е до него от мно-о-ого години, навярно би била чудесен сюжет за красив романс. Те обаче никога няма да експонират тази тръпка на тепсия за обществена експозиция. Цвети може половин час да подрежда цветя във вазата и за него това е възвишена поезия. Знае само, че когато го одобрява в нещо, усещането му е, че може да докосне небето. И обратното, когато го гледа с укор, за него вселената рухва.

 

За него

Адмирирам честната Ви позиция

Задълбочените Ви исторически познания, съчетани с обаятелното слово и таланта на разказвач, очароват аудитории далеч извън пределите на Алма матер и дават възможност на сънародниците ни да опознаят части от пъзела на миналото по начин, докосващ дълбоко душите и сърцата. Честната Ви позиция по чувствителни за обществото проблеми, споделяна открито и аргументирано, е достойна за адмирации. Вярвам, че всеки личен празник е повод за равносметка. Надявам се днес равносметката на учения, преподавателя, автора, депутата и общественика, да е удовлетворяваща.

Президентът Румен Радев по случай 80-годишнината на Пантев

 

Защитава здравия разум

Думите му на мъдрец неизменно съпътстваха всички остри поврати от последните десетилетия. Зная, че истинската безкористна благодарност почти изчезна в комерсиализираното ни общество, удавено от фалшивите награди. Зная, че автентичните интелектуални стойности бяха заменени от безумни сензации. Това няма да ме спре да изразя дълбоката си благодарност към колегата и приятел Андрей Пантев за това, че беше толкова непреклонен в защитата на здравия разум и на идеята за обществена справедливост в тези бурни и, ако трябва да съм напълно честна, доста подли времена.

Проф. Искра Баева, историк

 

Запази моралната си висота

Проф. Пантев е от знаковите фигури на българската интелигенция. Неговото име следва да се пише с големи букви, защото е сред малцината, които запазиха своята морална и интелектуална висота по време на прехода след 1989 г. Един от малкото достойни хора от времето на последните три десетилетия, когато голяма част от българската интелигенция се компрометира и маргинализира, а интелектуалците като големи морални и интелектуални авторитети почти изчезнаха.

Проф. Васил Проданов, философ

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (15)

 1. Дърта мурзилка. Историк на института в ЦК на БКП

 2. Поредният гнусен доносник и кремълски лизач!!!

 3. Ех,Гоце с това ще си останеш….поне тук не плюй!
  Чест и почитание професоре,бъдете жив и здрав!

 4. Тоя го помним от времето на Института за пропаганда на БКП, когато ходеше по села и паланки и насила ни водеха да му слушаме лакърдиите. Може да е бил „сладкодумен“, но лъжата, както и да я поднесеш си остава лъжа. Помня една от последните му „лекции“, беше може би 1988г., когато най-убедително твърдеше как България нямала никакви дългове и успешно вървяла към светлото бъдеще. И малко след това дойде друг и призна с половин уста за 10 милиарда и успешното приближаване към ръба на катастрофата. Какво ми го въздигате този мазник и лакей, фактът, че е станал на 80 не го прави по-достоен.

 5. Той ли ви каза , че благодарение на търкаляния от вятъра вестник вестник е станал аспирант в
  Англия и САЩ?! Истински лъжец. Това гавори,
  не само за обикновен селски сладкодумец но и
  за изкуфял български професор историк.Сякаш
  ние не знаехме ,кои историци можеха да правят
  аспирантури в гнилия запад по това време.
  Другарка ли си, госпожо ли си ,или мадам Балева ,
  вашата препоръка за членство на бъдещия комунист в БКП е прекрасна. Той не се нуждае,
  защото е потомствен лъжец и истински слуга
  на социал комунистите. Прелича ми повече на
  надгробно слово на предател на българския
  народ…

 6. Този професор е гнусен проводник на омразната Русия в България! Доповръща ми се от хвалбите на тая мома!

 7. Просташката лексика на част от коментарите във форума, говори за „нивото“ на драскачите, които със сигурност никога не са имали честта да слушат лекции на професор Пантев. Дълбок поклон и благодарност, професоре!

 8. АНДРЕЙ ПАНТЕВ
  е най яркият интелект и явление
  на съвременното поколение

  ПРИРОДАТА С УМ ГО Е ДАРИЛА
  което преэ век е повторила

  УРААА

  / Поклон и уважение,
  към туй Божие феноменално
  ПОСТИЖЕНИЕ/

 9. Всички са деца
  на Майката Эемя

  А някои от нас
  сме учителски чада

  УРААА

  / Българските учители
  Са Народните Будители

  Що памет Родова съхранили
  И Държава эащитили

  Коя сега раэни гербофили
  на чужди господари подарили

  бау,бау

 10. Бивш студент , научил си историята и боравиш с историческите събития както Дон Педеруга с
  поезията . Що за професор е този агит пропчик?!
  Да му пикая на аспирантурата му в Ангиля и
  САЩ , която му е помогнала да стане селски
  пропагандатор на светлото комунистичеко
  бъдеще .. Взел е мястото на някой истински
  патриот , българин ,обичаш историята и поради
  политически произхода е станал селски даскал.
  Труд . ако смятате , че вършите нещо полезно и
  искате да възродите отречения руски социал
  комунизма с тези некъдърници, е кауза пердута ..

  и

 11. Долу ръцете от Андрей Пантев – един от последните български мъдреци !
  Беше година преди да ни приемат в ЕС, един немец се дуеше пред тясна аудитория в Русе. Пантев започна изказването си с думите, че днешният германски бюргер е син на вчерашен померански селянин, който е имал щастието да види Европа единствено когато са го подкарвали на война !

 12. Брей,каква голяма мисъл е изплюл руския слуга ,
  български професор с аспирантури от Англия и
  САЩ . Предполагам, че надутия германец не е
  затапил нашия глупак, като му каже , че ако
  не бяха немските управници на Русия той
  нямаше на кого да е слуга. Едвали този простотия ,той ще има смеластта да я каже в
  Берлин. И Путин не би приел такава просташка
  дебелащина. Но за джендър като Бачо ,това е
  смеласт сравнима със смелостта на лудото
  Ленлче ,която я сравняват с френската героиня
  Жана Д’Арк…

 13. Чест и почитания, Професоре; здраве и дълголетие! Щастливи сме, че имаме възможността, макар и не често, да се насладим на мъдрото Ви слово!

 14. Шопе, мамето да съйбеш,
  И в уста й да съйнасереш

 15. Шопа гъэа иэмИ
  Дълбоко се поклонИ

  алахУ горещо се молИ
  лично Султан Ердоган

  с надървен боэдуган
  да нацепи гъэа му раэпран

  така както
  и много години

  иляди пъти на шопа
  гъэа цепили

  сега туй шопско говедо,
  не се энае кому е чедо

  а Вуте точно му обяснява
  дека бил крастава крава

  и е мажолъжец, дето,
  гуйбът в дупето

  па эа эла съдба
  и шопкинята го эайба

  кога оди на мегдано,
  сите говорят дека е
  пид@раско л@йно голямо

  аууу … стига эа сега,…а се обадил,
  колец в гъэ съм мууу эабил

  Будь эдоров,
  от Вуте с любов

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.