Проф. Асен Балтов – хирургът феникс

Проф. д-р Асен Балтов, който през юли миналата година бе отстранен от длъжността директор на „Пирогов“, а през септември бе уволнен от болницата като хирург, е спечелил делото за дисциплинарно уволнение на две инстанции – Софийски районен съд и Софийски градски съд. Това означава, че се връща на работа.

„Радвам се, че справедливостта възтържествува – каза специално за в. „Труд“ проф. Асен Балтов. – Решението на съда на втора инстанция от 1 август е, че ме възстановяват на работа в „Пирогов“. Преди това да стане официално, тече едномесечен срок, в който решението може да бъде обжалвано от болницата пред Върховния касационен съд, но с новия директор на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров се разбрахме, че един месец ще работя на граждански договор, а след като изтече този срок, тъй като болницата няма намерение да обжалва, ще бъда възстановен като лекар ординатор.“ 

През този месец водещият ортопед-травматолог ще дава консултации и ще помага на колегите си да оперират в Първа травматологична клиника на осмия етаж в „Пирогов“. След това ще работи пак там, където е бил и преди да стане изпълнителен директор на болницата. 

„Доволен съм от решението, знаете, че моето уволнение беше абсолютно неправомерно и под натиска на служебния здравен министър от миналата година Стойчо Кацаров. Уволниха ме буквално на първия ден, след като се върнах от отпуска по болест. Една подробност, която малко хора знаят е, че след като бях уволнен и след като се явих на изборите и станах един от депутатите от коалицията ГЕРБ-СДС, аз зададох на Стойчо Кацаров парламентарно питане, а той в негова дуплика заяви, че ме е уволнил като лекар. Това е записано в стенограмата на Народното събрание. Смятам, че съм длъжен да си търся правата за всичките неща, които ми се случиха както от морална гледна точка, така и за пропуснати ползи, тъй като една година нямах възможност да работя като лекар.“

Според анекс към Националния рамков договор, сключен между НЗОК и Българския лекарски съюз, депутатите, които имат хирургически специалности, включително ортопеди-травматолози като проф. Балтов, нямат право да работят като такива. Това не важи за терапевтите, както и за някои други професии – юристите например запазват своите права да работят в канторите си. Професорът смята, че тази несправедливост трябва да се премахне от следващото Народно събрание, за да могат хирурзите да не губят професионалния си опит. Колкото до бившия служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров – там тепърва думата ще си казва съдът.

„Аз не съм искал никакво обезщетение от болницата, защото смятам, че „Пирогов“ не трябва да плаща за неща, извършени от други хора, които в момента нямат нищо общо с болницата, какъвто е Стойчо Кацаров – твърди проф. Балтов. - Подвеждането на назначения от него изпълнителен директор  проф. Иван Поромански, с който бяхме колеги повече от 23 години, не трябва да тежи на колегите ми. (Проф. Поромански бе освободен от длъжността директор на „Пирогов“ на 22 юни т.г. от бившата здравна министърка проф. Асена Сербезова – бел. авт.) Така че по-скоро ще заведа личен иск към Стойчо Кацаров. Когато ме освободиха от поста директор, той постоянно правеше внушения по телевизиите и другите медии, че разполага с факти как аз едва ли не съм откраднал някакви милиони от здравната каса, а такова нещо няма и до момента не е доказано.“

Нежеланието на проф. Балтов да търси обезщетение от болницата е напълно обяснимо – с нея е свързан почти целият му професионален път. Още като студент по медицина той започва да работи там като санитар на половин щат в клиниката по детски изгаряния. Дава дежурства нощем и в почивните дни. Две години след дипломирането си започва специализация по ортопедия и травматология пак в „Пирогов“, години по-късно става началник на Първа травматологична клиника – до февруари 2017 г., когато е назначен за изпълнителен директор на спешната болница. Останалото го знаем…

 

При назначаването му също имаше протести

Няма никакво съмнение, че са извършени нарушения в болница "Пирогов". Те са документирани и доказани от здравната каса. След като са установени нарушения за над 1 млн. лева и над 400 фалшиви диагнози, министърът няма друг избор и друга възможност, освен на смени директора на болницата. Що се отнася до протеста в защита на Балтов, трябва да си спомним, че при назначаването му за директор също имаше протест.

Д-р Стойчо Кацаров, бивш служебен здравен министър

 

Не си ли от нашите, премахваме те

Уволнението е опит за сплашване на всички, които открито заявяват политическите си възгледи. Посланието - не си ли от нашите, премахваме те. Проф. Балтов не беше фен на служебния кабинет, но това няма нищо общо с лекарската професия, която упражнява. Нима в едно общество не е нормално хората да имат различни политически възгледи и да не се страхуват да ги изразяват публично?!

Проф. Костадин Ангелов, бивш здравен министър

 

Елитен и търсен навсякъде специалист

Отмъстителната посредственост и некадърност, която тръгва от върха на „Дондуков“ 2, се разпростира надолу по цялата властова пирамида. Проф. Балтов няма да бъде ощетен от този акт на политическо отмъщение – той е елитен и търсен навсякъде хирург. Ощетени ще бъдат пациентите му – хората, които не желаят нито да бъдат управлявани, нито да бъдат оперирани от глуповато сричащи некадърници.

Огнян Минчев, политолог, във фейсбук

 

Политическите уволнения на лекари са позорна история

Политическите уволнения на ръководни позиции са нещо обяснимо. Но политическите уволнения на лекари са съвсем друго. Практика от епохи, които си мислихме, че сме загърбили. Позорна история. 

Проф. д-р Николай Габровски, началник на клиниката по неврохирургия в „Пирогов“

Медицината му е в кръвта

Единият от прадядовците на проф. Асен Балтов е проф. Владимир Алексиев, завършил медицина в Женева. Той поставя началото на клиничната фармакология у нас. Бил е декан на Медицинския факултет и ректор на Софийския университет. Неговият баща пък – хирургът д-р Алекси Христов, е един от създателите на Александровска болница. Другият прадядо на проф. Балтов - хирургът д-р Георги Золотович, е първият директор на създадената през 1891 г. Софийска обща гарнизонна болница, чийто “наследник” е ВМА.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети