Проф. Кантарджиев: У нас циркулират 35 щама на коронавируса

Кадът от Нова телевизия

Според нови изследвания, у нас циркулират 35 щама на новия коронавирус. Това обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Оперативния щаб професор Тодор Кантарджиев по БТВ.

"Значителна част от щамовете вече имат придобитата мутация, която ги прави по-възприемчиви. Могат да заразят повече хора", казва Кантарджиев.

Увеличението на случаите на Covid-19 в страната ни обаче не се дължи единствено на по-заразните мутации. Нито пък на повечето тестове, допълни професорът.

"Ръстът е в държавите, които не спазват мерките, където народът не слуша специалистите, а самозванците. Лично мене ме притесняват тези стойности. Май месец бяхме държавата с най-контролирана инфекция. Изведнъж нещата се изпуснаха. По религиозни, по спортни причини. И дискотеките на закрито", смята проф. Кантарджиев.

Подобна позиция има и пулмологът д-р София Ангелова, която напомня, че заболяването може да протече тежко.

"Хората и мерките се отпуснаха, а това води до заболяване на рисковите групи", казва пулмологът. Пациентите с хронични заболявания, особено с белодробни, не бива да прекъсват терапията си, обясни доктор Ангелова.

"Нека да не се струпват хората. Нека да използват лятото, за да каляват своя организъм с водата и слънцето. Изключително важни са маските в затворено помещение", съветва тя.

Специалистите все още не могат да прогнозират, какво ще е поведението на вируса, когато температурите у нас се повишат трайно. С новите над 180 случая, заразените достигнаха близо 5 500 души. Расте и броят на хоспитализираните - 450 души. Починали са 7 души, а са излекувани 90.   

През вчерашния ден има и 21 заразени медици, с което общият им брой вече е близо 450. Според професор Кантарджиев, това вече създава затруднения в някои болници.

Коментари

Задължително поле