Проф. Георги Рачев: Катастрофалните сценарии за климата не се потвърждават, но продължава бавното затопляне

Снимка: Архив

В Черно море толкова високи температури не са регистрирани от 40 години, каза климатологът

Световната метеорологична организация оповести данни, според които месец юли тази година е бил най-топлият в историята и откакто има данни за температурите по света.

Климатологът проф. Георги Рачев обясни по телевизия "България Он Ер", че данните на организацията показват, че последните пет години са най-горещите в историята. Под номер едно е 2016 година, а настоящата той очаква да се нареди между трето и пето място.

"Определено има тенденция. За мен лично няма съществено притеснение, защото ние определено се намираме в период на повишаване на глобалните температури, в който човечеството като фактор има определено влияние. Всички катастрофални сценарии засега не се потвърждават", посочи климатологът.

Проф. Рачев обясни още, че загубите на човешки животи вследствие на природни катаклизми стават все по-малко, защото се работи в тази посока, но материалните загуби се увеличават драстично.

"В следващите години ще продължим да вървим към бавно затопляне, докато човечеството не се откаже от фосилните горива. Това няма да се случи в близките 20 години", категоричен беше проф. Рачев.

Климатологът каза още, че много трудно човечеството ще се откаже от нефта и въглищата, въпреки че вече навлизат много възобновяеми източници на енергия.

Като друго доказателство за повишаването на градусите, проф. Георги Рачев посочи много топлата вода на Черно море, която задържа високи температури, нерегистрирани от 40 години.

Коментари

Задължително поле