Проф. Иво Христов, депутат от „БСП за България“ и социолог, пред „Труд“:Западът иска само едно от Русия – да я няма Много отдавна в България мракът се представя за светлина

Информационното цунами на световните политически процеси днес буквално залива хората. Как се чувстват те в този объркан свят. Как са разположени световните играчи на сцената – САЩ, Великобритания, Израел, Русия, Китай и какво иска да получи всеки от тях. Каква е ситуацията в България днес – повече мрак или повече светлина има в живота ни. По тези въпроси разговаряме с депутата от левицата проф. Иво Христов.

– Днес повечето от нещата, които се случват около нас и по света са толкова безумни и странни, че човек вече всекидневно се пита „Как така?”. Като въпросът, който непрекъснато задава жабата и така тормози хората в прекрасния разказ на Йордан Радичков „Как така”. Ето това си позволявам да попитам и вас, проф. Христов?
– Ще ви отговоря с думите на същите тези жаби, които отговорили от другото блато: „е те така“. А сега сериозно на въпроса ви – ние преживяваме катаклизъм – социален, геополитически, цивилизационен и културен. В рамките на един ден сега обикновеният човек е залят с толкова разнопосочна информация, каквато неговите предци не са имали за целия си живот. Резултатът от това информационно цунами е, че от една страна ние сме свръхинформирани, а от друга сме абсолютно неграмотни и естествената реакция е изключване от всякакви дразнители. Много често за мислещия човек един от изходите е вътрешното бягство – емоционално, културно, чисто индивидуално. От друга страна това е илюзия, защото не можете да живеете в някакъв илюзорен манастир извън битието, в което сме потопени.

– Но това вътрешно бягство не води до решение. Ще използвам думите на президента Радев в знаковата му реч пред студенти преди дни – „да включим прожекторите и да осветим държавата”. Повече тъмно или повече светло е в България сега? Сигурно ще заложите на тъмнината, но тя е доста плашеща перспектива.
– Това е мотив, който е вечен като света. Предтечите на християнството – есеите, древноеврейска религиозна секта, са поставили точно този дуализъм като основа на света – битката на „синовете на светлината“ срещу „синовете на мрака“. Второ, по отношение на България ние много отдавна знаем, че страната е потопена, че прилича на айсберг, от който имаме само една видима част относително бяла и огряна от слънцето. Но реалният живот преминава в структурите на дъното на този айсберг, които са потопени в миазмите на нашето криминално, икономическо и всякакво друго псевдо политическо битие. Най-голямата драма е, че много отдавна в България мракът се представя за светлина. Днес ненормалното е станало норма, а нормалното е изключение. Това може да го видите и във вътрешен български план, и в контекста на международната геополитика, която ни залива отвсякъде. Последният пример е Сирия.

– Нападението над Сирия от преди дни без никаква резолюция на ООН не беше ли нарушение на международното право, на принципите в политиката?
– Това съществува поне от 30 години. Мога да добавя: а на какво правно основание беше нападната и разсипана Либия, Ирак, Югославия… Ясно е, че става въпрос за сурова геополитика, в която цинизмът е основният водещ мотив, а т. нар. правен наратив е излишна глезотия. Но това не е патент само на нашето време. В края на XIX век Британската империя започва т. нар. първа англо-бурска война в Южна Африка. Възникват дебати в британския парламент и лидерът на опозицията пита на какво правно основание войските на Нейно Величество се намират на територията на Оранжевата република. На което британският външен министър лорд Солсбъри отговаря цинично, но точно: „На правното основание, че ние имаме картечница „Максим“, а те нямат.“ Перифразирам: „Ние имаме „Томахоук“, а те нямат”.

– Нещо като аргументите на силата са по-важни от силата на аргументите.
– Да, всъщност махната е драперията на политкоректната целофанена обвивка и си проличава голата озъбена физиономия на отвратителния геополитически интерес. „Ти си виновен с това, че аз съм гладен – това ви казва геополитическия хищник, и ще ви изям – нищо лично.“ Конкретно – голямата драма беше, че Сирия е плацдарм, където за първи път след близо 30 години можеха да се сблъскат директно двете основни геополитически сили – САЩ и Русия. Нещастието на сирийската земя е в това, че точно там те си дадоха среща. Башар ал-Асад благодарение на Иран и на Русия разгроми своите вътрешни и външни интервенти и е на път да установи контрол на близо 70% от сирийската територия. Това не трябваше да се допусне и затова се разиграва този спектакъл, тази кървава оперета, която наблюдаваме в момента.

– Няма какво да се лъжем – днес не Сирия е проблемът на Запада, а Русия. И целта е тя да бъде изтикана, унизена. Русия на Путин ли не харесват или самата Русия?
– Въобще Русия. В едно свое изказване известният генерал от ГРУ (руското военно разузнаване) Шебаршин, го е формулирал най-точно: „Единственото нещо, което иска Запада от Русия, е да я няма.“ Това е територия, за която Маргарет Тачър навремето казваше, че е „несправедливост 150 милиона руснаци да експлоатират богатствата на Сибир и на Централна Азия, защото те били достояние на човечеството.“ Сещате се за коя избрана част от човечеството говори тя.

– Но подтекстът на тези думи не е ли анексия?
– Да, но на пътя към анексирането, метафорично казано, стоят т. нар. ракетни войски със стратегическо предназначение на Русия. Това е цялата драма. Иначе досега да сме изгледали либийската или сирийската история в мащабите на Русия, т. е. много по-трагична. Драмата на Русия не е, че това е Русия на „режима на Путин“ или, че е била управлявана от комунистически диктатор или от цар – самодържец. Драмата на Русия е, че я има. В нейните геополитически мащаби, в това че има собствена геополитическа тежест и не желае да бъде засмуквана, погълната от западния свят. Макар че Русия е Запад, тя е Европа. И тук има много хитра уловка – една част от европейската цивилизация се представя за универсалната световна цивилизация. Но тя има и друга страна – Русия е особен синтез между византийско-славянското начало и чисто западното начало. Русия на XIX век, на Александър Първи и Александър Втори, на Достоевски и Тургенев, на руския театър и на руската живопис, на руския балет и на руските революции, колкото и да е странно.

– Някои анализатори казват, че основният проблем сега бил Китай.
– Не съм съгласен с тях. Да, чисто формално руската икономика е 1/10 от китайската. Само преди 30 години беше обратното. Китай е огромна маса – икономическа, технологическа, военна… Той расте с по една Русия на година – икономическа. Но Китай не дава цивилизационна алтернатива на света. Никаква картина на света, която да хваща човек за сърцето. Китайският културен и цивилизационен модел е интровертен, това не е моделът, който ще заплени милиони хора по земята. Това е цялата драма на Китай. Докато Русия не е просто бензиноколонка с ракети. Тя има и културен модел, който по някакъв начин привлича много хора. Така че Русия е основният проблем, а не Китай.

– Западът обаче харесваше Русия на Елцин и на Горбачов, нали?
– Естествено. Защото беше обект, а не субект на собствената си геополитическа съдба. Русия на Елцин и на Горбачов попиля бездарно и кърваво огромното наследство, което десетки руски поколения с кръв, пот и сълзи създадоха между Берлин и Владивосток. Така че Западът харесва този, който предава без кръв всичко това.

– Само преди по-малко от два месеца започна истерията срещу Русия със случая „Скрипал” в Лондон, последваха дипломатическите санкции, ударите срещу Сирия. Докъде ще стигне тази антируска истерия? Подобни планове плашат хората.
– Много е опасно. Всяка прогноза е рискована. Хората искат да разберат дали техния живот и живота на децата им ще бъде сигурен. Ние сме вече в трета световна война. Разликата при нея е, че няма един взрив, а множество с различна интензивност. Големият проблем може да бъде, че действително той не е в Сирия. И за да бъде разрешено напрежението, той може да премине от точков конфликт в глобален. И второ, във военните доктрини на водещите държави – Русия и САЩ, които са с най-големи ядрени арсенали, за първи път се смята за легитимно употребата на ядрено напрежение в конвенционален конфликт. Тоест, премината е психологическата бариера в никакъв случай да не се използва ядрено оръжие, т. нар. „доктрина на взаимния страх, на взаимното унищожение“, което ни гарантираше мир през последните 50-60 години.

– Защо бяха само 3 държави в коалицията, извършила ракетни удари в Сирия, а преди няколко години в Коалицията на желаещите в Ирак те бяха 30?
– Защото се променят съотношенията на силите. А пък тези, които участваха в последната коалиция, бяха в условията на фиаско. Все още се спори дали четирите изстреляни британски ракети са достигнали целите си, а участието на Франция се е изразявало само в участие, нищо повече. Ясно е, че коалицията на желаещите ще се редуцира. Едно е да участваш в конфликт, който има за задача да бие вързан човек, тоест противник, който знаете, че няма да ви отговори, защото няма ресурс. Така беше с Ирак – първата и втората война, така беше и с Либия. Но когато нещата опират до това, че действително можете да получите удари и то смазващи, от отсрещната страна, какъвто е случаят със Сирия през 2018-а, желаещите май някак си се източват във времето и пространството. Пример – Германия на Меркел. Която иначе беше много силна с евроатлантическите речи.

– Какво е това неистово желание да се демонизира един човек – какъвто е „диктарора” Асад?
– Защото не е „нашият“ диктатор. Ако е „нашият диктатор”, той е по-демократичен диктатор и в този смисъл той е по-възприемчив, отколкото другите. Класиката в жанра – „кучи син, но наш кучи син”, както е казал Теодор Рузвелт за диктатора Сомоса-старши. Така че нищо ново под слънцето. Сирия е повод, тя не е причина. Сирия е място, но не основното, където ще се развива конфликтът и сблъсъкът.

– Но нещата могат ли да загрубеят и да станат още по-сериозни?
– Да, и това е така, защото в Сирия като в матрьошка са вкарани множество конфликти. И те имат потенциала в един момент да експлоадират всичките – всеки по собствена логика. Това е израело-иранският конфликт, който е базисен – опира до съдбата за съществуването на Израел. Второ, конфликтът между Турция и Русия и между Турция и САЩ по повод на Кюрдистан. И още конфликтът между шиитите и сунитите, конфликтът между желанията на стари колониални сили като Франция да се върнат на терена. И най-сетне това е чисто енергиен конфликт, защото е една от причините, но не е основната. В морето срещу Сирия – между Кипър, Сирия, израелския бряг и Египет, се намира може би едно от най-големите газови находища в света, което би обърнало енергийните баланси в света. Ето как тази матрьошка от конфликти би могла да доведе до взривяване на геополитическите баланси на планетата.

– Да погледнем какво се случва при основните световни играчи. Тереза Мей не се ли опитва да изглежда като втората Маргарет Тачър, има ли сили за това?
– Сегашният видим английски елит, защото има един друг, който е невидим, но е реален, е далеч от блестящите образци на Викторианската епоха. Това е индикация за дегенерация на елитите. Сещам се за прекрасната сентенция на Чърчил по отношение на неговия политически опонент Атли, с когато са се ненавиждали: „Вчера на „Даунинг стрийт” спря празно такси и от него излезе мистър Атли”. Вижте каква тънка ирония и сарказъм! В момента Англия е като едно празно такси, от което излизат някакви фактори, които твърдят, че са нещо. В случая дълбинният английски елит много тясно е свързан с реалния сблъсък в САЩ между, грубо казано, групата, която стои зад Тръмп и така наречената дълбочинна държава. Британският елит е вътре с двата крака в този конфликт.

– Тръмп не е ли заложник на собствените си грешки и минало? Защото случващото се сега може и да е начин да се потушат вътрешните конфликти в САЩ.
– Тръмп има огромен проблем, но той е само на повърхността и се изразява в това – той не е дошъл на власт. Формално е на работа, но реално не е. Той през цялото време се намира в ситуация, която се нарича цугцванг, т.е. каквото и да направиш – бъркаш. За да покаже, че не е марионетка на Кремъл, той трябва да държи едва ли не по-арогантна антируска позиция, отколкото нормалния геополитически разум налага. Драмата на Тръмп е, че той може да направи фатален геополитически ход само и само, за да докаже, че не е това, което е.

– А Израел не мълчи ли в момента? Смята се, че когато той мълчи, значи нещо подготвя. Какво не знаем?
– Не съм видял Израел да мълчи, той активно участва в бойните действия в Сирия. Израел е в много деликатна ситуация, защото в момента се опитва да балансира между интересите на Русия, с която го свързват и цивилизационни, и демографски връзки – 1,5-2 милиона са руснаците там. От друга страна Израел трябва да балансира интересите си в САЩ и влиятелните ционистки лобита там, които не са единни. Трето, за първи път Израел е изправен пред проблем на собственото си съществуване като държава.

– Какво имате предвид?
– Срещу себе си Израел има противник в лицето на Иран, който може да си позволи да загуби много, но има стратегическата дълбочина – да унищожи Израел. Израел си дава сметка и затова е нервен. От друга страна Израел няма никакви гаранции – въпреки че зетят на Тръмп произхожда от влиятелната фамилия Кушнер, няма никаква гаранция, че той ще получи дължимата протекция и защита от САЩ, ако се наложи. Затова Израел трябва да прави чудновати алианси със Саудитска Арабия например, за да гарантира собствената си сигурност. Войната в Сирия беше изгодна за Израел. Цялата Арабска пролет беше изгодна, защото без да гръмне пушка, две от трите ключови държави, които бяха реална заплаха за Израел, вече са в руини или се намират в политическа безтегловност. Това са Египет, Ирак, сега и Сирия. Проблемът е, че този вакуум бе запълнен от мощни геополитически сили отвън – от периферията на региона, визирам Турция и Иран. Така че, Израел, колкото и да е странно – постигайки успех и елиминирайки своите врагове, се сблъсква с далеч по-мощни врагове, които идват от геополитическа дълбочина. Образно казано вместо Ал Фатах сега той граничи с Иран, Турция и Русия. Определено „съседи“, предизвикващи геополитически и военен дискомфорт.

– Къде сме ние в цялата тази световна бъркотия? Между другото нашият премиер беше предложен за европейска личност на годината?
– Ще ви отговоря кратко с думите на изключителната проф. Вера Мутафчиева. На въпрос каква е ролята на личността в историята, тя казваше следното: „Тя е като на мухата, кацнала на челото на коня, мислейки, че кара каруцата, която конят дърпа.”

Нашият гост
Проф. Иво Христов е роден през 1966 г. в Киев. Магистър по право и доктор по социология на правото на СУ „Св. Климент Охридски“. Преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и в Алма Матер. Специализирал е в университети в САЩ, Русия, Италия и Австрия. Експертен сътрудник на Комисията по правни въпроси към 38-ото, 39-ото, 40-ото и 41-ото НС. Депутат в 44-ия парламент от 2017 г.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (37)

 1. Поредната русофилска маймуна.Сабеле пак пасквили в прас-прес.Това ,че русия води война с Грузия,Украйна и Молдова май нищо не означава?Това,че бърника балканите пак нищо ли е?Защо загубихме северна Добруджа?Изобщо България в Европа ли е.Азиатски варвари.

  1. Тото ли си ,какъв си но маймуната май си ти , огледай се спешно !

  2. Какво толкова ти тежи, че трябва постоянно да демонстрираш слабо възпитание. Освен това си заблуден. Руски войски бяха нападнати и на Грузия бе напомнено , че трябва да си знае мястото и да си преценява възможностите. Щом смяташ, че това е война си е твой проблем.В Украйна има гражданска война. Ако воюваше Русия, щеше да се получи нещо като „войната“ с Грузия. За война в Молдова научавам сега и ако дадеш повече информация, ще бъда благодарен. Загубихме Добруджа защото бяхме победени и ако не беше чичко ти Сталин, сега нямаше да задаваш риторични въпроси. България е в Европа, която е азиатски полуостров, което означава, че и ние сме азиатци. А сега кажи коя азиатска държава е варварска. Китай, Виетнам, Корея, Индия. Някой те е излъгал, че си цивилизован. Просташкия език няма нищо общо с цивилизацията.

 2. Ивчо,бегом към Русия-и то веднага ! Без да се връщаш !

  1. Хи хи , хахо , чети и мисли ,ако имаш с какво да мислиш !

 3. Проблемът на соросоидите с проф. Иво Христов е в това, че него го има и той се изказва, така както счита за нужно. Той носи просвещение за широката аудитория мачкана ежедневно от феодалите на ГРОБ.
  Те (соросоидите грозни, тъпи, злобни) биха искали да го разпнат като един Христос, но днес това не е позволено и затова могат само да го хулят, очернят и омърсяват името му и труда му – това е единственото което могат изобщо и само това правят навсякъде.

 4. СЕГА РАЗБИРАМ , ПРИЧИНАТА ПОРАДИ КОЯТО СОРОСОИДНАТА ПАПЛАЧ ПЛЮЕ И ХРАЧИ БЕЗ ПОЧИВКА СРЕЩУ ПРОФЕСОРА – ТОЗИ АНАЛИЗ ПО ГОРЕ Е ЕДНО ОТ ДОБРИТЕ ПИСАНИ НЕЩА ПО ОТНОШЕНИЕ НА СИТУАЦИЯТА В МОМЕНТА. ПОЗДРАВЛЕНИЯ ПРОФЕСОРЕ!

 5. Блестящ Иво Христов, както винаги!

 6. Както обикновено, проф. И.Христов не е необходимо да се коментира, а да се чете внимателно.

 7. Най-големия Българин, роден в Киев.Какво следва да очакваме от него??Не е необходимо да го харесваме или не, а само да се замислим!!!

 8. Всичките му ресурси заети от безгранична любов към Русия, не е останала и молекула свободна за любов към България. Не мога да го нарека „русофил“, след като се държи като чистокръвен руснак. Несправеливо изглежда, при тези обстоятелства, да има български паспорт и да работи за българското президентство. Прилича ми на един прероден Матросов като чета как защитава голямата си любов – Русия.

  1. Вместо да плюеш , опровергай с нещо адекватно написаното от Иво Христов . Ама не можеш – всичко казано от него е голата истина !

  2. Какъв русофил, руснак и каква любов те блъскат, приятел. Професор Христов отговаря на въпросите на журналиста и показва каква е обстановката в момента и в перспектива. Казва си мнението и толкова. Ако имаш друго мнение, кажи да го чуем. Една дружинка повтаряте едни и същи неща и не се усещате, че ставате смешни. Професорът не определя кой е прав и кой крив, а обяснява какви интереси се сблъскват в Сирия. От мен ще добавя, че Русия е поканена от правителството на Сирия, което означава, че според международните закони всички други са агресори. И спри да определяш кой е българин. Не знаеш ли правилото, че човек е такъв какъвто сам се определя. По добре се запитай ти какъв българин си, на чия свирка играеш и въобще за какво си на този свят.

 9. Каквото и да се каже,соросоидната дружинка не може да извади капацитет като Иво Христов.
  Коритаров и Инджев,които са горе-долу от този вид,не могат да му лъскат и обувките.Проблемът май идва от това,че от истината боли.

  1. Коритаров и Инджев обаче дават винаги референции, когато твърдят нещо. Техните твърдения могат да се проверят от слушателя съответно читателя. Иво Христов разпространява несъществуващи факти. Той е дезинформатор. Примерите са много. Ето няколко:
   1.) Имало споразумение/обещание НАТО да не се разширява на Изток. Няма нито обещение, нито спораумение. Руснаците още не са привели доказателство за подобно обещание. Само голи твърдения, повтаряни от руски цветарки като така нареченият професор.
   2.) Америка намяли работа в Украина. Това също не е вярно. Според меморандума от Будапеща, подписан 1994, САЩ, Великобриритания и русия са гаранти за териториалната цялост на Украйна. В замяна Украйна трябваше да предаде 100-150 ядрени глави на москва, които остаха на нейна територия след разпада на съветския съюз. След като русия нелегално нападна Украйна, САЩ бяха задължени по силата на международното право, т.е. подписания меморандум от Будапеща, да санкционират русия и да подпомогнат военно Украйна и да запазят териториалната цялост на Украйна. И те го направиха, макар и със закъснение и без особено желание.
   3.) Множество дребни лъжи, като тази от миналата седмица, че сирийските ПВО били свалили 73 от 103 анерикански ракети. Разбира се фалшивият професор цитираше ТАСС, РТ и СПУТНИК, но пропусна да спомене, че на страницата на американската армия имаше бюлетин, според който от 105 ракети, 105 ракети са достигнали целта си. Демек нито една не е била свалена от некачествените съветски ПВО.
   Така че Иво Христов може да бъде наречен много неща: Трол, Дезинформатор, Лъжец, Некомпетентен пропагандист на руски (демек фалшиви) новини, родоотстъпник и т.н.. но експерт или професор с някакво реално покритие със сигурност не може да бъде наречен. Този човек е русофил и „бивш човек“. Не може да стъпе и на кутрето на Иво Инджев или Кориратов-хора, които боравят с проверими източници и които не се страхуват да цитират източниците си, нещо което професионалния мошенник Иво Христов никога не прави.

   1. Университетът вашингтон притежава аудиозаписи по т.1;
    За намесата на янките, авторът явно има напътствията на байдъновци за раздаване на снайперите на майдана.
    За свалените ракети – божа работа – може да е лъжа кат омп-тата на садам… или твърденията видения на холандския външен министър.
    Абе ценности за олихофрени психопати.
    По добре си вземи хапчетата, идиоте.

   2. 1.През 1990 – 91 година, Буш, Манфред Вьорнер, Тачър, Кол и Митеран са уверявали Горбачов, че НАТО няма да се разширява.Документите са публикувани в сайта на университета“Джордж Вашингтон“и са част от архива на Националната сигурност. Използвани са документи като грами, меморандоми, писма, протоколи. Грифа за защита е бил свален и се отбелязва, че уверенията са били устни. 2.Никой не е делегирал права на гаранта да сваля чрез кървав преврат законния президент на Украйна. Бъркаш хронологията на събитията, но ще ти простим, защото толкова ти е пипето. А за нелегалното нападение ме уби. Какво е това? 3. Колко ракети са свалени в Сирия си знаят американските приятели и това, че им вярваш си е твой проблем. Искам да кажа, че влиза в графата права на човека. Коритаров има предаване, Инджев има сайт. И запомни, че не е достатъчно да цитираш източници, а как тълкуваш информацията която получаваш от тях. Накрая доста си изтърваш нервите и го удряш на откровена простотия. Какво ти е направил толкова Иво Христов, че толкова го мразиш. И аз не съм съгласен с мнението на много хора, но не ги мразя, не ги обиждам и съжалявам, че имам сънародници като теб, с толкова посредствено интелектуално ниво. Уж сме демократи, пък действаме съвсем по болшевишки.

  2. Коритаров и Инджев обаче дават винаги референции, когато твърдят нещо. Техните твърдения могат да се проверят от слушателя съответно читателя. Иво Христов разпространява несъществуващи факти. Той е дезинформатор. Примерите са много. Ето няколко:
   1.) Имало споразумение/обещание НАТО да не се разширява на Изток. Няма нито обещение, нито спораумение. Руснаците още не са привели доказателство за подобно обещание. Само голи твърдения, повтаряни от руски цветарки като така нареченият професор.
   2.) Америка намяли работа в Украина. Това също не е вярно. Според меморандума от Будапеща, подписан 1994, САЩ, Великобриритания и русия са гаранти за териториалната цялост на Украйна. В замяна Украйна трябваше да предаде 100-150 ядрени глави на москва, които остаха на нейна територия след разпада на съветския съюз. След като русия нелегално нападна Украйна, САЩ бяха задължени по силата на международното право, т.е. подписания меморандум от Будапеща, да санкционират русия и да подпомогнат военно Украйна и да запазят териториалната цялост на Украйна. И те го направиха, макар и със закъснение и без особено желание.
   3.) Множество дребни лъжи, като тази от миналата седмица, че сирийските ПВО били свалили 73 от 103 анерикански ракети. Разбира се фалшивият професор цитираше ТАСС, РТ и СПУТНИК, но пропусна да спомене, че на страницата на американската армия имаше бюлетин, според който от 105 ракети, 105 ракети са достигнали целта си. Демек нито една не е била свалена от некачествените съветски ПВО.
   Така че Иво Христов може да бъде наречен много неща: Трол, Дезинформатор, Лъжец, Некомпетентен пропагандист на руски (демек фалшиви) новини, родоотстъпник и т.н.. но експерт или професор с някакво реално покритие със сигурност не може да бъде наречен. Този човек е русофил и „бивш човек“. Не може да стъпе и на кутрето на Иво Инджев или Коритаров-хора, които боравят с проверими източници и които не се страхуват да цитират източниците си, нещо което професионалният мошенник Иво Христов никога не прави.

   1. Vo UK veche chesto sreshtam amerikanci- nemat pari gorkite da se lekuvat vo USA- razvaleni zubi, hronichni infekcii I bolesti. Nekoi sa na mnogo nisko intelektualno nivo ! Ta pitam- nekoi kaza li ni shtoto sled 1989 nema da mozhem da se lekuvame, Kaza li ni deto shte zadlazhneeme za da se obrazovame, kaza li ni shtoto nema da ima 2 godini platen otpusk za zhenite ni po maichinstvo, kaza li ni za bezrabotica I bankrut ! PRODADOHA NI NA BEZTCENICA NA SREBROLIUBCI, LICEMERI I COVEKOMRAZCI ! IMA TRETI NACHIN ZA BITUVANE !

 10. Не че съм почитател на господина/другаря, но ми харесва как кара ойроатлантиците да вият на умряло.

 11. БСП има армия от богати юристи и социолози, която да я пази и да дезинформира хората, затова правосъдието и социологията са мръсни науки в България, а химията, физиката, математиката, медицината и др. науки не са на мода.

 12. Истината е, че света се променя много динамично, а новото, което иде няма да е новият световен ред на урунгелите, които паразитират на гърба на човечеството и леят кръвта човешка. Запада е изпаднал в паника и води последната битка за оцеляването си, защото скоро ще бъде натикан на куче в ауспуха. Новото, което иде в света ще промени из основи цивилизацията и за паразитите няма да има място.

 13. След като обяви 3/_4 от българите за слабоумни не му ли е неудобно на депутатина ИХ да се показва на светло пред нас? Очевидно е безочлив.

 14. Поредната руска лимонка на българска територия ! Вижте колко добри и велики са руснаците , ама не искат да се впишат в европейската демократична общност , а все са опозиция на всяко добро. Много са добри но честват победата над фашизма и Ленин и Сталин, а за жертвите на комунизма дума не обелват , за тях такива няма… Много са добри , ама има Политковская, Немцов, Литвиненко, Ходорковски , Каспаров, сега и Скрипал, просто не търпят критика на властта да не говорим за реална опозиция. Много са добри руските власти но само те, китайците и Северна Корея дрънкат оръжия на военни паради, защо ли ? И защо активно участват в Сирия като настъпват предимно опозицията на Асад , а не ИДИЛ ?

  1. Че кой освен отрепки с качества на поръчкови дисиденти на луканов иска да се включи в „европейската демократична общност“ бе, им6ецил?

 15. Голям фантазьор е тоя. Поредният, който приема желаното за факт. Ама интереса клати феса.

 16. На невежите ще кажа, че живеем във времена, в които се решава съдбата на нашите души. Всеки сам избира на коя страна да застане, на злото или на доброто. Всеки прави избора си съзнателно. После да не съжалява никой, защото все още можете да промените решението си, докато сте живи, че като застанете пред Свети Петър ще е късно за разкаяние. За мен оста на злото е САЩ, Израел, Англия, Франция и всички останали, които са техни подлоги. Доброто иде и ще идва от Русия и съюзниците и. Това на ниво държави и лагери. А на ниво личности разбира се картината е различна. Мислете и да знаете, че сте предупредени. Бог прощава, но възмездието никой не отменя.

  1. Тоест според това, което казваш, „спасението“, каквото и да означава това, ще дойде от русия и ислямските и съюзници? Защото съюзниците на Русия са изключително ислямски държави-Иран, Сирия, Турция, Азербайджан, Киргизстан, Узбекистан, Казакстан, Туркменистан, Таджикистан. За цвят руснаците имат и две полусъюзни европейски държави-Армения и Беларус. Китай, надявам се, разбираш, не е съюзник на русия.
   От това, което пишеш, може да се заключи, че според теб истината е в Исляма и ислямската цивилизация, а не в Юдео-християнската цивилизация, към която принадлежат България, Франция, Англия, САЩ и да, Израел. Така ли? С оглед на тези откровения, ако приема твоят теологически език, мога да ти кажа, че ти и русо-паразитите като тебе сте въплащение и агенти на Сатаната, роби и кучета, изпаднали прокаженици, от чиито усти се носят миязми и чума. За демагози и лъже-учители като тебе има Анатема на Земяти и вечен огън в отвъдното!

 17. Добър ден,
  няма ли един „Българофил“ по тези форуми бе? Да му писне човек от караници. Кажете ми по темата, как да опазим и направим България по-богата и по-добро място за живеене? Как да се опазим от евреите и русия? Ограбиха ни златото, русия открадна всички архиви на България. Ротшилд, Рокфелер и пионката им Сорос, не могат да ги премахнат никога. Те владеят света. Защо Андрей Луканов продаде България? А сега пак чюждите са ви виновни, ами генерал Любен Гоцев? Нека обикновените хорица си прекарват времето безцелно. Говорите за Христов, ами крадеца Станишев къде е роден? Ами неговата Йончева пък изобщо не е Българка. Ах ах

 18. тази държава наречена русия-СССР,не се интересува от стандарта на народа си,младите хора не предпочитат да ходят там ест человек ест проблем нет человек нет проблем

 19. Нека господин “ професора – социолог “ да посочи поне един път , когато руското правителство , а НЕ руският народ, Е ПОМАГАЛО на България , а Не я е ограбвало ! От 1876 г насам.

 20. След Като НЕ може 2 коментара , къде Е първия коментар, цензорчета ?

 21. Брей много умен тоя професор. Веднага му личи

 22. Професор често гледа умно,леко е килнал главицата си надясно- придава си тежест…Така правят големите умове ..Добре че ни информира ..за старта на 3- та световна война…Вече една седмица сме в бункера,ядем вафли и…чакаме бомбите

 23. Във фейса се подвизава Биляна Амбарева. За Катар-Сирия-Турция-Европа си права, но ако осветиш въпроса, защо не се е съгласил Асад ще ти пиша плюс. Чудя се каква победа чака Иран от Асад и кой пречи да пуснат една тръба през Турция и да снабдят Европа. Русия има някакъв интерес, но точно от продължаване на войната няма. Беше поканена, изпробва си оръжията в бойна обстановка и се настани трайно в Сирия. Гражданска война в Сирия няма! Сирийския народ воюва срещу главорези събрани от целия свят и до намесата на РКС губеше територии, но не се предаваше. Отговора на въпроса защо Иво Христов не споменава фактите, които те вълнуват е, че такива факти не съществуват.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.