Проф. Боян Биолчев в Бургас: Любовта е единственото нещо, което няма алтернатива

Писателят представи последната си творба - "Преселението"

Любовта е единственото нещо, което няма алтернатива. Това заяви в Бургас, по повод романа си "Амазонката от Варое", по време на разговор с почитатели на творчеството си, проф. Боян Биолчев. В експоцентър "Флора", на метри от морето, по покана на общината, той представи последната си книга "Преселението" и отговори на въпросите на читателите.

Писателят разказа, че за да я напише, е изслушал разказите на 36 души. Те са го накарали да се докосне до спомените им и да се почуства съпричастен с тях.

Понякога времето няма никокаво значение, каза по този повод професор Биолчев. - Можеш да носиш едно такова силно преживяване, каквото е било преселението, като рана в себе си, да мислиш, че тя е зарастнала, но при най- малкото докосване, тя може да се отвори. Хората, които изслушал имали страх от собствената си памет и това накарало писателят да не бърза.

Боян Биолчев припомни, че по време на преселението са убити 60 000 души, 260 000 са избягали, над 100 села са били заличени.

Там, където живееш имаш корен и като те изскубнат, трудно се прихващаш на друго място, каза още проф. Биолчев за героите си.

Бургазлии го питаха и за другите му романи, както и за ролята на съвременния писател. Ученици от училище "Св.св. Кирил и Методий", се снимаха за спомен с професора и получиха подарък- "Преселението".

В езика е изкристализирала историята на един народ. Не трябва да има лековерност и пренебрежение към думата, коментира писателят.

Коментари

Задължително поле