Професор Гордана Силяновска-Давкова - Политически номад

За първи път в своята 33-годишна история суверенна и независима Република Северна Македония ще има жена за държавен глава. Това е университетската преподавателка по конституционно право в Скопие професор Гордана Силяновска-Давкова (69 г.). На балотажа на 8 май тя повтори убедителния си резултат от първия тур срещу досегашния президент Стево Пендаровски, спечелвайки 300 000 гласа повече от него. Преди пет години двамата се изправиха един срещу друг в същата битка като представители на двете най-големи политически партии в държавата - Силяновска на дясноконсервативната ВМРО-ДПМНЕ, а Пендаровски на лявоцентристкия СДСМ. Тогава победител бе Пендаровски. На тези избори Силяновска-Давкова взе своя реванш. 

Първите, които поздравиха новия президент на Северна Македония бяха унгарският премиер Виктор Орбан и сръбският президент Александър Вучич. „Поздравления за ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицкоски и Гордана Силяновска-Давкова за тяхната заслужена и историческа победа на днешните президентски и парламентарни избори в Северна Македония! Очаквам с нетърпение да работим заедно, за да дадем нов тласък на процеса на присъединяване на Северна Македония към ЕС!“, написа Орбан в социалната мрежа „Х“.0

Вучич също не остана назад: „Поздравявам Гордана Силяновска-Давкова за избирането ѝ за президент на Северна Македония и ѝ пожелавам да изпълнява успешно отговорната длъжност, която поема. Убеден съм, че ще продължим да работим заедно за укрепване на връзките между Сърбия и Северна Македония с цел напредъка и благоденствието на нашите народи и просперитета на целия регион“, написа Вучич.

Любопитен и до голяма степен симптоматичен бе отговорът, който Силяновска даде на сръбския си колега: „Вашите искрени честитки означават много за мен, президент Вучич. Очаквам, че ще продължим да работим за развитието на изключителните македонско-сръбски отношения“. „Хвала пуно, председниче Вучичу“, завършва Силяновска на сръбски. Това не е чист протокол и церемониал. Това е отношение и сигнал за политика, която новият държавен глава на Северна Македония има намерение да следва. И Силяновска не го крие.

Тя се чувства много комфортно върху терена на науката за конституционното право и затова цялата ѝ предизборна платформа беше с акцент в тази област. Има претенцията, че е участвала в изработването на първия вариант на конституцията на страната през 1991 г. Може би това ѝ дава самочувствието да предложи сегашният основен закон да бъде коренно променен, без да си дава сметка за последиците от това.

Дотолкова е увлечена в това да превърне познанията си по право в политически действия, че забравя основното задължение на държавния глава, което конституцията му отрежда. Падна в собствения си капан, заканвайки се да не нарича страната си Северна Македония, така, както е записано в основния ѝ закон. За един човек на правото да не почита вече сключените договорености е знак не толкова за непознаване на материята, колкото за дълбок дефицит на дипломатически умения.

Гордана Силяновска-Давкова е политически и партиен номад. Почти няма партия, в която тя да не е членувала или да е била издигана на някакъв пост. Започна с Либералната, премина на страната на СДСМ, а в момента е депутат от ВМРО-ДПМНЕ. Намери пристан в тази политическа формация не във времето, когато противниците  я определяха като „пробългарска“, а в периода на нейния агресивен антибългаризъм и популизъм. Допаднаха си с егоцентрика Християн Мицковски, който на два пъти - през 2019 г. и сега, през 2024 г., я предложи за президент.

Гордана Силяновска-Давкова не е непозната за българската общественост и експертна общност. Самата тя се похвали колко много приятели и колеги има в България, с които или е работила, или е общувала професионално. Не знам обаче дали всички тези нейни български връзки биха се радвали на активния ревизионизъм, който тя изповядва по отношение на Договора за добросъседство и приятелство между двете страни, както и за Преговорната рамка между ЕС и Северна Македония. Щяла да изчака изборите на 9 юни и състава на новия Европейски парламент и Европейска комисия, за да се опита да предоговори както рамката, така и някои от текстовете на Договора. Освен непознаване на механизмите на работа в Брюксел, това е пореден пример за манталитета на политиците край Вардар да търсят решение на грешен адрес и по грешен начин.

 

Силяновска е твърд националист

Гордана Силяновска е твърд националист, който намира алиби за своите убеждения в един авторитарен процедурализъм и изместване на основните въпроси на обществото от света на политиката в света на правото. Това е доста ограничаващ подход, който много бързо ще доведе до сблъсък с реалността на международната политика. За нея отстъпките, направени от 1991 г. насам като Охридският мирен договор, Договорът от Преспа, Договорът за добросъседство с България и т.нар. френско предложение на ЕС, са погрешни и предателски за македонските национални интереси и затова иска да ги ревизира. Накратко - с Гордана Силяновска като президент очаквам влошаване на междуетническите отношения в страната и на отношенията с Брюксел, София и Атина.

Миряна Малеска, професор по политически науки

 

Нека бъде повече като Индира Ганди

Поздравления за първата жена президент на републиката. Знам онова изречение на Маргарет Тачър за жените, които могат да се справят по-добре от мъжете. Но искрено се надявам, че Силяновска няма да следва идеологията на тачъризма и неолиберализма. Нека бъде повече като Индира Ганди или още по-добре като Сирма войвода!

Професор Биляна Ванковска, кандидат за президент на партия „Левица“

 

Тя е против всички важни държавотворни актове

Освен Рамковия договор, против който била още през 2001 г., Силяновска е и против Преспанския договор, европейската преговорна рамка. Тя е против всички важни държавотворни актове и документи.

Стево Пендаровски, досегашен президент на Северна Македония

Обича рокендрол и йога

Гордана Силяновска-Давкова минава за светски човек. Не е бедна поради успешния бизнес на съпруга си, макар че тъкмо около него витаят слухове за получаване на съмнителни предимства от страна на държавата. Има син и дъщеря, владее английски език. Обича рокендрол и йога, вегетарианка е, някога е харесвала творчеството на Елин Пелин и много държи да отбележи, че е дама.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети