Проф. Димитър Димитров - Начело на УНСС

„Следващите 4 години, до 2023 г., Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) - най-голямото и най-старото висше икономическо училище в Югоизточна Европа, ще бъде под ръководството на проф. Димитър Димитров. Изборът му за ректор стана факт с гласовете на Общото събрание на вуза след балотаж със заместник-ректора по научноизследователската дейност проф. Валентин Гоев. Общо кандидатурите за поста бяха четири. Досегашният ректор проф. Стати Статев бе в края на своя втори четиригодишен мандат и по закон няма право на трети.

Проф. Димитров е икономист. Завършил е „Икономика и управление на промишлеността” и преподава „Икономически анализ и планиране на отбраната и сигурност­та”. Това включва отбранителни бюджети, търговия с оръжие, управление на сигурността, корпоративна сигурност, всички проблеми, които са свързани с икономическите аспекти на сигурността, трафика на хора, контрабандата, бедствията и авариите. Досега бе декан на факултета „Икономика на инфраструктурата” и ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност”.

Поема университета с 99-годишна история в момент, когато усилено се говори за бъдещото на висшето образование у нас, което разчита основно на включването към европейски университетски мрежи. Именно те трябва да дадат повече импулс за научна дейност и развитие на родните вузове.

Новият ректор смята, че УНСС няма избор - трябва да се интегрира чрез университетските мрежи. „Ако не сте в клуба на избраните, няма да имате финансиране. Това е инструмент, с който да се интегрирате в европейското образователно и научно пространство. УНСС си партнира с университети в Холандия, Германия, Австрия и Италия”, отчита проф. Димитров.

Сред приоритетите му се открояват два - големите научноизследователски проекти с национално и външно финансиране, както и работа по привличане на чуждестранни студенти. В концепцията му залягат още увеличение на доходите и възможността студентите да могат да избират специалност още след първи курс, вместо след втори, без промяна в учебните планове. Освен това те ще получат по-широко участие в ръководните органи на университета, а критериите за стипендии ще бъдат преразгледани, като успехът ще има по-висока тежест.

Според проф. Димитров демографската криза и намаляването на държавната поръчка са посоките, в които също ще трябва да се работи. Тази година УНСС запълни местата си още след първо класиране, но за догодина от бюджета за образование, който възлиза на 4,813 милиарда лева или 3,8 процента от БВП, към вуза ще бъдат насочени 23,9 милиона, при 24,6 млн. лв. за 2019-а. В началото на месеца просветният министър Красимир Вълчев обясни, че в бъдеще УНСС ще приема два пъти по-малко студенти срещу два пъти повече финансиране.

Затова новият на ректор ще търси резерви като платено обучение, чуждестранни студенти и проекти. „Това е тенденцията и аз я приемам, това е правилната политика. Прекалено много станаха възможните места за прием и няма селекция, студентите отиват, където е по-лесно. Никой няма ползва от това, хабим обществени ресурси”, казва ректорът.

Споделя, че едно от ключовите събития, които предстоят, е честването 100-годишнината от създаването на УНСС. За тогава е планирано и пускането на новия учебен корпус.

В университета проф. Димитров преподава от 1994 г. Освен ръководител на катедра, от 2007 г. е член на Академичния съвет и на Комисията по етика на УНСС. Стипендиант на фондация „Фолксваген” и фондация „Форд”. През 1997 г. е на специализация по проблемите на гражданско-военните отношения в Университета в Грьонинген, Холандия, а през 2000 г. специализира по въпросите на конверсията в Международния център за изследване на конверсията в Бон, Германия.

От 1999 г. участва в проекта на Стокхолмския институт по проблемите на мира, участник е по програмата на Европейската научна фондация COST A25 по проблемите на незаконния трафик на малки оръжия.

Автор е на над 80 научни публикации и има участие в редица национални и международни изследователски проекти.

 

На тенис в свободното време

Едно от любимите занимания на проф. Димитров е да прекарва време с 2-годишния си внук, с който забравя всичко. Домошар е, има къща извън София, където бяга от стреса в града. Обича спорта. Участва в турнира по тенис за Купата на ректора на УНСС, който е с над 20-годишна история. Скромно отбелязва, че е стигал до финал на двойки. От сега нататък обаче няма да може да участва, тъй като именно ректорът на УНСС връчва купата на победителя.

 

За него

УНСС е в добри ръце

Проф. Димитров познавам от повече от 30 години. Работили сме много дълго време заедно, той беше ръководител на катедра при моите два мандата, начело на УНСС. Университетски човек, доказан. Силата му е в това, че има много интересни международни проекти и неговата катедра ръководи единствената в света програма по ядрена сигурност, за която толкова се борихме и настоявахме. Мисля, че УНСС е в добри ръце и ще продължава да бъде лидер в българското образователно пространство като най-големия бизнес университет в Югоизточна Европа и България.

Проф. Стати Статев, ректор на УНСС от 2011 до 2019 г., директор на Института по икономика и политики

 

Човек на науката

Познавам проф. Димитров преди да стане ректор и съм проследил неговия път в науката. Той е много добър избор за ректор на УНСС. Това е може би ново начало. Университетът остана едно от малкото учебни заведения, където държавата отстоява своят визията за националната сигурност, заедно с Военна академия. Радвам се, че виден представител на науката за сигурността беше оценен и стана ректор на едно най-големите учебни заведения. Надявам се да продължи с нова скорост делата на предишните двама ректори. Управлението се нуждае от наука, мисля, че тази първа лястовичка може да е добра не само за УНСС, но и за страната.

Проф. Николай Слатински, професор по национална и международна сигурност

 

Екипен играч на място

Проф. Димитров е първо един блестящ икономист, който разбира прекрасно своята материя и в същото време като човек е екипен играч, на когото аз винаги съм се възхищавал. Преди няколко години животът ни събра на едно обучение в Америка, където група хора прекарвахме по 24 часа заедно в едно ранчо, и тогава открих удивителни качества в него. Много съм щастлив, че именно човек като проф. Димитров ще оглави УНСС и съм оптимист, че много добри дни чакат университета и занапред. Желая му успех!

Максим Бехар, журналист и бизнесмен

Коментари

Задължително поле