Проф. д-р Пламен Панайотов - Хирургът със златно сърце

След близо 30 г. стаж в тежката и отговорна специалност и хиляди сърдечни операции, преди дни ръководителят на клиниката по кардиохирургия във варненската УМБАЛ “Св. Марина” проф. д-р Пламен Панайотов получи заслужено признание от Българския лекарски съюз, който го удостои с наградата “Лекар на годината”.

“Не съм очаквал да бъда лекар на годината, но се чувствам вдъхновен от тази награда. За мен това е признание за цялостната ми работа и най-вече за последните 15 г., в които съм кардиохирург в УМБАЛ “Св. Марина” и преподавател в Медицински университет-Варна”, сподели проф. Панайотов. Призът той приема и като отговорност да продължи пионерската си работа, благодарение на която Варна стана един от утвърдените европейски центрове на модерната сърдечна хирургия.

Проф. Панайотов е роден в Пловдив през 1958 г. Завършва Медицинския университет (МУ) в София. Кариерата му минава през “Пирогов”, клиниката по сърдечна хирургия в болница “Лозенец” и Национална кардиологична болница. През 2000 г. заминава за Истанбул, където работи в кардиологична болница, а след това и в “Chest Diseases Hospital” в Кувейт. В началото на 2005 г. се връща в родината след покана от тогавашния изпълнителен директор на УМБАЛ “Св. Марина” и настоящ ректор на МУ-Варна проф. Красимир Иванов да работи в новосъздадената клиника по кардиохирургия. Приема предизвикателството да напусне добре платената си работа в чужбина, защото е убеден, че у дома ще може да прави нещата така, както смята, че е най-добре.

Мисията се оказва неочаквано тежка. След 3 г. част от екипа напуска и през 2008 г. назначеният за ръководител на клиниката д-р Панайотов остава единственият хирург със специалност. Цели 4 г. се налага да прави по 350-400 операции годишно и да е на разположение денонощно 365 дни в годината. “Не можех да се отдалеча на повече от половин час път от Варна, нямаше кой да ме замести. Беше труден период. Доволен съм, че проф. Иванов ми се довери и прие идеята ми да създадем екип от възпитаници на Медицинския университет”, припомня си проф. Панайотов.

Резултатът е налице - в момента след успешно положен изпит по специалността в клиниката работят 8 хирурзи. “Гордея се с младите си колеги, както и с модерните методи, които въведох през последните 10 г. - клапно съхраняващите операции, артериалната реваскуларизация при исхемична болест на сърцето, интервенциите на биещо сърце”, изрежда професорът. Част от сложните операции се извършват за първи път у нас именно във Варна. Такава е реимплантирането на аортна клапа на пациент с аневризма, която проф. Панайотов извършва дебютно с гост хирург от Германия преди 9 г. “Имах дълъг опит със запазването на митрална клапа, но с аортната бе доста по-сложно. Получи се и до днес имаме 24 такива успешни операции”, прави равносметка проф. Панайотов.

Клиниката е единствената у нас с оборудване за дълбоко замразяване. Методът на т.нар. криоаблация се използва за лечение на предсърдно мъждене и аритмия. “Скоро ще започнем да правим и минимална инвазивна сърдечна хирургия, за която мечтая от години. За целта бе нужен сериозен инструментариум. С помощта на ректора на МУ-Варна проф. Красимир Иванов процедурата по доставка вече е задвижена, а обучението на специалисти върви вече над 1 г. Ще поканим и гостуващи хирурзи с богат опит. С тяхна помощ ще създадем протокол, по който да работим сигурно и безопасно за пациентите”, обяснява рецептата на успеха проф. Панайотов.

Той вече мечтае за поредната иновация - създаване на Център за поставяне на изкуствено сърце. Признава, че идеята е трудно осъществима, защото изисква много средства не само за устройството - заместител на сърцето, а и за поддържането на екип от инженери и лекари, които да са в денонощна готовност. Но като истински борец е оптимист, че няма невъзможни неща и в бъдеще мечтата му ще се реализира. Повод за това му дават и студентите, които от 10 г. обучава в кръжок по кардиохирургия.

Лична статистика за сърцата, които е оперирал, проф. Панайотов не води, но грубите сметки сочат, че са над 3000 за последните 15 г. “Хиляди са и благодарните пациенти, но обществото не знае за тях. То научава само за недоволните, тъй като в медийното пространство доминират негативните новини”, не крие огорчението си лекарят на 2019 г.

Въпреки неуредиците в системата той е категоричен, че здравеопазването в България е на добро ниво и е много по-достъпно, отколкото в редица богати европейски страни. Колегите си проф. Панайотов съветва да не се чувстват като богове, а да бъдат земни и отговорни хора. А всички пациенти - да търсят положителните емоции, да не се тормозят от незначителни неща, да бъдат откровени, да обичат и да бъдат обичани, за да се радват на сърдечно здраве. Ако към този здравословен емоционален коктейл прибавят спорт и чаша хубаво червено вино вечер, животът им ще се удължи, категоричен е проф. Панайотов.

 

Разтоварва напрежението с тенис и ски

В редките моменти, когато има свободно време, проф. Панайотов играе тенис на корт в Морската градина. Обича да се разхожда със съпругата си д-р Даниела Панайотова и заедно да преоткриват забележителностите в България. У дома хирургът отмаря с книги, а понякога и с интересен филм. След 13 г. пауза се радва, че отново може да кара ски.

 

За него

Иноватор, който инвестира в бъдещето

Проф. Пламен Панайотов е брилянтен хирург, учен и ръководител, с когото болницата, университетът и Варна се гордеят. Той е иноватор, който инвестира не само в пряката си работа, но и в бъдещето чрез развитието на млади специалисти. Успя да създаде школа и условия за устойчиво развитие на кардиохирургията във Варна. Внедри нови методи, някои от които за първи път в България. Благодарение на него тук дойдоха и оперираха водещи кардиохирурзи и така пациентите ни получиха висококвалифицирана помощ, за която иначе трябваше да платят в чужбина стотици хиляди левове.

Проф. д-р Красимир Иванов, ректор на МУ-Варна

 

Перфектен професионалист, хуманен с пациентите

Проф. Пламен Панайотов е перфектен професионалист, който владее тънкостите на кардиохирургията и ги предава на специализантите и докторантите. Завърна се от Кувейт, за да развива кардиохирургията във Варна и работи в клиниката в УМБАЛ “Св. Марина” от самото є създаване, въвеждайки много иновативни методи. Той е комуникативен, внимателен и хуманен с пациентите, отдаден на работата си лекар, за когото няма почивка. Такива специалисти трябва да са пример за останалите. Затова го номинирахме за наградата “Лекар на годината”, която получи съвсем заслужено.

Проф. д-р Радослав Радев, председател на Регионалната колегия на БЛС-Варна

 

Като бяла лястовица е

Познавам Пламен Панайотов от 40 г., състуденти и приятели сме. Такива като него вече не се раждат. В днешното неетично време той е като бяла лястовица - искрен, честен, добър, некомерсиален и отличен професионалист. Хубаво е, че в този наш лош свят такъв човек получи заслуженото признание за труда си.

Д-р Георги Милев, състудент и приятел

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети