Проф. Кирил Топалов със Специалната награда на София

Това е благословен от Бога град

Проф. Кирил Топалов е носителят на тазгодишната Специална награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура. Отличието му бе връчено на церемония в Софийската градска художествена галерия от кмета на София Йорданка Фандъкова.

“Нашият град има особен дух и той се дължи на неговите творци”, каза Фандъкова на церемонията.

Проф. Топалов благодари за оказаната му чест и присъдената му награда.”Неслучайно голяма част от сюжетите на творчеството ми са софийски. Не трябва да забравяме, че някъде между София и Ниш са родени Константин Велики и неговата майка Елена, така че София е един град, който е изключително важен във всяко едно отношение. Един от най-старите европейски градове. Той централен град между Изтока и Запада, София е един благословен от Бога град”.

Кирил Топалов е роден през 1943 г. в София. Професор е по литература в СУ “Св. Климент Охридски”, във френски и гръцки университети. Бил е директор на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, посланик в Гърция, Ватикана и Малтийския орден. Почетен гражданин е на Атина и София. Автор е на научни изследвания, на четири книги с разкази и на 11 романа. Някои от тях са филмирани - “Бъди благословена”, “Не се сърди, Човече”, “Бягай... Обичам те”. Автор е на 19 пиеси, поставяни на български и чуждестранни сцени. Член е на смесената българо-македонска историческа комисия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България