На 19 декември 2018 да почерпят

Световната банка одобрила кредитни гаранции от 750 млн. долара за Украйна

Белгийският премиер подаде оставка

Българските полярници пристигнаха на Антарктида

Централна роля в света иска Китай Никой не може да ни диктува какво да правим, отсече Си Цзинпин

Ники Хейли загатна какъв ще е американският план за мир в Близкия изток

Американски съдия разкритикува бившия съветник на Тръмп Майкъл Флин

ЕС призова Сърбия към конструктивен диалог с Косово

Евтина земя дават на млади фермери Целта е стопаните под 40 години да останат на село

Премиера на филм за дядо Добри в НДК

Христо Стоичков към фенове: Трудете се и не се предавайте! Стотици варненци извиха опашка за автограф от Камата

Чуждите инвестиции намаляха с 21% Задгранични компании продават бизнеса си в България

Искат Ценко Чоков обратно в ареста (обзор) Имал разрешение да отиде на зъболекар

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 декември 2018

Посланиците от ЕС поздравиха Лиляна Павлова за отличната работа в Триото Естония – България – Австрия

Професор Терзиев и чудесата в науката Младият мъж е единственият учен у нас с три докторски дисертации

Началникът на НВУ бригаден генерал Пламен Богданов връчва на проф. Терзиев навръх 24 май миналата година престижната награда на министъра на отбраната за принос в развитието на военнообразователната система.

За проф. Венелин Терзиев най-отговорно може да се каже, че е чудото в българската наука. Той е Почетен професор на Националния военен университет /НВУ/ “Васил Левски” и е единственият българин с три докторски дисертации.

Начетеният българин е възпитаник на висшия химикотехнологичен институт, а по-късно и на Университет “Асен Златаров” в Бургас.

“След казармата обучението по органична химия бе доста тежко, а и не винаги приятно. Успях обаче да мобилизирам силите си и за 6 години завърших двата пълни курса по технология на полимерите като инженерен профил и Педагогическия профил по химия.

Любовта обаче го отвела в малкото русенско градче Ветово, където започнал работа в местната служба по заетост. 11 месеца по-късно спечелил и първия си конкурс и оглавил ведомството. Събитията се развили по-бързо, отколкото очаквал и се оказал ръководител на цялата Национална служба по заетостта в София.

“В този динамичен период на преход в България неофициално безработните бяха повече от тези, които работят. Озовах се сам в голям кабинет, с две секретарки на “Дондуков” 3 в столицата. Чакаха ме хиляди преписки, забавено преструктуриране на съответния ресор, предстоящо съкращение на повече от 800 човека”, спомня си той.

Точно тогава се ражда дъщеричката му Мирослава. Радостната вест го споходила точно по време на телевизионно предаване, в което таткото бил главен участник на ринга. Довършил с усилия предаването и хукнал да види рожбата си в болница “Лозенец”.

“В този ден се ражда само едно момиченце, така че няма как да има грешка. Раждането на Мира възпрепятства да тръгна за конгрес в Мароко, но години по-късно цялото семейство пък бяхме на почивка в Казабланка”, разказва с вълнение проф. Терзиев.

Две години след това административната му кариера приключва с поредната смяна на правителството и нахъсеният и опитен експерт се оказва без работа. Двама кметове на общини му се обадили с предложение за работа като техен заместник.

“Умората и многобройните публични ангажименти ме накараха да отхвърля тези предложения, като почти цял месец бях като в летаргия – спях и не излизах от дома. Завърнах се от столицата в Русе, премислих всичко и се почувствах свободен. Не след дълго започнах работа като административен директор в едно от големите търговски дружества в крайдунавския град, а отново три месеца след това бях негов изпълнителен директор”, разкрива проф. Терзиев. Това обаче не му било достатъчно в професионален план и амбициозният мъж записва докторантура в Икономическия университет във Варна.

Според неговия научен ръководител проф. д.ик.н. Димитър Канев от Висшето военноморско училище “Никола Й. Вапцаров” във Варна, представеният труд е научна разработка за “голям” докторат. Това малко пророчество през следващите години се сбъдва и то много бързо. Така Венелин Терзиев става доктор на науките в три направления – национална сигурност, икономика и социални дейности. Защитава три докторски дисертации- в НВУ “Васил Левски” във Велико Търново, в Стопанската академия “Димитър А. Ценов” в Свищов и в Бургаския свободен университет. Автор е на повече от 900 научни публикации в престижни чужди издания. И като че ли напук на нашата народопсихология да не се радваме на успехите на другите, Руската академия по естествознание в Москва го избира за член-кореспондент и в течение на две години го удостоява с девет от най-високите си отличия, като го прави и Доктор хонорис кауза.

Днес Венелин Терзиев е редовен професор в Русенския университет “Ангел Кънчев” и Националния военен университет “Васил Левски”. Навръх 24 май миналата година получава престижната награда на министъра на отбраната за принос в развитието на военнообразователната система, а на празника на университета е избран за Почетен професор.

“Сериозната наука в България е като хоби, в противен случай не би се случила въобще”, казва с усмивка той днес.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.