Проф. д-р Григор Горчев: Монополът е проблемът на здравната каса

Снимка: MedicalNews

Монополът е проблемът на здравната каса, защото докато тя не се демонополизира, докато не влезе допълнително здравно осигуряване, смятам, че ще вървим пак по същия начин. Факторът "каса" определя правилата, което понякога не е в унисон с добрата клинична практика. Това коментира по БНТ проф. д-р Григор Горчев, управител на УМБАЛ "Св.Марина", Плевен, почетен ректор на Медицински университет - Плевен по повод проверките, които започна прокуратурата в 7 болници и проблемът с източването на средства от Здравната каса.

Прокуратурата започна разследвания в 7 болници. Проверките на Здравното министерство са установили, че тези лечебни заведения се източват чрез различни договори Според Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. болниците, в които разследващите влизат, са на ръба на фалита. Източването на средства от Здравната каса също е проблем.

"Проблемът започва да изплува сега. Министър Ананиев и неговият екип разтърсиха системата, която бе заспала дълго време. Нещата, които се знаят, получават и правят, трябваше рано или късно да се установят, коригират и да се мисли по отношение на нови методики и методология. Вижда се, че системата буксува, не е ефективна и това е факт. Мисля, че не са само 7 ,може и да са повече. Никой не може да каже какво ще се получи оттук нататък", обясни проф. д-р Григор Горчев.

Той коментира още, че няма резултат за робота "Да Винчи" и остава същата клинична пътека, която е в момента, т.е могат да се оперират с тази хирургия и пациенти, които нямат онкологични заболявания. "По този смисъл се обезсмисля ендоскопската хирургия, която е основата, базата", каза още той.

Проф. Горчев оцени като добър знак увеличението на парите за редица клинични пътеки. Според него финансите са важни, но моделът на здравеопазването трябва да е насочен така, че да търси интереса на пациента, а не на една или друга институция.

"Основно трябва да се смени системата. Пациентът е зависим къде ще се лекува. Той трябва да бъде освободен къде ще се лекува. Добрите практики и болници ще останат. Тези, които имитират дейност, лека-полека ще отпаднат", каза специалистът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве