Проф. Гарабед Минасян: Банковата дейност е рискова, трябва да има равнопоставеност между клиент и банкер

Банковата дейност е рискова, можеш да загубиш много пари, но трябва да има равнопоставеност между клиент и банкер, това обяви пред БТВ икономистът проф. Гарабед Минасян. Банките много стриктно и строго следят за отношенията с клиентите си успяват да прокарват такива закони, които ги облагодетелстват, каза икономистът по повод предложените законови промени от омбудсмана Мая Манолова за ограничаване на свръхправомощията на банките.

Преди Манолова да предложи измененията, Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради нарушения баланс между банки и клиенти в края на януари. България разполага с двумесечен срок, в който да промени законодателството.

Проф. Гарабед Минасян съзира проблем и в прекалено честите промени в законодателството, което определя отношенията между банки и клиенти – Гражданският процесуален кодекс (ГПК) е променян 31 пъти от 2007 г. до 2018 г., а Законът за кредитните институции – 47 пъти. Също и в нарастващите трансакционни разходи за бизнеса, които у нас вече са около 65% от общите разходи.

 

 

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.