Проф. Гигов: Все още нямаме окончателно становище за ваксината на "Янсен"

Отварят зелените коридори за ваксинация за 10 дни

Ваксината на "Янсен" остава на склад до понеделник. Становището на българските здравни власти относно прилагането на препарата у нас ще стане ясно, след като се произнесат още две независими европейски комисии. Това съобщиха на брифинг Красимир Гигов и доц. Ангел Кунчев след заседание на ваксинационния щаб.

"Становището на ЕМА е, че ползата от ваксината на "Янсен" е по-голяма от евентуални някои странични ефекти. Очаква се още две независими европейски комисии да дадат своето становище. Тогава ще имаме и окончателно решение", каза Гигов, уточнявайки, че в петък се очаква да стане ясно становището на тези две комисии.

"Единият вариант е да има внимание към жени под 60 г., особено за тези, които са със затлъстяване, пушат, приемат контрацептиви или в миналото са с различни случаи на съсиреци. Другият е да се пусне и да се работи с нея без ограничения", обясни доц. Ангел Кунчев.

"Иска ни се да не се получи това, което стана при "АстраЗенека", а да има единно европейско решение и практиката за "Янсен" да е еднаква. Ако успеем да го постигнем - добре, ако не, ние ще вземем нашето решение така или иначе", каза от своя страна главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По отношение на "зелените коридори" решението е в периода 30 април - 10 май да се отворят там, където има желаещи да работят. "Всяко едно РЗИ ще обяви в понеделник и ще го направим за цяла България къде, в кой ден кой коридор работи. Това не пречи на общопрактикуващите лекари в този период също да правят имунизации, ако желаят", поясни Кунчев.

"В рамките на зелените коридори ще се прави ваксинация с всичко, с което разполагаме – "Пфайзер", по-малки количества "Модерна" и "АстраЗенека" – разбира се за тези, на които им излиза втора игла или тези, които искат да се имунизират”, каза още той. 

От 10 май гражданите ще могат да избират каква ваксина да си поставят, информира още проф. Гигов.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/654456115375843

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве