Проф. Жалов от "Бързи, смели, сръчни" стана на 90 години

Зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева награди рожденика

Бившият лекоатлет, треньор и преподавател проф. Константин Жалов отпразнува 90-ия си рожден ден в Музея на спорта на националния стадион "Васил Левски". Там той посрещна гостите си и направи официално представяне на седмата си книга на лекоатлетическа тема, посветена на българските европейски шампиони. Професорът е известен на масовата публика и като председател на журито от знаменитото телевизионно предаване "Бързи, смели, сръчни", което се излъчва в продължение на повече от 23 години в периода 1969-1993 г.

 

kba_2260

 

Заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева връчи на проф. Жалов почетен плакет за приноса му към развитието на спорта и науката у нас. Тя поздрави рожденика и отбеляза, че е помогнал за изграждането на много елитни български спортисти и е един от пионерите в развитието на масовия спорт у нас, запалил хиляди деца да спортуват. Ваня Колева предаде на професора поздравителен адрес от министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

 

Проф. Жалов получи още много награди - почетен "Икар" от изпълнителния директор на фондация "Български спорт" Цено Ценов, златна значка на НСА от ректора проф. Пенчо Гешев, почетен плакет от БОК, значка от Европейската федерация по лека атлетика и почетен знак от Българската федерация по лека атлетика.

 

kba_2509

 

Да поздравят рожденика в Музея на спорта бяха дошли много настоящи и бивши състезатели по лека атлетика, треньори, ръководители, преподаватели. Сред тях бяха олимпийските шампиони Иванка Христова и Христо Марков, сребърната олимпийска медалистка Диана Йоргова, треньорът Николай Петров, изпълнителният директор на Българския спортен тотализатор Дамян Дамянов и др.

 

kba_2099

 

Проф. Жалов благодари на всички гости и заяви: "Отдадох живота си на спорта и съм щастлив!"

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт