Проф. Ангелов: Интересът към ваксината на "АстраЗенека" спадна до символични проценти у нас (ВИДЕО)

Днес пристигна поредната доставка по план от 62 010 дози на ваксината на "Пфайзер", до края на месеца всеки понеделник ще пристигат по толкова. От следващия месец очакваме от извънредните доставки да дойдат 1 млн. дози от същата ваксина и през юни 1 млн. и 250 хил., ще станат общо 2 млн. и 700 хил. до края на месец юни. Това каза на извънреден брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Има няколко проблема логистични - първият опашката от лекари в Столичното РЗИ - ще се изработи алгоритъм за подобряване на логистиката дали график, дали обаждане, за да няма дълги опашки за ваксини. Интересът е от понеделник и сряда най-голям", коментира той.

"Второ, по-сериозно, по отношение на отдалечените места в страната. Отдавна имаме уговорка коли на МВР да се използват за доставка, може да се използва и не приемам обвинения в публичното пространство, че не е създадена логистика. Въпрос на желание е", посочи Ангелов.

"Друго неприятно за мен е, фактът, че хора се викат със СМС да посетят ваксинационен център и този център не работи. Причините са следните - наличните ваксини са "АстраЗенека" в тези центрове, на "Пфайзер" са насочени основно за първа, втора и трета фаза, много малко в четвърта. А колегите какво правят - затварят при малко количество на "Пфайзер", обясни министърът.

"Истината, колкото и да е неприятна, е че интересът към ваксината на "АстраЗенека" спадна до символични проценти в страната, единици са хората, които искат да си я поставят. От медицинска гледна точка тя е изпитана и ефикасна, но има отлив и всички знаят защо", посочи още той.

"Има едно писмо от Португалското председателство и здравния португалски министър, който казва, че като общоевропейски подход трябва да се ограничи приложението на ваксината изцяло на хора под 60-годишна възраст. Днес взехме решение да попитаме няколко експертни съвета за тяхното спешно становище какво да направим в България", каза Ангелов.

"Първият въпрос е какво трябва да направим с хората, които имат първа игла поставена и какво трябва да направим с хората, които желаят да си поставят "АстраЗенека" като втора игла, ако ние я спрем на територията на страна. Със сигурност на тези с първа игла, ще дадем ясен отговор какво да направят - дали втората игла да бъде на основата на иРНК ваксина или да бъде от новата векторна ваксина на "Янсен", но категоричен отговор сега няма", посочи министърът.

"По отношение на тези, които задължително искат "АстраЗенека" - също ще се обсъди", допълни Ангелов.

Ваксините на „АстраЗенека“ ще бъдат изтеглени, ако интересът към тях спадне напълно, ще бъдат съхранявани в хладилниците. И спрямо договорите, които имаме с Европейската комисия, ще преценим какво да се прави с тях, уточни той.

„От месец май от шестте държави, които сигнализираха Европейския съюз, България е държавата, която ще получи най-много ваксини“, изтъкна още здравният министър.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/277828697229813

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве