Проф. Кантарджиев: Мутациите на COVID-19 не пречат на ваксината

Проф. Тодор Кантарджиев е категоричен, че кърлежите тази година не са повече отпреди.

"Ниското ниво на антителата в кръвта ти няколко месеца след преболедуване или ваксинация не значи, че вече не си предпазен". Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по време на онлайн лекция. Тя бе на тема „Ваксини, имунизации - от основните принципи към новите разработки“. 

Според него до края на лятото може да имаме 1-2 милиона ваксинирани. По думите му известните мутации на COVID-19  не пречат на ваксината. "Кръв от ваксинирани убива британския вариант", каза още той.

„Пандемията от коронавирус нагледно показа на света какъв би бил живота ни, ако нямаше ваксини. Постоянно щяхме да носим маски, да се децинфекцираме и изолираме", поясни Кантарджиев.

Кантарджев бе категоричен, че ваксината срещу коронавирус в никакъв случай няма да е вредна, но може да не е много ефективна. „В Европа няма да се допусне ваксина, която ще предизвика нежелани реакции”, твърди  директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Колкото е по-опасен и смъртоносен един микроб, толкова  той е антигенно близък. Тоест, когато микробът е много смъртоносен, към него се прави сравнително  лесно ваксина. Колкото микроорганизмът е по-слабо смъртоносен, толкоз е по-генетично разнороден", каза още професорът.

Професорът обясни, че на 10 000 един може да боледува втори път.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България