Проф. д-р Иван Костов: И двете ми деца се родиха по нормален път

Проф. д-р Иван Костов

На лекаря често му е по-удобно да направи операция, признава шефът на “Майчин дом”

Най-добрата възраст за раждане е между 20 и 30 години

Последните два месеца са особено плодоносни за проф. д-р Иван Костов, изпълнителен директор на най-голямата АГ болница не само у нас, но и на Балканите - СБАЛАГ “Майчин дом”. През декември той получи приза “Лекар на годината” на Софийската лекарска колегия, а преди два дни - наградите “Добра болница” и “Най-добър мениджър”, раздадени за първи път от Центъра за защита на правата в здравеопазването и други пациентски организации.

Преди броени дни, на Бабинден, професорът откри изложба “Историята на Майчин дом в снимки и документи”, която може да бъде разгледана в обновеното централно фоайе на болницата. Тя разказва историята на лечебното заведение от откриването му преди 117 години до днес. Дело е на съвместната работа между екипа на акушеро-гинекологичната болница и Държавна агенция “Архиви”. Лично проф. Костов се е ровил повече от година, за да изнамери малко известни документи за най-ранната история на болницата. Акцент са единствените запазени кадри от деня на откриването на сградата, станало на 19 ноември 1903 г.

“Използвам да благодаря лично на доц. д-р Михаил Груев, който ни предостави всички възможни документи от Държавния архив - казва проф. Костов. - “Майчин дом” заслужава тази изложба, защото има интересна съдба. Създаден е от княгиня Мария Луиза, която дарява цялата си зестра за построяването му. През Втората световна война болницата е евакуирана в Долни Дъбник. Намерихме документи, в които всичко е описано - до броя марли. После е върнато обратно. Ето как е работила системата преди 80 години - можем само да се поучим.”

Какво е за професора да управлява такава голяма и с дълга история болница? “Голяма отговорност и в същото време огромно удоволствие, защото в нея работят прекрасни хора, ражда се живот, има много усмивки, щастие.

Миналата година имаме 3800 бебета

Направени са и над 4300 гинекологични операции. Спасяваме много жени, даваме им здраве, но най-хубавото е, когато се чува детски плач. Всеки ден се раждат по 15-ина бебета, в болницата обикновено има над 100 новородени едновременно, което е радостно усещане.”

Колкото до кадрите, които не достигат в цялата страна, проф. Костов засега е спокоен. “Намираме, но все по-трудно - признава той. - Факт е, че има недостиг и на акушерки, и на медицински сестри. За радост в “Майчин дом” на този етап имаме кадри, но трябва да се работи много сериозно в посока създаването и задържането им. По отношение на лекарите, има недостиг на неонатолози. Анестезиолозите в страната също намаляват, но ние имаме. Запазваме ги с адекватно заплащане и създаване на възможности за академична кариера и реализация. В крайна сметка “Майчин дом” е много голяма школа, средище на познание в областта на акушерството и гинекологията, на неонатологията.”

Някога, много отдавна, професорът е искал да става авиатор, но в крайна сметка се е ориентирал към лекарската професия. “Тази специалност ми хареса с това, че е много съзидателна - ражда се живот, работи се с жени.

Акушер-гинеколозите обичат жените

помагат им”, обяснява той и допълва, че са винаги в крак с иновациите. Специалността се развива много прогресивно. В гинекологията много сериозно се работи ендоскопска хирургия, 50% от операциите се правят по щадящия лапароскопски начин. От лятото на 2019 г. в болницата извършват роботизирана хирургия с апаратурата Да Винчи. В акушерството също навлизат все по-нови технологии, особено в пренаталната диагностика - с генетичен анализ, с много мощни съвременни апарати за ултразвук, които позволяват от самото начало на бременността да се изследва плодът за вродени малформации.

“Поддържаме високо ниво - твърди изпълнителният директор. - Наши лекари непрекъснато пътуват по света, обучават се, въвеждаме нови технологии. Сравнявайки това, което се прави по света и в “Майчин дом”, можем да кажем с гордост, че работим на изключително високо ниво, адекватно на съвременните реалности.”

Наблюденията на специалиста са, че сегашните майки не са “по-кекави”, но като цяло интелигентната, образована българка ражда все по-късно - над 30 години. Измества се възрастта на първото раждане, което създава различни проблеми. “Една жена на 35 не е като на 20 - по-трудно забременява, по-трудно износва, много често бременността има усложнения - обяснява докторът. - Така че е хубаво младите момичета да са информирани и да помислят овреме кога да станат майки. Не ги призовавам да раждат на 18, но все пак да знаят, че от медицинска гледна точка най-добрата възраст за раждане е между 20 и 30 години.”

Обратно на създалото се впечатление, че все повече бъдещи майки искат да раждат със секцио, проф. Костов смята, че тенденцията напоследък е обратната - все повече искат да раждат нормално. Въпреки това

процентът на секциото у нас е много висок

- около 50 на сто, и в това отношение сме в първата тройка на Европа. В световен мащаб се смята, че то трябва да е 15-20% от всички раждания. Секциото води до редица проблеми с последващите бременности, затова не е препоръчително.

Успява ли професорът да разубеди някоя пациентка и да я накара да роди нормално? “Аз успявам, но по-скоро трябва да се убедят самите лекари. Много често на тях им е по-удобно да направят секцио, а някои направо не умеят да водят нормално раждане, защото при толкова малък брой няма как да се научат, особено в по-трудните ситуации - седалищни раждания, с използване на вакуум, форцепс. Акушерството е сериозен занаят, който изисква десетилетия, за да станеш добър. Изисква много търпение, усилия, себеотдаване, безсънни нощи, стрес. Това е отговорна професия.”

Проф. Костов не води статистика колко бебета е изродил досега, може би са около 1000. Но във всички болници, които е ръководил през годините - Втора АГ болница “Шейново”, Първа АГ болница “Св. София” и сега “Майчин дом” - може би са се родили общо към 35-40 хиляди, което е един малък град. Самият той има две деца, родени по нормален път.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве