Глас насън ми каза: Рисувай с пръсти! Проф. Божидар Димитров дал кураж на украинката Светла

Цвета Караянчева е начело на парламентарна делегация, която е на официално посещение в Япония

Готвачите на Мишлен правят от пиле мляко Висшата кулинария ще е подчинена на екологията през следващите десетилетия

Алберт Попов в топ 20 на Световната купа

Песков: Строителството на „Турски поток“ е реален принос към енергийната сигурност на европейския континент

Драгомир Стойнев в Бургас: Днешните искания на протестиращите са точно това, което поставяме във „Визия за България”

Македония няма договор за екстрадиция с Унгария, с който да поиска Никола Груевски да й бъде предаден

Шофьор на „Голф“ прави дрифт по жълтите павета, полицията го арестува (ВИДЕО)

Банско отново е курорт №1 в България

Димитър, изборът на Спилбърг Сънародникът ни триумфира във филм със 7 предварителни номинации за „Оскар”

Янита Янчева задобрява в игрите Сървайвърката и половинката й показаха секси тела

Дъното на Марианската падина чака нови гости (ИНФОГРАФИКА) Американец и англичанин ще картографират океанските дъна

Еманюел Макрон участва в церемония по полагане на венци пред мемориала на жертвите на войните

Андреа: Важното е, че България има успял спортист, а не кое е момичето до него

Създадоха най-голямата пощенска картичка в света върху ледник

Проф. Иво Христов: Историята ни дава последен шанс, от нас зависи да спасим България

Националният и местен интелектуален елит събра снощи в историческата зала „Съединение” гражданската инициатива на водача на листата на „БСП за България“ в Пловдив проф. Иво Христов „Кога, ако не сега? Кой, ако не ние?” Сградата на Регионалния историческия музей в Пловдив се оказа тясна за академичните преподаватели, учители, лекари, адвокати, културни дейци, журналисти, спортисти и студенти, дошли да подкрепят водача на „БСП за България” в Пловдив.

„Присъствието на толкова много хора тук заплашва да срути емблематичната сграда, но по-добре една сграда, отколкото да се срути държавата”, пошегува се в началото проф. Христов. Той изтъкна, че приема събитието не като повод за персонална подкрепа, а като подкрепа на общата убеденост, че така повече не може. „Ако продължим така, цивилизационният край на България е близо”, посочи проф. Христов, след като акцентира върху важността на изборите на 26 март. По думите му историята ни дава шанс с отварянето на прозорец от геополитически възможности. „Европа е в ступор, световният геополитически господар има собствени проблеми, около нас и под нас се завързва геополитическа драма“, очерта картината проф. Христов и заяви – „Това може да засмуче България в канала на историята или обратно – да я изведе в нова орбита”.

Той припомни делото на дейците на Съединението и посочвайки портретите им в залата, попита дали можем втори път да направим такова нещо? „От нас зависи!”- беше категоричният му отговор, въпреки целия преход, подчинен на логиката да се прекърши гръбнака на българите и никога да не помислят повече за такова дело. По думите му битката днес няма партийна украса, тя не за БСП, тя е за България. Такава битка води Александър Симов в Кърджали, борейки се като лъв. „Българи отново предават българи на предна линия, а турци защитават България пак там, на предна линия, което ми дава надежда!”, сподели впечатленията си проф. Христов от посещението си в родопския град предишния ден. Той разказа как българските турци там говорели, че трябва да защитят България от злото ДОСТ и свързаните с тази партия Кирякстефчовци, включително от най-високо държавно ниво.

Нещото, самонарекло се днес политически елит, за проф. Христов е „тиня на прехода”. Той е убеден, че трябва да дойде друг елит, елитът на словото, на волята, на духа. „Всички неща започват със словото и мисълта”, каза социалният анализатор, а залата го аплодира дълго.

Елена Йончева: Битката е за България, да свалим престъпното управление

Темата за смисъла на битката продължи приятелят и „боен другар”, както я нарече домакинът, Елена Йончева, водач на листа №10 в Хасково. „Аз приемам, че това не е партийна битка, даже не е битка за парламента. Това е битка за България! Аз съм абсолютно убедена, това е моето верую, че ние трябва да направим всичко възможно, за да свалим това престъпно управление. Вярвам, че е наш дълг да се борим срещу тази арогантност, на която всички ние сме свидетели”, заяви журналистката.

Тя подчерта, че в нейната професия думите са най-важни, защото те трябва да информират, но и да подтикват към размисъл и критичност. Тя сподели болката си от това, че днес думите губят смисъла си, а с него губим и свободата си. „Вече се размива границата между добро и зло, между правда и неправда”, каза репортерката от най-горещите световни конфликти. По думите й България е заприличала на зона от военни действия – опустели села и градове, изоставени къщи, разбити пътища. „И не мога да разбера какво се е случило с нашата родина през всички тези години. Всички ние сме работили, старали сме се. Къде е нашата родина? И това е моята битка!”, каза Елена Йончева. Тя не скри тревогите си за българската граница и опасенията за засилване на бежанския натиск с края на зимата. Журналистката не проумява защо държавата не се справя с каналджиите при положение, че ги знаят поименно както местните хора, така и от службите за сигурност. На въпрос каква комисия ще оглави в парламента, Йончева отговори духовито: „Ако сомалийските пирати отвлекат г-н Бойко Методиев Борисов, надявам се, че аз ще оглавя комисията по неговото НЕосвобождение!”.

Интелектуалците за Иво Христов: Време е за истински патриотизъм!

„Време е да се върне този здрав, истински патриотизъм. Време е не за патриотарите, а за хората, които милеят за България и я поставят над всичко“ – подхвана темата за родината и писателят Иван Гранитски. „Затова сме тук, за да подкрепим Иво Христов, да подкрепим тези наши достойни приятели“ – каза издателят Гранитски и представи най-големия медиавист у нас – академик Васил Гюзелев, и най-големия специалист по Българското Възраждане – академик Константин Косев. Гранитски изтъкна и четвъртата в пловдивската листа с № 10 – проф. дфн Донка Александрова, наричайки я гений на ораторското изкуство. „Вярваме, че те ще подобрят тона, дебатите в Народното събрание, където пише „Съединението прави силата“, а знаем, че го владее разединението. Да живее Пловдив! Да живее Отечеството!” – бурни аплодисменти изпратиха финалните му думи.
„Държавата, която създаде Левски, е в опасност. Народът ни е в опасност. А народ, който си няма държава, е обречен“ – заяви акад. Константин Косев, споменавайки не случайно заглавието на последната си книга „Васил Левски и Възкресението на България“. „Заставам зад целта на Иво Христов: Да се спаси България!” – клетвено прозвучаха думите на академика.
Акад. Васил Гюзелев, пристигнал да подкрепи проф. Христов заедно с новата книга за Тервел, пожела успех на водача на пловдивската листа на „БСП за България“. Според академика, когото професорът определя като свой задочен духовен учител, пловдивската листа е качествена и прави чест на България. „В това много опасно за света и родината ни време, България се нуждае от качествен, интелигентен и високо интелектуален елит, истински водач” – е мнението на акад. Гюзелев. „Пиночет – Борисов от билборда си е техен, България си е наша!“ – заяви журналистката Велислава Дърева, изтегляйки червената нишка за истинската родина и истинските патриоти. Проф. Паскалев, оглавил гражданския комитет в подкрепа кандидатурата на ген. Радев за президент, обяви: „Заставаме зад проф. Иво Христов!”. Изтъкнатият социален психолог професор Людмил Георгиев заяви: „Ние не сме прости и вие не сте прости – ще се разберем! Да изгоним Мутрагеньо!“.

Избори 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.