Дневен хороскоп на Алена за неделя, 20.10.2019

На 20 октомври 2019 да почерпят

Йордан Радичков давал зайци като автограф на цялата дружина

„Левски“ измъкна трудна, но важна победа на „Герена“

Треньор обезвреди въоръжен ученик с… прегръдка (ВИДЕО)

Тео Ушев с нова номинация за „Оскар”

Рафаел Надал се ожени

Италианец, воювал с кюрдите срещу ИДИЛ: Турската офанзива ще възроди Ислямска държава Турците унищожават бойците, които изстрадаха толкова много за света, казва Клаудио Локатели

Един милион протестираха срещу Брекзит в Лондон

Внезапна сърдечна смърт покосила 15-годишната ученичка от Димитровград

Апатит наш насущний Съдържа се в костите и зъбите

Първанов: Отстъпили сме прекалено много на Македония

Испанският премиер отхвърли призива на лидера на Каталуния за диалог

Дмитрий Медведев: Газопроводът „Турски поток“ е изгоден за цяла Европа

Полицаи обискираха дома на кмета на Несебър Цял ден в града се провежда специализираната акция

Проф. Иво Христов: Историята ни дава последен шанс, от нас зависи да спасим България

Националният и местен интелектуален елит събра снощи в историческата зала „Съединение” гражданската инициатива на водача на листата на „БСП за България“ в Пловдив проф. Иво Христов „Кога, ако не сега? Кой, ако не ние?” Сградата на Регионалния историческия музей в Пловдив се оказа тясна за академичните преподаватели, учители, лекари, адвокати, културни дейци, журналисти, спортисти и студенти, дошли да подкрепят водача на „БСП за България” в Пловдив.

„Присъствието на толкова много хора тук заплашва да срути емблематичната сграда, но по-добре една сграда, отколкото да се срути държавата”, пошегува се в началото проф. Христов. Той изтъкна, че приема събитието не като повод за персонална подкрепа, а като подкрепа на общата убеденост, че така повече не може. „Ако продължим така, цивилизационният край на България е близо”, посочи проф. Христов, след като акцентира върху важността на изборите на 26 март. По думите му историята ни дава шанс с отварянето на прозорец от геополитически възможности. „Европа е в ступор, световният геополитически господар има собствени проблеми, около нас и под нас се завързва геополитическа драма“, очерта картината проф. Христов и заяви – „Това може да засмуче България в канала на историята или обратно – да я изведе в нова орбита”.

Той припомни делото на дейците на Съединението и посочвайки портретите им в залата, попита дали можем втори път да направим такова нещо? „От нас зависи!”- беше категоричният му отговор, въпреки целия преход, подчинен на логиката да се прекърши гръбнака на българите и никога да не помислят повече за такова дело. По думите му битката днес няма партийна украса, тя не за БСП, тя е за България. Такава битка води Александър Симов в Кърджали, борейки се като лъв. „Българи отново предават българи на предна линия, а турци защитават България пак там, на предна линия, което ми дава надежда!”, сподели впечатленията си проф. Христов от посещението си в родопския град предишния ден. Той разказа как българските турци там говорели, че трябва да защитят България от злото ДОСТ и свързаните с тази партия Кирякстефчовци, включително от най-високо държавно ниво.

Нещото, самонарекло се днес политически елит, за проф. Христов е „тиня на прехода”. Той е убеден, че трябва да дойде друг елит, елитът на словото, на волята, на духа. „Всички неща започват със словото и мисълта”, каза социалният анализатор, а залата го аплодира дълго.

Елена Йончева: Битката е за България, да свалим престъпното управление

Темата за смисъла на битката продължи приятелят и „боен другар”, както я нарече домакинът, Елена Йончева, водач на листа №10 в Хасково. „Аз приемам, че това не е партийна битка, даже не е битка за парламента. Това е битка за България! Аз съм абсолютно убедена, това е моето верую, че ние трябва да направим всичко възможно, за да свалим това престъпно управление. Вярвам, че е наш дълг да се борим срещу тази арогантност, на която всички ние сме свидетели”, заяви журналистката.

Тя подчерта, че в нейната професия думите са най-важни, защото те трябва да информират, но и да подтикват към размисъл и критичност. Тя сподели болката си от това, че днес думите губят смисъла си, а с него губим и свободата си. „Вече се размива границата между добро и зло, между правда и неправда”, каза репортерката от най-горещите световни конфликти. По думите й България е заприличала на зона от военни действия – опустели села и градове, изоставени къщи, разбити пътища. „И не мога да разбера какво се е случило с нашата родина през всички тези години. Всички ние сме работили, старали сме се. Къде е нашата родина? И това е моята битка!”, каза Елена Йончева. Тя не скри тревогите си за българската граница и опасенията за засилване на бежанския натиск с края на зимата. Журналистката не проумява защо държавата не се справя с каналджиите при положение, че ги знаят поименно както местните хора, така и от службите за сигурност. На въпрос каква комисия ще оглави в парламента, Йончева отговори духовито: „Ако сомалийските пирати отвлекат г-н Бойко Методиев Борисов, надявам се, че аз ще оглавя комисията по неговото НЕосвобождение!”.

Интелектуалците за Иво Христов: Време е за истински патриотизъм!

„Време е да се върне този здрав, истински патриотизъм. Време е не за патриотарите, а за хората, които милеят за България и я поставят над всичко“ – подхвана темата за родината и писателят Иван Гранитски. „Затова сме тук, за да подкрепим Иво Христов, да подкрепим тези наши достойни приятели“ – каза издателят Гранитски и представи най-големия медиавист у нас – академик Васил Гюзелев, и най-големия специалист по Българското Възраждане – академик Константин Косев. Гранитски изтъкна и четвъртата в пловдивската листа с № 10 – проф. дфн Донка Александрова, наричайки я гений на ораторското изкуство. „Вярваме, че те ще подобрят тона, дебатите в Народното събрание, където пише „Съединението прави силата“, а знаем, че го владее разединението. Да живее Пловдив! Да живее Отечеството!” – бурни аплодисменти изпратиха финалните му думи.
„Държавата, която създаде Левски, е в опасност. Народът ни е в опасност. А народ, който си няма държава, е обречен“ – заяви акад. Константин Косев, споменавайки не случайно заглавието на последната си книга „Васил Левски и Възкресението на България“. „Заставам зад целта на Иво Христов: Да се спаси България!” – клетвено прозвучаха думите на академика.
Акад. Васил Гюзелев, пристигнал да подкрепи проф. Христов заедно с новата книга за Тервел, пожела успех на водача на пловдивската листа на „БСП за България“. Според академика, когото професорът определя като свой задочен духовен учител, пловдивската листа е качествена и прави чест на България. „В това много опасно за света и родината ни време, България се нуждае от качествен, интелигентен и високо интелектуален елит, истински водач” – е мнението на акад. Гюзелев. „Пиночет – Борисов от билборда си е техен, България си е наша!“ – заяви журналистката Велислава Дърева, изтегляйки червената нишка за истинската родина и истинските патриоти. Проф. Паскалев, оглавил гражданския комитет в подкрепа кандидатурата на ген. Радев за президент, обяви: „Заставаме зад проф. Иво Христов!”. Изтъкнатият социален психолог професор Людмил Георгиев заяви: „Ние не сме прости и вие не сте прости – ще се разберем! Да изгоним Мутрагеньо!“.

Избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.